Vijenac 497

Književnost

Književni globus

Iva Krtalić Muiesan

Lajpciška nagrada Davidu Wagneru

NJEMAČKA – Pisac David Wagner dobitnik je Nagrade Lajpciškog sajma u kategoriji beletristike, koja mu je dodijeljena za roman Leben.


slika


Roman slijedi priču mladog oca, koji dobije dugo iščekivan poziv da je pronađena jetra koja mu može biti presađena, nakon čega on zapisuje događaje koji slijede. Wagnerov „izmišljeni izvještaj o patnji“, kako stoji u izjavi žirija, bavi se temom transplantacije organa „s vicom i ironijom, hrabrim prkosom i understatementom.“ Nagrade u kategorijama publicistike i esejistike te prijevoda dodijeljene su na Lajpciškom sajmu Helmutu Böttigeru za Die Gruppe 47 i Evi Hesse za prijevod Ezre Pounda. Laureati su izabrani iz popisa od petero autora u svakoj kategoriji, a nagrade su dotirane sa po 15.000 eura.


Tan Twang Eng dobitnik Azijskog Bookera


HONG KONG – Malezijski autor Tan Twang Eng dobitnik je ovogodišnje književne nagrade Man Asian, koja mu je dodijeljena za The Garden of Evening Mists.


slika


Roman, čija se radnja događa nakon Drugoga svjetskog rata i japanske okupacije, slijedi priču odvjetnika koji je preživio ratni logor i koji je uključen u progon japanskih ratnih zločinaca. Tan Twang Eng prvi je malezijski autor dobitnik nagrade poznate i kao Azijski Booker, među čijim je finalistima ove godine bio i turski nobelovac Orhan Pamuk. Roman je lani bio i među finalistima za nagradu Man Booker, koja je dodijeljena Hilary Mantel za Bring Up the Bodies. Rođen 1972, Tan Twan Eng bio je odvjetnik u Kuala Lumpuru prije nego što se posvetio književnosti, a njegov prvi roman, The Gift of Rain, bio je na dugom popisu za Man Booker 2007. Nagrada se dodjeljuje od 2007. romanima azijskih autora napisanima ili prevedenima na engleski. Prošlogodišnji pobjednik, Please Look After Mom, južnokorejske autorice Kyung-Sook Shin, prodan je u više od dva milijuna primjeraka.


Nova nagrada

konkurira Bookeru


VELIKA BRITANIJA – Izdavačka kuća The Folio Society sponzor je nove književne nagrade, čiji se organizatori nadaju da će biti konkurencija nagradi Man Booker, a bit će otvorena i američkim piscima.

Nova nagrada bit će po uvjetima slična Bookeru, jer će tražiti najbolje djelo beletristike izdano na engleskom jeziku, a bit će otvorena svim formama i žanrovima. Nagrada će, za razliku od Bookera, koji se dodjeljuje piscima iz zemalja Commonwealtha i Irske, biti otvorena piscima iz svih zemalja. Bit će vrijedna 40.000 funti, a prva će biti dodijeljena u ožujku 2014, pet mjeseci nakon Bookera. Iza nagrade stoji akademija od stotinu pisaca i kritičara, među kojima su Margaret Atwood i Philip Pullman, JM Coetzee, Mark Haddon, Zadie Smith.


Uspješnice i prvi romani

na popisu za nagradu

za spisateljice


VELIKA BRITANIJA – Na ovogodišnjem dugom popisu od 20 autorica za Žensku nagradu za beletristiku nalaze se romani vrlo raznorodne tematike, među njima nekoliko uspješnica te šest prvih romana.


slika


Najvažnija nagrada za spisateljice engleskoga govornog područja do lani je nosila ime Orange, sve dok se istoimena telekomunikacijska kompanija nije povukla iz sponzoriranja. Ove godine stoga nosi ime Ženska nagrada za beletristiku, a podupire je nekoliko kompanija te pojedinci, među kojima su Cherie Blair i Joanna Trollope. Među poznatim su finalisticama, izabranima iz popisa od 140 autorica, Hilary Mantel, dobitnica nagrada Booker i Costa za Bring Up the Bodies, te Zadie Smith s NW i Barbara Kingslover s Flight Behaviour. Na popisu se nalaze djela vrlo raznolike tematike, uključujući muslimanske kodove časti (Honour turske autorice Elif Shafak), smrti (A Trick I Learned from Dead Men Kitty Aldridge) ili odnosa 54-godišnjaka s jedanaestogodišnjom djevojčicom (Lamb Bonnie Nadzam). Za kontroverze pobrinulo se uključivanje knjige How Should a Person Be Sheile Heti, koja je podijelila kritiku.

Vijenac 497

497 - 21. ožujka 2013. | Arhiva

Klikni za povratak