Vijenac 496

Kazalište

Kazališni globus - Hrvatska

Lidija Zozoli

Ljevoruka u Teatru &TD

Teatar &TD najavljuje premijeru predstave Ljevoruka u režiji Vedrana Hleba. Predstava je nastala po motivima Handkeove Ljevoruke žene, a govori o ljudskoj osamljenosti, napuštenosti i otuđenosti. U pokušaju pronalaženja prostora izgubljene nevinosti i djetinje razigranosti te u suočavanju tih, suprotnih, vrijednosti ansambl nastupa 7. ožujka u velikoj dvorani Teatra &TD.


Cyrano u Teatru na Trešnjevci


U produkciji Teatra Manje je više, a u suradnji s Teatrom na Trešnjevci, redatelj Ivica Kunčević postavio je Cyrana de Bergeraca Edmonda Rostanda u mnogo skromnijim produkcijskim uvjetima no što su bili oni kada je tu dramu režirao na pozornici HNK u Zagrebu.


slika


U predstavi Cyrano, koje je premijera 9. ožujka, glavnu ulogu glumi Goran Grgić, a partnerica mu je Nataša Dangubić u ulozi Roksane. Hrvoje Klobučar (Kristijan), Žarko Savić (Guiche) i Filip Ridžički (Glasnik) čine ostatak nevelika ansambla predstave za koju je kostime izradila Danica Dedijer, a glazbu skladao Neven Frangeš. Osim premijerno 9. ožujka, predstava se može pogledati tijekom ožujka (12. i 24–26) u Teatru na Trešnjevci.


Noć bogova u Lisinskom


Pretpremijerno 14, a premijerno 15. ožujka Teatar Gavran u Maloj dvorani Koncertne dvorane Lisinski izvest će dramu Mira Gavrana Noć bogova iz 1986.


slika


Prvi put izvedena u Teatru &TD, drama koja govori o neobičnom, možda i mogućem prijateljstvu između kralja Louisa XIV, Moličrea i kraljeve dvorske lude, koji se, u Gavranovoj farsi, godinama nalaze kako bi zajedno pijančevali. Dok evociraju prošla vremena, kralj natjera dvojicu prijatelja da mu odigraju farsu. Nakon što je postavljena dvadesetak puta na svjetskim i hrvatskim pozornicama, Noć bogova ponovno je u Hrvatskoj, i to kao dvadeseta premijera Teatra Gavran u kojoj će, u režiji Roberta Raponje, glumiti Jakov Gavran (dvorska luda), Ivan Ćaćić (Moličre) i Edi Ćelić (Louis XIV).


Heidi u Kazalištu Žar ptica


Prekrasnu priču Johanne Spyri o neobičnom prijateljstvu male Heidi i djevojčice Klare, o ljubavi mrkoga djeda prema maloj unuci, o životu u planinama, na scenu Gradskoga kazališta Žar ptica premijerno će 10. ožujka postaviti Želimir Mesarić.


slika


Dramatizaciju predstave Heidi napravio je Nino Škrabe, scenograf je Patricio Alejandro Aguero Marino, kostimograf Neven Mihić, a glazbu potpisuje Damir Šimunović. U predstavi glume Amanda Prenkaj, Hrvoje Zalar, Ana-Marija Vrdoljak, Petar Atanasoski, Gorana Marin, Nataša Kopeč, Ante Krstulović, Berislav Tomičić, Drago Utješanović, Sanja Crljen, Robert Bošković i Milena Pajić.


Svećenikova djeca i u Kerempuhu


Nedavni filmski hit, dramski tekst Mate Matišića Svećenikova djeca, premijerno će biti izveden 15. ožujka u Satiričkom kazalištu Kerempuh u režiji Marija Kovača. Pretpremijere su najavljene za 13. i 14. ožujka, a satirička predstava u kojoj Mate Matišić nudi rješenje problema smanjivanja stope nataliteta u Republici Hrvatskoj opisujući zavjeru jednoga svećenika i trafikanta zacijelo će zabaviti publiku. U predstavi glume Željko Königsknecht, Edo Vujić, Branka Trlin, Velimir Čokljat, Ivan Đuričić i Anita Matić Delić.

Vijenac 496

496 - 7. ožujka 2013. | Arhiva

Klikni za povratak