Vijenac 496

Film

Filmsko globus

Josip Grozdanić

Španjolski film na Tuškancu


Do 15. ožujka u sklopu Filmskih programa na zagrebačkom Tuškancu traje peti ciklus španjolskoga filma, već trajne manifestacije posvećene detaljnijem upoznavanju sedme umjetnosti na iberskom poluotoku tijekom druge polovice 20. stoljeća.


slika


Ovogodišnji ciklus otvara hvaljena romantično-egzistencijalna drama Rođakinja Angélica doajena španjolske kinematografije Carlosa Saure, Nagradom žirija na festivalu u Cannesu 1974. nagrađena suptilna i naglašeno emotivna priča o sredovječnom Luisu koji, poštujući želju njegove netom preminule majke da bude sahranjena u obiteljskoj grobnici u Segoviji, iz Barcelone nakon mnogo desetljeća putuje u sredinu u kojoj je zbog građanskoga rata proveo dio djetinjstva, i gdje se strasno zaljubio u rođakinju Angélicu. Kada se ponovno susretnu, Luis će doznati da Angélica ima kćer koja nosi isto ime. Najstariji film u ciklusu je 1960. Zlatnim medvjedom nagrađena humorna drama El Lazarillo de Tormes scenarista i redatelja Césara Fernándeza Ardavina, ekranizacija istoimenoga romana nepoznatog autora iz 16. stoljeća. Storija o siromašnom dječaku iz naslova kojega majka u djetinjstvu proda kao slugu, a koji će uz služenje raznim gospodarima silom prilika postati i sitni kriminalac, klasična je pikareska u duhu Cervantesova Don Quijotea. Preporuku zavređuje i također u Berlinu 2003. nagrađena te u vrijeme Španjolskoga građanskog rata smještena obiteljska egzistencijalna drama Carolino putovanje cijenjenog Imanola Uribea, još jedan pogled na traumatična i tragična ratna zbivanja dana iz vizure djeteta.


Zabranjeni i zaboravljeni filmovi u Art-kinu Croatia


U riječkom Art-kinu Croatia od 7. do 12. ožujka traje ciklus nekad zabranjenih i danas pomalo zaboravljenih hrvatskih i eks-jugoslavenskih filmova.


slika


Posjetitelji će među ostalim moći pogledati i prema scenariju Jože Horvata snimljenu komediju Ciguli miguli Branka Marjanovića, za vrijeme nastanka vrlo odvažnu kritiku socijalističkog društva koja je zbog toga punih četvrt stoljeća odležala u „bunkeru“. Tu su i dva kratka igrana filma Lordana Zafranovića, 1966. snimljeni desetominutni Dragi Džoni, kradeju ti zlato o bizarnom događaju iz splitskoga Kinokluba te jedanaest godina poslije realiziran srednjometražni naslov Film o gostima i radnicima, komedija s temom samoupravljanja za koju je scenarij sa Zafranovićem napisao Mirko Kovač. U sklopu ciklusa bit će prikazano i pet izvrsnih dokumentaraca nedavno preminula Krste Papića, među kojima su i antologijski Kad te moja čakija ubode, Specijalni vlakovi i Mala seoska priredba, kao i izvrstan naslov Povratak prvaka jugoslavenskoga „crnog filma“ Živojina Pavlovića. Godine 1966. snimljena socijalna drama pesimistična je i izrazito društveno kritična storija o predvidljivo neuspješnom pokušaju kriminalca s nadimkom Al Kapone da se nakon povratka iz zatvora reintegrira u zajednicu s ruba društva.


Kreće Filmska škola


Nakon što 10. ožujka završi prijava budućih potencijalnih kandidata te nakon što četiri dana poslije izabrani budu obaviješteni o sudjelovanju, u subotu 16. ovog mjeseca s radom započinje Filmska škola u organizaciji Blank filmskog inkubatora.


slika


Riječ je o projektu koncipiranu kao intenzivna dvomjesečna teorijska i praktična nastava o svim fazama rada na najvećim dijelom igranom i dokumentarnom kratkom filmu. Zamišljeno je da svi polaznici prođu sve faze stvaralačkoga procesa na filmu, a po završetku trebali bi biti osposobljeni za samostalni filmski rad. Filmska škola intenzivno traje do 19. svibnja, a pored dva zgotovljena kratka filma konačni bi rezultat trebao biti i gotov zaokruženi scenarij koji će se poslije realizirati u Blankovoj produkciji. Među mentorima i predavačima su Hana Jušić, Sonja Tarokić, Igor Bezinović, Tomislav Zajec i ostali, što je već jamac kakvoće rada na Školi.

Vijenac 496

496 - 7. ožujka 2013. | Arhiva

Klikni za povratak