Vijenac 496

Matica hrvatska

10. DANI PLESA U ČAST MIJI ČORAK SLAVENSKOJ, SL. BROD

Iznova spletene niti Čorak–Podkovac

Mirta Špoljarić

Na 20. veljače, dan kada je 1916. rođena Mia Čorak Slavenska, prva hrvatska primabalerina, već desetu godinu zaredom Slavonski Brod spominje njezino ime, njegujući manifestaciju posvećenu plesnoj umjetnosti. Dane plesa, koji su ove godine trajali od 20. veljače do 1. ožujka, organizirali su Kazališno-koncertna dvorana Ivana Brlić-Mažuranić, Ogranak Matice hrvatske i Državni arhiv u Slavonskom Brodu.


slika

Predstava Promjene Zagrebačkog plesnog ansambla


Dobar je običaj zadržan, pa je manifestacija i ovaj put otpočela postavljanjem vijenca na spomen-ploču na rodnoj kući Mije Čorak Slavenske u Starčevićevoj ulici broj 3 u Slavonskom Brodu, nakon čega je u večernjim satima slijedilo svečano otvaranje u čijem su programu sudjelovale lokalne plesne skupine, Studio za moderni i klasični ples Brodski leptirići, Brodski plesni studio Cascavela, Športski plesni klub Top dance, Plesna skupina Sinovi, Plesni studio Merlin i Plesna radionica Ilijane Lončar iz Požege. Na sličan je način, dakle lokalnim snagama, manifestacija završena 1. ožujka. Bila je riječ o četvrtoj po redu plesnoj reviji Korak, projektu za unapređenje plesne kulture u osnovnim školama Brodsko-posavske županije, čiji su posebni gosti bili članovi Baletnog studija Gradskog kazališta Zorin dom iz Karlovca. Na taj način Dani plesa, osim umjetničke, nastoje ostvariti i odgojno-obrazovnu funkciju.


slika

Fotografije iz predstava Zvonimira Podkovca


Dva istaknuta zagrebačka ansambla, koje već možemo nazvati prijateljima Dana plesa, gostovali su na pozornici KKD IBM – Studio za suvremeni ples, koji je 23. veljače nastupio s izvedbom plesne predstave za djecu Ružno pače u koreografiji Desanke Virant, te Zagrebački plesni ansambl, koji je 26. veljače izveo Promjene, plesni triptih iz koreografskih pera Ognjena Vučinića, Martine Nevistić i Aleksandre Mišić. Oba ansambla opravdala su izvedbena očekivanja, pri čemu posebno valja istaknuti Ružno pače, jednu od i danas rijetkih samostalnih plesnih predstava za djecu, te koreografsku zamisao Aleksandre Mišić, najpotpuniji, najdorađeniji i najzreliji dio Promjena.

No ono po čemu će ovi jubilarni Dani plesa ostati zapamćeni jest skidanje vela s javnosti gotovo nepoznata baletnog umjetnika Zvonimira Podkovca, još živućeg umjetnika, koji je s naraštajem Milka Šparembleka mijenjao odnos prema plesu sredinom 20. stoljeća, djelujući u Francuskoj, napose Parizu, ključnom gradu za razvoj plesne umjetnosti. Zahvaljujući izložbi koju je priredio Državni arhiv u Slavonskom Brodu, na temelju dijela pokretne ostavštine koju je Podkovac darovao toj ustanovi, i predavanju Maje Đurinović naslovljenu Arhiv Zvonimira Podkovca: balet kao profesija, domovina i hobi, javnost je doznala mnoge zanimljivosti iz njegova života.

Izložbu čine fotografije iz predstava te osobne fotografije, plakati iz opernih i baletnih večeri u zagrebačkom HNK, ali i u Francuskoj, koji nose izrazito veliku dokumentarnu vrijednost, zatim knjige koje je objavio, poput prijevoda monografije o Ani Pavlovoj te njegovi kritički tekstovi u novinskim izdanjima. A pred publikom je Podkovac zaživio i kao plesač/glumac, zahvaljujući Maji Đurinović koja je prikazala baletni film Tajna dvorca I. B. redatelja Fadila Hadžića iz 1951. No to je tek tračak spoznaja o ovom zanimljivom umjetniku, u čijoj se ostavštini nalazi korespondencija s Mijom Čorak Slavenskom između 1984. i 2001. te njezini memoari, koji će javnosti biti dostupni tek 2031. A ne zaboravimo i da su Podkovac i Đurinović 2004. objavili monografiju o Miji Čorak Slavenskoj, jedini sustavno obrađen prikaz o životu i djelovanju prve hrvatske primabalerine.

Ovim predavanjem i izložbom Slavenska i Podkovac, prijatelji po umjetničkom putu i prijatelji po pismu, koji se nikada nisu imali priliku upoznati, ponovno su se sreli, u riječima i mislima, ovoga puta u Slavonskom Brodu. Dani plesa time su dokazali da imaju namjeru biti relevantan istraživač, njegovatelj i promotor plesne umjetnosti na hrvatskoj kulturnoj sceni.

Vijenac 496

496 - 7. ožujka 2013. | Arhiva

Klikni za povratak