Vijenac 497

Glazba

Glazbeni globus

Mirta Špoljarić

Dva posthumna Porina

ZAGREB – Prve dvije od nekoliko diskografskih nagrada Porin za životno djelo, koje će biti dodijeljene ove godine, pripast će, posthumno, vrsnoj solistici ansambla Lado i ladarici Anđeli Potočnik te vrhunskom jazz-skladatelju i pijanistu Draženu Boiću, objavio je Institut hrvatske glazbe. Dva posthumna Porina za životno djelo bit će uručena članovima obitelji dobitnika potkraj ožujka u Zagrebu.


Korizmena turneja

ansambla Lado

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado i ove godine održava tradicionalnu korizmenu turneju. Na programu su kajkavski korizmeni napjevi s nagrađivanog diskografskog izdanja Raspelo autora Dražena Kurilovčana i Vida Baloga, koji je 2003. osvojio Porin za najbolji album duhovne glazbe. Na prvom dijelu turneje posjetili su Poznanovec, Koprivnicu, Čučerje, Leskovac, Mariju Bistricu, Golu i Veliku Goricu. U sklopu manifestacije Pasionska baština Lado će sa spomenutim programom nastupiti u zagrebačkoj katedrali 21. ožujka, potom 22. ožujka u Ivanić-Gradu, 23. ožujka u Sisku te 24. ožujka u Slavonskom Brodu.


Ratko Vojtek o baroku

i jazzu

VRBOVEC – Barok i jazz, zar to ima ikakvih dodirnih točaka? Upravo na to pitanje odgovara solist Zagrebačke filharmonije Ratko Vojtek u edukativnom programu Barok i jazz?. U maloj predstavi, žanrovski hibridnoj, Vojtek želi pokazati kako jazz nema samo afričke korijene, nego i europske, pri čemu misli na baroknu glazbu. Svirajući na klaviru, bas-klarinetu i afričkom djembeu, u kombinaciji s predavačkim elementima, Ratko Vojtek prikazuje ličnosti kao što su Telemann, Händel, Vivaldi ili Miles Davis, ali u neobičnim kontekstima. Ovaj projekt predstavit će 21. ožujka u Pučkom otvorenom učilištu u Vrbovcu s početkom u 19.30 sati. Koncert je dio ciklusa Glazbeni prsten Koncertne direkcije Zagreb.


Recital Pavice Gvozdić

ZAGREB – Istaknuta hrvatska pijanistica i pedagoginja Pavica Gvozdić priredit će pravu glazbeničku poslasticu ljubiteljima klavirske glazbe i poklonicima njezina sviranja – pijanistički recital s djelima Franza Liszta, Roberta Schumanna, Cesara Francka i njezina bliskog glazbenog suradnika i prijatelja Stanka Horvata. Koncert će biti održan 25. ožujka u Hrvatskom glazbenom zavodu s početkom u 20 sati.


Beethoven u Lisinskom

ZAGREB – Orkestar mladih Gustav Mahler osnovao je Claudio Abbado 1986. u Beču, a danas je jedini međunarodni orkestar takve vrste koji je neprofitabilan, umjetnički i administrativno neovisan te potpuno posvećen razvoju novoga naraštaja glazbenika. U Zagreb će doći 23. ožujka te u sklopu ciklusa Lisinski subotom nastupiti u KD Vatroslava Lisinskog s početkom u 19.30 sati. Njihovim nastupom ravnat će Herbert Blomsted, a solist na klaviru bit će Leif Ove Andsnes. Program je rezerviran za Ludwiga van Beethovena, i to njegov Četvrti klavirski koncert i Sedmu simfoniju.


HR projekt u Zadru

ZADAR – Dana 26. ožujka, u svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru s početkom u 20 sati, koncert će prirediti studenti Muzičke akademije u Zagrebu u sklopu HR projekta, koji je osmislila pijanistica i pedagoginja Katarina Krpan. Svrha je projekta izučavanje i predstavljanje djela hrvatskih suvremenih skladatelja u interpretaciji studenata dodiplomskih, diplomskih i poslijediplomskih studija Muzičke akademije u Zagrebu. Ove godine HR projekt predstavit će se na 27. BZ-u na koncertu naslovljenu Outside EU, a sastavljenu od djela mladih hrvatskih skladatelja koji su prošli žiriranje stručnog suda u sastavu Nikša Gligo, Frano Đurović, Katarina Krpan, Srđan Dedić i Zlatko Tanodi. Pretpremijera koncerta pripala je upravo Zadru.


Riječki Pergolesi

RIJEKA – U ozračju pred Uskrsom, Orkestar Opere HNK Ivana pl. Zajca odlučio je prirediti prigodnu izvedbu Pergolesijeve Stabat mater, 28. ožujka s početkom u 20 sati. Orkestrom će ravnati Igor Vlajnić, a kao solistice nastupit će sopranistica Vanja Zelčić i mezzosopranistica Helena Lucić Šego.


Korizmeni koncert u Splitu

SPLIT – Orkestar Opere HNK u Splitu priredit će 28. ožujka s početkom u 20 sati korizmeni koncert kojim će ravnati Hari Zlodre, a kao solistice pri izvedbi Pergolesijeve Stabat mater predstavit će se sopranistica Valentina Fijačko i altistica Terezija Kusanović. Na programu će također biti Adagio Tomasa Albinonija i Neodgovoreno pitanje Charlesa Ivesa.

Vijenac 497

497 - 21. ožujka 2013. | Arhiva

Klikni za povratak