Vijenac 498

Film

Filmski globus

Josip Grozdanić

Zagrebačke priče 2

u kinu Europa


U četvrtak 4. travnja na repertoar zagrebačkoga kina Europa stiže omnibus Zagrebačke priče 2,


slika


nastavak više realizacijom no kakvoćom intrigantna projekta producentske tvrtke Propeler film iz 2009. Za razliku od sedmodijelnoga prvog omnibusa, njegov je nastavak sastavljen od šest kakvoćom neujednačenih, no svakako zanimljivih segmenata u tematskom žarištu kojih je ljubav u različitim varijacijama. Pod producentskom paskom Borisa T. Matića i u suprodukciji Alka filma i Restarta kratke filmove redateljski redom potpisuju Hana Veček, Sara Hribar, Aldo Tardozzi, Ivan Sikavica, Josip Visković i Radislav Jovanov Gonzo. Izvrsnošću se izdvajaju kratki filmovi Od danas do sutra Sare Hribar, priča o nekoliko sati u životu tročlane obitelji u kojoj roditelji tijekom proslave kćerina rođendana pred njom skrivaju pravo stanje stvari i činjenicu da su pred razvodom, te na scenariju Jasne Žmak temeljen Na kvadrat Radislava Jovanova Gonza, emotivna storija o složenoj vezi dviju djevojaka koje interpretiraju Ivana Roščić i Judita Franković.


Sviličić snima Mirne ljude


Potkraj ožujka na lokacijama u Zagrebu započelo je snimanje novoga filma Ognjena Sviličića, obiteljske drame Mirni ljudi, kojoj Sviličić potpisuje i scenarij. Projekt koji se realizira u produkciji MaXima filma uz suprodukciju HRT-a i HAVC-a,


slika


pričom asocira na istinite događaje povezane s tragičnom sudbinom tinejdžera Luke Ritza. U središtu je zbivanja senzibilni Tomo (Hrvoje Vladisavljević), mladić koji je netom maturirao i koji ne može naći posao te koji živi s također nezaposlenom majkom Majom (Jasna Žalica) i ocem Ivom (Emir Hadžihafizbegović), skorim umirovljenikom čija su primanja vrlo skromna. Kad Tomu jednoga dana na ulici pretuče skupina njegovih agresivnih vršnjaka te kad nakon snažne glavobolje uskoro padne u komu, njegovi roditelji suočeni s mogućnošću smrti sina odluče krenuti u borbu protiv nezainteresiranih institucija i sustava. Producent je filma Damir Terešak, direktorica fotografije Crystel Fournier (u Berlinu 2011. nagrađena drama Tomboy Céline Sciamma), kostimografkinja Katarina Zaninović, scenograf Ivan Veljača, a majstorica maske Irena Hadrović.


Novi švedski film

u Tuškancu


U ponedjeljak 14. travnja u sklopu Filmskih programa u kinu Tuškanac hvaljenim i nagrađivanim dokumentarcem Palme redateljica Kristine Lindström i Maud Nycander započinje još jedan ciklus novoga švedskog filma.


slika


Pored donekle hagiografskog, no svakako zanimljiva biografskog doksa o omiljenom švedskom premijeru Olofu Palmeu, ubijenu u atentatu 28. veljače 1986, ljubitelji uvijek zanimljive švedske kinematografije mogu pogledati naglašeno emotivnu i melodramski intoniranu (poslije)ratnu obiteljsku dramu Simon i hrast Lise Ohlin, storiju o odrastanju plahog i povučenog mladića u švedskoj provinciji tijekom i nakon Drugoga svjetskog rata. Tu su i humorna egzistencijalna drama s elementima fantastike i ljubića Jednosmjerna za Antibes Richarda Hoberta, priča o dobrodušnom Georgeu koji na svoj 73. rođendan odluči konačno krenuti u ostvarenje davne nerealizirane ljubavi, te nagrađivana egzistencijalna drama Miss Kicki sa sjajnom Pernillom August u glavnoj ulozi.


Blokada u Palm Springsu


U sklopu službenoga programa Američkoga festivala dokumentarnog filma koji se od 4. do 8. travnja održava u kalifornijskom Palm Springsu bit će prikazan i nagrađivani i izvrsni doks Blakada Igora Bezinovića,


slika


prikaz 35-dnevne studentske blokade zagrebačkoga Filozofskog fakulteta u proljeće 2009. To je ujedno američka premijera filma koji će naknadno biti prikazan i na nekoliko tamošnjih sveučilišta, uz praktički istodobno prikazivanje u Göteborgu i na sveučilištu Kutchener-Waterloo u Ontariju.

Vijenac 498

498 - 4. travnja 2013. | Arhiva

Klikni za povratak