Vijenac 496

Likovna umjetnost

Likovni globus

Marko Kružić

Kuća ima rogove...


Zagreb – U galeriji Događanja Kulturnoga centra Peščenica otvorena je izložba Ivane Ognjanovac Kuća ima rogove pa opet selimo... U katalogu izložbe Ivana Gabrić piše kako umjetnica problematizira i preispituje vjerodostojnost postojećih stereotipa vezanih uz idealan dom, sretnu obitelj, odgoj i društvene hijerarhije proširujući ih na kontekst kolektivne memorije. Stvorila je radove koji su dekontekstualizacijom i ponovnim stavljanjem u novi kontekst dobili niz novih, lucidnih i duhovitih sadržaja i značenja. Izložba ostaje otvorena do 23. ožujka. Više na www.kcp.hr.


Ništiti ništavnost Nives K. K.


Rijeka – Riječka galerija Kortil predstavlja izložbu Pola stoljeća nakon: ništiti ništavnost Nives Kavurić Kurtović. Tonko Maroević lijepo je u katalogu napisao kako njezini novi radovi imaju maksimalan intenzitet, kako se tipološki nadovezuju i na motiviku ili atmosferu njezinih početaka, ali čistoćom i jezgrovitošću, svježinom i produbljenošću znače i njezine vršne domete te dragocjen prinos suvremenoj hrvatskoj likovnoj umjetnosti. Izložbu koja je nedavno bila postavljena u zagrebačkom Kabinetu grafike HAZU-a u Rijeci možete pogledati do 16. ožujka.


Internal Affairs Zlatka Kozine


Osijek – U osječkoj galeriji Kazamat otvorena je izložba Zlatka Kozine Internal Affairs. Berislav Valušek ističe kako je Kozina uprizorio parabolično stanje u suvremenoj umjetnosti na primjeru vlastitih umjetničkih radova. Njegovi slikocrteži funkcioniraju kao likovi koji nose radnju, izgledaju nedovršeno, nedorađeno, skicozno nepretenciozno i/ili neobavezno, jer su tek zaustavljen trag procesa koji je ponajprije mentalan, a tek onda aleatoričko likovni. Izložba, u sklopu koje je predstavljena Kozinina knjiga Odgajanje pogleda, otvorena je do 16. ožujka.


Karta i teritorij


Koprivnica – Na izložbi u Galeriji Koprivnica Miljenko Šimić na izložbi Karta i teritorij izlaže ciklus od devet tematski povezanih radova nadahnutih kartografijom i geopolitikom.


slika


Mladen Špoljar piše kako je Šimić autor koji snažno proživljava dramu svijeta, njezine materijalne i moralne implikacije i intenzivno promišlja političke, kulturne i ekonomske reperkusije koje suvremena geopolitika donosi, što se očituje u rezultatu spoznaje o mnogostrukim vezama zemljovida i estetskih i umjetničkih problema. Kartu i teritorij pogledajte i na www.muzej-koprivnica.hr.


Gordana Drinković u MUO-u


Zagreb – U Muzeju za umjetnost i obrt otvorena je izložba Gordane Drinković pod naslovom Staklo, moje drugo tijelo. Izložba je koncipirana u pet cjelina: Čaše, Staklo, moje drugo tijelo, Stol blagostanja, Stakleni gradovi i Opa Art – Made In Croatia. Iz muzeja javljaju kako umjetnica radovima u staklu komunicira sa svijetom jednako kao što komunicira i svojim tijelom, riječima, ponašanjem i životom. Radove je moguće razgledati do kraja ožujka te na www.muo.hr.


Bilić na Labrovića


Split – Nastavljajući ciklus Jedan na jedan, splitska Galerija umjetnina postavila je radove Nevena Bilića i Siniše Labrovića. Marija Stipišić Vuković u katalogu kazuje kako se Bilić, osim u izboru materijala, pomiče od tradicionalnoga kiparstva i odbacivanjem konvencionalnih kiparskih postupaka, a Ivana Bago tvrdi kako Labrovića, po nekom općem senzibilitetu, možemo svrstati uz imena poput Stilinovića, Gotovca, Delimarove ili Jermana, kojima je zajednička upravo izvanakademska umjetnička, formativna genealogija. Otvoren do 23. ožujka. Ostalo potražite na www.galum.hr.


Eškinja u Madridu


Madrid – Na izložbi Lo parcial como significativo / Nepotpuno kao znakovito u madridskom Centro de Arte Alconbendasu sudjeluje i naš umjetnik Igor Eškinja. Riječ je o izložbi zbirke Muzeja za suvremenu umjetnost iz Burgosa koja je presjek suvremene umjetničke produkcije na međunarodnoj sceni, a radovi su okupljeni oko koncepta djelomičnoga, nedovršenoga kao mogućnosti za sagledavanje današnjice. Eškinja se predstavio četirima radovima, među ostalima i instalacijom Flood. Više o izložbi koja traje do 13. travnja pogledajte na www.centrodeartealcobendas.org.

Vijenac 496

496 - 7. ožujka 2013. | Arhiva

Klikni za povratak