Vijenac 498

Glazba

Glazbeni globus

Mirta Špoljarić

Nagrađenici Fonda Matz


Ivana Kovač, Marko Slaviček i Bruno Vlahek troje su mladih skladatelja dobitnika novčane potpore, koju su temeljem natječaja dobili iz Fonda Rudolf i Margita Matz za 2013. Fond je osnovan 2009, a u nj se temeljem oporuke bračnog para Matz slijevaju prihodi od autorskih prava njihovih djela, koji se dodjeljuju skladateljima mlađima od trideset godina. Stručno povjerenstvo u sastavu Silvio Foretić (predsjednik), Zoran Juranić i Alfi Kabiljo ove je godine odlučilo između devet pristiglih prijava dodijeliti tri potpore u visini od 20.000 kuna.


Mahlerova Šesta simfonija


slika


ZAGREB – Orkestar Accademia Nazionale di Santa Cecilia iz Rima prije nekoliko je godina proslavio 100. rođendan, a 6. travnja gostovat će u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Zagrebačkoj publici predstavit će se izvedbom Šeste simfonije Gustava Mahlera. Orkestrom će ravnati Sir Antonio Pappano, šef dirigent i glazbeni direktor Kraljevske operne kuće.


Pogorelić u Zagrebu i Splitu


ZAGREB/SPLIT – Zagrebačka i splitska publika ovoga će proljeća imati priliku čuti recitale pijanista Ive Pogorelića. U Zagrebu će nastupiti 16. travnja u KD Vatroslava Lisinskog s početkom u 19.30 sati, a na programu će biti klavirske sonate Ludwiga van Beethovena. Splitska publika može ga očekivati 20. travnja u splitskom HNK-u s početkom u 20 sati, s programom Franza Liszta (Mefistov valcer, br. 1 i Sonata u h-molu) i Frédérica Chopina Sonata u b-molu, br. 2, op. 35, i Nocturno u c-molu, op. 48, br. 1).


Novi koncert

Zagrebačkih solista


ZAGREB – Zagrebački solisti nastavljaju s koncertima u redovitom ciklusu u Hrvatskom glazbenom zavodu. Pod umjetničkim vodstvom Marca Coppeyja, koji će se predstaviti i kao solist na violončelu, priredit će izvedbe Male barokne studije za gudače Ive Maleca, Koncerta za violončelo i gudače u a-molu, op. 129 Roberta Schumanna, i Gudačkog kvinteta u F-duru Antona Brucknera. Koncert će biti održan 17. travnja u Hrvatskom glazbenom zavodu s početkom u 20 sati.


Od pretklasicizma

do impresionizma


ZAGREB – Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem Pavla Dešpalja održat će 18. travnja u KD Vatroslava Lisinskog s početkom u 19.30 sati koncert na kojemu će kao solisti pri izvedbi Mozartova djela Sinfonia concertante nastupiti violinistica Mirjam Pustički Kunjko, dugogodišnja koncertna majstorica simfoničara, i njezin brat, violist Krešimir Pustički. Pored navedenoga, na programu će se naći Peta simfonija Luke Sorkočevića, Preludij za faunovo poslijepodne Claudea Debussyja i Druga suita Daphnis i Chloé Mauricea Ravela.


Dan HGZ-a


ZAGREB – Hrvatski glazbeni zavod, jedna od najstarijih glazbenih institucija u Hrvatskoj, i ove će godine na svečani način obilježiti svoj dan. Bit će to 18. travnja, kada će točno u podne svečanost obilježavanja otpočeti skupom Oko 150. godišnjice izdavačke djelatnosti Hrvatskoga glazbenog zavoda. Ostvarenja i perspektive. Od 18 sati bit će organiziran razgled zgrade HGZ-a, a u 19.30 sati u dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda koncert će prirediti društveni ansambli. Ulaz na sva događanja bit će slobodan, a nakon večernjeg koncerta druženje će se nastaviti uz ples u maloj dvorani.


O Zagrebu iz pera

Nade Bezić


Hrvatsko muzikološko društvo objavilo je novo izdanje – knjigu Glazbena topografija Zagreba od 1799. do 2010. muzikologinje Nade Bezić. Glazbena topografija je, prema autorici, sveukupnost lokacija pojavnosti glazbe: mjesta na kojima se glazba sluša ili izvodi, podučava, mjesta koja omogućavaju distribuciju glazbe, notnog ili zvučnog zapisa glazbe i instrumenata te ona koja čuvaju spomen na glazbenike spomen-obilježjima. Model glazbene topografije obuhvaća sve tipove lokacija povezanih s umjetničkom glazbom u Zagrebu od prve dokumentirane izvedbe opere 1799. do 2010, a posebno je istražena glazbena topografija Gornjega grada.

Vijenac 498

498 - 4. travnja 2013. | Arhiva

Klikni za povratak