Vijenac 497

Druga stranica

SMJENA MINISTRA I BOLJKE HRVATSKOG TURIZMA

Ministar turizma – kako ga prepoznati?

Darko Vlahović

U aktualnoj Hrvatskoj vladi nije iznenađenje da se po brzom postupku mijenjaju ministri. Veljko Ostojić već je četvrti ministar koji je napustio Vladu. Na njegovo mjesto u Ministarstvu turizma premijer Zoran Milanović ovih je dana inaugurirao političkog profesionalca Darka Lorencina, Ostojićeva stranačkog kolegu. Premda je nedavno tvrdio da mu mandat nije upitan, Veljko Ostojić na kraju je ipak bio primoran podnijeti ostavku zbog afere s kupoprodajom zemljišta u Balama u Istri. U pitanju su sumnje u nezakonito ostvarene milijunske zarade, pa bivši ministar turizma sada ima posla s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranoga kriminala. Novoga ministra također pritišću pitanja o nekretninama i velikim kreditnim zaduženjima koja je napravio radi vlastitoga turističkog biznisa.

Jasno, način i razlozi koji su uvjetovali neočekivanu promjenu na vrhu turističke upravljačke piramide nisu dobrodošli našemu turizmu; odlazak ministra zbog korupcijske afere sasvim sigurno ne koristi turističkom imidžu Hrvatske, ruši ugled i povjerenje naših tradicionalnih turističkih partnera i remeti dinamiku pripreme sezone.


slika

Darko Lorencin


Nastupom novoga ministra turizma na nedavno održanoj novinskoj konferenciji nije dalo naslutiti da će doći do nekih novih, originalnih rješenja u turističkoj politici. Odlučno je podupro realizaciju projekta Srđa iznad Dubrovnika, a to je temeljio na zakonitosti postupka, ali nije iznio ni jedan argument da taj projekt Dubrovniku treba. U slučaju Dubrovnika morao je iskazati korektnu suzdržanost, jer je riječ o iznimnoj hrvatskoj, a i svjetskoj turističkoj točki, gdje se propusti i promašaji ne opraštaju.

Premijer Zoran Milanović prigodom predstavljanja novoga ministra u svom je stilu govorio o potrebi da se hrvatska obala očuva kao atraktivan prostor, da se ne smiju ponoviti greške jer „iza toga uvijek stoji nekakva pohlepa i želja da se jako mnogo zaradi“. Premijer je apsolutno u pravu kad upozorava na postojanje toga problema. No zbog niza nedostatka i propusta u prostornoj politici, nedorečene razvojne koncepcije i neorganiziranoga tržišta nekretninama, nije isključeno da će špekulacije i dalje cvjetati te da obalno područje neće biti pošteđeno pustošenja.

Turizam je u našim nesređenim prilikama stvar izmišljena za mešetare i površne političare. Mnogi čimbenici u mračnoj noći zavedeni neutemeljenim optimizmom turističkih postignuća papagajski ponavljaju kako je turizam lijek za sve naše gospodarske bolesti. Pripisuju mu učinak univerzalnoga eliksira. Turizam je zacijelo velika razvojna prednost i šansa za razvoj cijele Hrvatske, ali pod određenim uvjetima. Naš veliki i lucidni pok. profesor Ivan Antunac neprestano je hrvatsku turističku branšu podsjećao na pionire svojedobnog istarskog turističkoga procvata: Antuna Štifanića, Antuna Restovića i Miju Tripara. Ta čuvena trojka nije tražila inozemnu pamet, a turizam je cvjetao. Profesor Antunac upravo je Veljku Ostojiću, dok je obnašao funkciju zamjenika ministrice turizma putem jednih dnevnih novina (2001) uputio poruku: „Pioniri razvoja turizma na zapadnoj obali Istre nisu svoju turističku pamet naručivali, kupovali i uvozili iz inozemstva. Bila im je dovoljna njihova vlastita.“

Profil moralnog i stručnog kompetentnog hrvatskoga ministra turizma određuje njegova sposobnost da odgovorno pristupi rješavanju razvojnih pitanja kao što su: kvalitetno prostorno planiranje bez pritisaka „rentabilnih“ destrukcija, onemogućavanje stvaranja neprimjerenih dokoličarskih aglomeracija u turističkim sredinama, sprečavanje estetskoga zagađivanja i nekontroliranog iscrpljivanja turističko-prihvatnih uvjeta, osposobljavanje visokih profesionalaca koji će upravljati cijelim turističkim sustavom zemlje te s pomoću turističke potrošnje poticati razvoj poljoprivrede i ostalih dijelova hrvatskoga gospodarstva, utvrđivanje metodologije za realno iskazivanje deviznoga prihoda od turizma, nadzor kretanja društvenih troškova koje uvjetuje rast turizma te poticanje lokalnog poduzetništva i radničkog dioničarstva po ESOP-modelu u domicilnim turističkim tvrtkama.

Dobro bi bilo da novi ministar turizma Darko Lorencin pokrene kola u pravom smjeru, što bi bio dobar početak, a njegov bi se izbor pokazao kao pun pogodak. Nama preostaje da se tomu nadamo. Stara i poznata poslovica kaže: Nada je posljednja božica koja napušta svijet.

Vijenac 497

497 - 21. ožujka 2013. | Arhiva

Klikni za povratak