Vijenac 496

Književnost

Književni globus

Iva Krtalić Muiesan

Umro Stéphane Hessel

FRANCUSKA – Pisac i diplomat, borac u pokretu otpora i bivši logoraš, njemačko-francuski intelektualac Stéphane Hessel, umro je u 95. godini.

Hessel je postao svjetski poznat 2010, kad je objavio knjižicu Indignez-vous! (Pobunite se!) u kojoj je kritizirao posljedice financijskoga kapitalizma i globalizacije te pozvao na građanski neposluh. Objavljen u 35 zemalja, esej je nadahnuo protestne pokrete proizašle iz financijske i ekonomske krize, od američkog Occupy Wall Street do španjolskih Indignados. Hessel se do duboke starosti zalagao za ljudska prava, migrante i ilegalce, kao i za mir na Bliskom istoku. Rođen 1917. u Berlinu kao sin židovske obitelji koja je prešla na protestantizam, došao je u Francusku u dobi od osam godina. Borio se u francuskom pokretu otpora, uhićen je i deportiran u logor Buchenwald, odakle je uspio pobjeći i vratiti se u Pariz. Nakon rata Hessel je započeo diplomatsku karijeru pri Ujedinjenim narodima, sudjelovao je u stvaranju Deklaracije o ljudskim pravima. Godine 1981. predsjednik François Mitterrand imenovao ga je počasnim diplomatom. Brojni francuski i europski političari odali su počast Stéphaneu Hesselu.


Debitantski roman

o iračkom ratu dobio

nagradu kritičara

SAD – Debitantski roman Bena Fountaina Billy Lynn‘s Long Halftime Walk o posjetu mladoga vojnika kući tijekom iračkog rata, dobitnik je jedne od najvažnijih američkih književnih nagrada, Nagrade nacionalnoga kruga književnih kritičara.

Opisan kao „Kvaka 22 iračkog rata“, roman je u kategoriji beletristike pobijedio u konkurenciji u kojoj su bili Zadie Smith s NW, Lydia Millet s Magnificence, Adam Johnson s The Orphan Master’s Son i Laurent Binet s HHhH. Nagrada je u kategoriji publicistike dodijeljena Andrewu Solomonu za studiju roditeljstva Far From the Tree, za biografiju je nagrađen Robert Caro za četvrti dio biografije Lyndona Johnsona, The Passage of Power, a D. A. Powell je s Useless Landscape nagrađen u kategoriji poezije.


Otkriveno 50 nepoznatih Kiplingovih pjesama

VELIKA BRITANIJA – U SAD-u je otkrivena zbirka s pedesetak dosad nepoznatih pjesama britanskoga pisca Rudyarda Kiplinga.

Rukopisi su pronađeni prilikom građevinskih radova u kući u New Yorku, a najavljeno je da će biti uključeni u prvo sveobuhvatno izdanje više od 1.300 Kiplingovih pjesama, koje izlazi u travnju u Cambridgeu. Kipling (1865–1936) pisao je između ostaloga u rukopisima o Prvom svjetskom ratu i jednoj proslavi Božića u New Yorku. Autor je prije svega poznat po zbirci priča Knjiga o džungli, po kojoj je snimljeno više filmova i animiranih filmova, među njima i klasik Walta Disneyja. Unatoč tome što je dobio Nobelovu nagradu za književnost 1907. na vrhuncu književne popularnosti, Kiplingov je ugled poslije patio zbog njegove povezanosti s britanskim imperijalizmom.


Umro pisac za djecu

Preussler

NJEMAČKA – U Prienu je u 89. godini umro njemački autor književnosti za djecu, Otfried Preussler, koji je klasicima Mali vodenjak i Krabat postigao milijunske naklade.

Rođen 1923. u današnjoj Češkoj, nakon rata i zarobljeništva nastanio se u Bavarskoj, gdje je do 1970. radio kao učitelj, nakon čega se posvetio isključivo književnom radu. Godine 1956. objavio je Malog vodenjaka, zatim Malu vješticu i Malog duha, a Krabat, objavljen 1971, nagrađen je njemačkom i europskom Nagradom za književnost za mlade. Prema navodima izdavača, Preusslerove su knjige u svijetu postigle nakladu od pedeset milijuna primjeraka, i prevedene su na više od pedeset jezika. Njegovi kazališni komadi ubrajaju se u najčešće igrana djela suvremenoga kazališta za djecu.


Lajpciški sajam ove godine s mnoštvom gostiju

i priredaba

NJEMAČKA – Lajpciški sajam knjige od 14. do 17. ožujka privlači političkom važnošću kao i brojnim mladim i poznatim autorima iz Njemačke i inozemstva.

Mihail Gorbačov u Leipzigu će predstaviti svoju autobiografiju, a ondje će biti i niz njemačkih poznatih osoba, među njima više glumaca koji su se upustili u književne vode. Direktor Sajma Oliver Zille na predstavljanju programa taj je izbor objasnio željom da sajam odrazi cijelo tržište knjigom i „široku publiku motivira na čitanje“. U sklopu Sajma i popratnoga festivala Leipzig čita održat će se 2.800 priredaba s oko 2.900 autora i drugih gostiju.

Vijenac 496

496 - 7. ožujka 2013. | Arhiva

Klikni za povratak