Vijenac 497

Kazalište

Kazališni globus - Hrvatska

Lidija Zozoli

Oluja u Dubrovniku


Kazalište Marina Držića u Dubrovniku 20. ožujka izvest će svoju četvrtu premijeru ove sezone. Riječ je o drami Olje Lozica Oluja, koja je nastala po motivima mnogo slavnije i scenski zahtjevnije Shakespeareove drame. Predstavu u Dubrovniku režira Dražen Ferenčina, a nastala je u suradnji s multimedijskom produkcijom Pixel Design iz Dubrovnika. U njoj glumi samo pet glumaca (Frane Perišin, Zdeslav Čotić, Boris Matić, Nika Burđelez, Alen Čelić), dok su „elementi koje je teško realizirati u kazalištu“ vizualni. Višeslojnost Shakespeareova predloška Lozica je transponirala u vlastito čitanje kojim traži svevremene i suvremene motive ove drame.


Naj, naj, naj festival

u Žar ptici


Naj, naj, naj festival održava se ove godine po trinaesti put u organizaciji Gradskog kazališta Žar ptica 22–26. ožujka. Festival je pokrenut s namjerom da se tijekom školskih praznika djeci besplatno prikažu najbolje predstave iz Hrvatske. Nakon svega nekoliko godina festival postaje međunarodni, a predstave bira izbornik. Ove godine izbornik je Igor Ružić. Proteklih je godina festival ugostio predstave europskih i svjetskih kazališta,


slika


a unatoč uobičajenoj oskudici i ove godine ugošćuje četiri predstave iz inozemstva (Poljske, Italije, Slovenije i Srbije) te devet hrvatskih produkcija (Trešnja, Mala scena, GK Žar ptica, Kazalište Virovitica, GKL i GKM Split, HNK Varaždin i Pinklec, Čakovec, Kazalište Novi život, Playdrama, Split i Zagrebački plesni ansambl) dok će izvedbe predstava biti u Žar ptici (Siromah i vrag i Ispeci pa reci 22. 3, Telefonske priče 23. 3, Snjeguljica mora umrijeti 24. 3. i Ezopeja 26. 3), Trešnji (Regoč, 22. 3), Maloj sceni (Život je san 23. 3), Komediji (Snježna kraljica 24. 3), ZKM-u (On-Off 25. 3), ZKL-u (Did i repa 24. 3), Zagrebačkom plesnom centru (Volim fiziku 25. 3) te u dvorani MCUK-a u Travnom (Čudne ljubavi 23. 3., Floorville 25. 3).


San Ivanjske noći u HNK-u Ivana pl. Zajca u Rijeci


Jedna od najzavodljivijih Shakespeareovih komedija, San Ivanjske noći, bit će premijerno izvedena 22. ožujka u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca u Rijeci u režiji gosta iz Gruzije Davida Dioashvillija. Nakon što je prije nekoliko godina u riječkoj Drami postavio Život lude Dioashvilli se vraća, ali ovaj put da bi postavio klasičan dramski tekst. San Ivanjske noći nastao je oko 1595, a navodno je uprizoren na sam dan vjenčanja grofa Southamptona i Elizabete de Vere. U njemu Shakespeare govori o relativnosti ljubavi, ali i njezinu mitskom i fantastičnom svojstvu da spaja nespojive svjetove, kao što je u ovoj komediji ljudski i vilinski svijet. Puckove spletke kojima se vilinski kralj Oberon pokušava osvetiti Titaniji uzrokuju nevolje u svijetu ljudi. Mnogi redatelji zavedeni su Shakespeareovim mehanizmom teatra u teatru te su im je često prizori s amaterskom družinom ili Titanijom i Vratilom važniji od cjeline komedije, tako da će biti zanimljivo kako će fantastičnim prizorima sklon Dioashvilli izaći na kraj s „najerotičnijom od svih Shakespeareovih komedija“, kako je San Ivanjske noći opisao Jan Kott.


Tartuffe u ZKM-u


Zagrebačko kazalište mladih nastavlja suradnju sa slovenskim redateljem Jernejem Lorencijem, koji će, nakon Gogoljeva Revizora (koprodukcija s Dubrovačkim ljetnim igrama prije dvije godine), 24. ožujka imati premijeru Moličreova Tartuffa. Predstavu o najpoznatijem hipokritu svjetske dramske literature, lažnom pobožnom čovjeku, osobi bez morala i idealnom čovjeku za sva vremena i sve režime Lorenci prebacuje u naše doba baveći se drugom polugom Tartuffova stjecanja moći.


slika


Riječ je o svima koji su šutnjom, skretanjem pogleda i nečinjenjem pomogli današnjim tartifima. U predstavi naslovnu ulogu tumači Krešimir Mikić, a glume: Pjer Meničanin (Orgon), Nina Violić (Dorina), Katarina Bistrović Darvaš (Elmira), Jadranka Đokić (Marijana), Frano Mašković (Valer), Sreten Mokrović (Cleante), Goran Bogdan (Damis) i Doris Šarić Kukuljica (Gospođa Pernelle). Autorski je tim predstave također iz Slovenije, a čine ga Matic Starina (dramaturgija), Branko Rožman (glazba), Branko Hojnik (scenografija), Belinda Radulović (kostimi), Gregor Luštek (koreografija) i Pascal Merat (oblikovanje svjetla).

Vijenac 497

497 - 21. ožujka 2013. | Arhiva

Klikni za povratak