Vijenac 497

Likovna umjetnost

Likovni globus

Marko Kružić

Hermanove slike

Osijek – U organizaciji Gradske galerije Osijek, u Galeriji Waldinger, otvorena je izložba slika Oskara Hermana.


slika


Svih tridesetak izloženih djela stiglo je iz Klovićevih dvoria kao dio zbirke koju je galeriji darovala Mira Herman, a Jasmina Bavoljak u katalogu ističe kako u nekim Hermanovim djelima vlada senzualna raskoš postignuta rasvjetljavanjem palete, kolorističkim bogatstvom i naglašenim impastima, a u drugima neodređena, tajanstvena praznina i napuštenost. Hermanove slike možete pogledati do 24. ožujka te na www.ggo.hr.


Vodič kroz galeriju

u Forumu


Zagreb – Novu programsku orijentaciju Galerije Foruma zagrebačkog KIC-a, pod vodstvom Antuna Maračića, izložbom Vodič kroz galeriju predstavlja Božena Končić-Badurina. Iz galerije javljaju kako ta multimedijalna umjetnica apostrofira samu činjenicu galerije kao temu, odnosno predmet vlastita interesa. Umjesto izlaganja gotovih artefakata ili korištenja galerije kao mjesta nekoga s njom nevezana događanja, umjetnica osvještava sam prostor, njegovu arhitekturu, bavi se galerijskim poviješću i osobljem. Otvoreno do 30. ožujka te na www.kic.hr.


Katarina Fabijanić u Sisku


Sisak – U Gradskoj galeriji Striegl u Sisku otvorena je izložba Geometrijske kompozicije Katarine Fabijanić.


slika


Kako u osvrtu piše Jurica Škofač, slikarstvo mlade grafičarke utemeljeno je isključivo na prioritetu likovne forme i nema drugoga vizualnog motiva. Ono je i dosljedno, konceptualno i simboličko te je kao takvo privrženo apstraktnoj umjetnosti u kojoj nema kompromisa s krajolikom, figurom ili mrtvom prirodom. Izložbu u Sisku možete pogledati do 23. ožujka te na www.galerija-striegl.hr.


Zagrebačko ljekarništvo


Zagreb – Zanimljiva izložba Ja, Jacobus apothecarius - od štacuna do industrije otvorena je do 28. travnja u Muzeju grada Zagreba.


slika


Ona nas, s poviješću zagrebačkog ljekarništva i farmacije od antičkih nalazišta iz zagrebačke okolice preko srednjovjekovlja naovamo, upoznaje sa socijalnim i kulturnim razvojem grada putem brojnih izložaka zagrebačkih muzeja i institucija. Među ostalima izložba se referira i na najstarije poznate ljekarne i njihove proizvode. Koncepciju izložbe potpisuje Marina Perica Krapljanov. Ostalo potražite na www.mgz.hr.


Sad But True

Vedrana Perkova


Pula – Pulski Muzej suvremene umjetnosti Istre ugostio je izložbu Sad But True Vedrana Perkova.


slika


U predgovoru izložbe Mladen Lučić zaključuje kako Perkov, iskušavajući se gotovo jednako uspješno u svim medijima kojima se služi suvremena vizualna umjetnost, neprekidno poigrava s društvenom zbiljom i danas uvriježenim civilizacijskim vrijednostima, što često dovodi do ruba satire. Njegov je umjetnički govor britka društvena kritika koju govori u prvom licu ne bježeći od autoironije i samokritike. Otvoreno do kraja ožujka.


Naši u bečkom Generaliju


Beč – Dvadeset i peta obljetnica Generali Foundationa u Beču obilježava se skupnom izložbom Amazing! Clever! Linguistic! An Adventure in Conceptual Art iz njihove zbirke koja se sama temelji na konceptualnoj umjetnosti.

Među umjetnicima kao što su Franz West, Robert Barry, Dennis Oppenheim, Hans Haacke i Valie Export nalazi se i dvoje naših – Sanja Iveković i Goran Trbuljak. Kustos je izložbe, koja traje do 21. travnja, Guillaume Désanges. Više o izložbi doznajte na foundation.generali.at.

Vijenac 497

497 - 21. ožujka 2013. | Arhiva

Klikni za povratak