Vijenac 496

Glazba

Glazbeni globus

Mirta Špoljarić

Koncert Kvarteta 4 Syrinx


DUGO SELO – U suradnji Koncertne direkcije Zagreb i Pučkog otvorenog učilišta Dugo Selo 7. ožujka u Srednjoj školi u Dugom Selu nastupit će Kvartet flauta 4 Syrinx, koji čine Karolina Šantl Zupan, Marina Novak, Darija Zokić i Špela Benčina. Svirat će skladbe C. Debussyja, P. I. Čajkovskog, E. Griega, P. Mauricea, Ph. A. Louke i A. F. Wouters, neke izvorno skladane za kvartet flauta, neke u obradama za ovaj sastav. Nastup se održava u okviru ciklusa Glazbeni prsten.


Od Beethovena do Bizeta


OSIJEK – Orkestar Opere HNK-a u Osijeku pod ravnanjem Filipa Pavišića održat će koncert 8. ožujka s početkom u 20 sati. Uz Beethovenove uvertire Koriolan i Egmont, izvest će Bizetovu Simfoniju u C-duru te Chopinov Drugi klavirski koncert. Solističku dionicu ponijet će osječki pijanist Ivan Karša.


Wagneru u čast


RIJEKA – U povodu 200. obljetnice rođenja Richarda Wagnera, Orkestar Opere HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke priredit će simfonijski koncert skladatelju u čast. Koncertom će ravnati Nada Matošević Orešković, a kao solisti pridružit će im se Kemal Gekić za klavirom i mezzosopranistica Kristina Kolar. Koncert je najavljen za 13. ožujka s početkom u 19.30.


Novi ZOM-ov koncert


ZAGREB – Zagrebački orkestar mladih pod ravnanjem Filipa Avera Jelavića održat će koncert s repertoarom skladbi Edwarda Elgara, Roberta Schumanna i Antonina Dvořáka, naslovljen Prema svjetlu. Solist večeri bit će poznati violončelist mlađega naraštaja Jasen Chelfi. Koncert će biti priređen 15. ožujka u Hrvatskom glazbenom zavodu s početkom u 20 sati.


Južnoamerička glazba

u Lisinskom


ZAGREB – „Ova se muzička priča zbiva u Latinskoj Americi, gdje su strast i impulzivnost jedni od glavnih pokretača događaja. Ona objedinjuje sjever i jug Južne Amerike, zanosnu ljepotu njenih krajolika i ljudi, ples, pjesmu i karneval“, ističu u najavi organizatori (udruga Moj svijet) koncerta, koji će 16. ožujka biti priređen u okviru ciklusa Glazbene staze. Započet će u 20 sati u Maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskog, a na programu će biti djela Mikea Mowera, Alberta Ginastere, Heitora Villa-Lobosa i Astora Piazzolle, u izvedbama Ansambla Glazbene staze.


Nedjeljna matineja uz kavu


ZAGREB – U sklopu ciklusa nedjeljnih koncertnih matineja u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, 17. ožujka u 11 sati, pjesme Giacoma Puccinija pjevat će sopranistica Vedrana Šimić. Koncert je naslovljen Sole e amore.


Koncert flautistice

Andree Jelavić


SPLIT – Glazbena mladež iz Splita priredit će 18. ožujka, u foajeu splitskoga HNK-a, s početkom u 18 sati, koncert na kojemu će flautistica Andrea Jelavić nastupiti uz pratnju pijanista Marina Ivanova. Andrea Jelavić diplomirala je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi Marine Novak te se usavršavala u Francuskoj. Nastupala je u Hrvatskoj i u inozemstvu, posljednje četiri godine u sklopu Splitskih glazbenih večeri, surađivala s festivalom MAG u Splitu te priredila solističke koncerte u Beogradu i u Zagrebu. Od 2010. članica je Orkestra Opere HNK-a Split.


Uz rođendan

Dubravka Detonija


ZAGREB – Iako je 75. rođendan proslavio prošle godine, Dubravko Detoni bit će okosnica koncerta Simfonijskog orkestra HRT-a pod ravnanjem Pavla Dešpalja, 21. ožujka, u KD Vatroslava Lisinskog. Na programu će biti dva njegova djela, 70 odgovora za orkestar i Musica Danieliana, za klavir i orkestar, koju će izvesti skladateljev sin Danijel Detoni. On i László Fenyő bit će gosti na ovom koncertu, obojica školovani na Akademiji Franz Liszt u Budimpešti. Fenyő će svirati Dvořákov Koncert za violončelo i orkestar u h-molu, op. 104, a u koncertnu večer uvest će izvedba djela The Unanswered Question Charlesa Ivesa.


Solisti i Rene Medvešek


ZAGREB – U srijedu, 20. ožujka, Zagrebački solisti nastupit će u Hrvatskom glazbenom zavodu, s početkom u 20 sati. Za taj su koncert u svojoj sezoni priredili Sedam posljednjih Kristovih riječi na križu Josepha Haydna, pri čijoj će se izvedbi ansamblu kao recitator pridružiti istaknuti glumac i redatelj Rene Medvešek.

Vijenac 496

496 - 7. ožujka 2013. | Arhiva

Klikni za povratak