Vijenac 495

Matica hrvatska

Predstavljena knjiga Josipa Muselimovića

Noć Mostarskih dragulja

Misijana Brkić-Milinković

Promocija knjige uglednog mostarskog odvjetnika i predsjednika Matice hrvatske Mostar Josipa Muselimovića Mostarski dragulji – za sva vremena okupila je mnoštvo gostiju u hotelu Ero koji su, velikim pljeskom, pozdravili mostarske dragulje, četrnaest Mostarki i Mostaraca koji su ime Mostara pronijeli daleko izvan njegovih granica. I oni koji nisu bili na promociji poslali su poruke kako su te večeri srcem i mislima u Mostaru.

Riječ je o knjizi izašloj u nakladi Rabica iz Sarajeva, a sadrži četrnaest razgovora s poznatim Mostarcima. U knjizi tako govore sportski i glumački velikani, majstori lijepe riječi, glazbene i likovne umjetnosti: Duško Bajević, Ivica Ćurković, Marijan Kvesić, Muhamed Mujić, Enver Marić, Dražen Dalipagić, Franjo Vladić, Jasna Merdan Kolar, potom Ante Vican, Predrag Matvejević, Florijan Mićković, Juso Nikšić, Krešo Ledić te Amila Bakšić. „Mostar je grad složen, nemirna duha, u kojem je istinski teško postati uspješan. Ako si uspješan, onda će taj uspjeh teško biti priznat. Svi drugi moraju priznati da to što radiš izvrsno radiš, pa tek onda možeš očekivati u ovom gradu priznanje. Ovdje je, naprosto, uvijek bilo teško dohvatiti priznanje. Ovi ljudi koji se spominju u ovoj knjizi su to, ipak, uspjeli i na tome im iskreno čestitam“, kazao je na predstavljanju gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić.

Nazočnima su se obratili Duško Bajević i Ivica Ćurković, dvojica od četrnaest mostarskih dragulja iz Muselimovićeve knjige. Bajević, autorov dugogodišnji prijatelj, između ostalog je kazao: „Kada sam vidio sva ta imena iz sporta, znanosti i kulture, pitao sam se- jesam li s pravom s njima. Shvatio sam, Josipe, da želiš sačuvati od zaborava, istaknuti svaku dobru stranu i bogatstvo ovoga grada“, dodavši kako vjeruje da autor sprema još jednu ogrlicu s još mostarskih dragulja.

Legendarni nogometaš Ivica Ćurković, čovjek koji u svojoj impozantnoj karijeri nije dobio ni jedan žuti ili crveni karton, diveći se autorovu senzibilitetu i načinu na koji je istkao knjigu od mostarskih dragulja, kazao je: „Kad vas se sjeti vaš grad tu gdje ste rođeni i odrasli, napravili prve korake u profesiji koju ste često igrom slučaja izabrali, to je najveće i najdraže priznanje.“

Urednik knjige Miro Petrović proveo je goste promocije kroz knjigu na duhovit način, otkrivajući najzanimljivije detalje o svakome od autorovih sugovornika. Sam Muselimović kazao je kako je svjestan da u knjizi nisu svi mostarski dragulji, ali da će biti i prostora i vremena za novu književnu riznicu dragulja i podsjetio na događaj koji ga je potaknuo napisati knjigu: „Jednom prigodom stao sam na Rondu i vidio čovjeka kako radi u svom vrtu. Na njega nitko nije obraćao pozornost. Bio je to Muhamed Mujić, bio je to čovjek za kojim su moje generacije ludovale. On je za nas bio i ostao najveći nogometaš, on je bio naš Leo Messi. Promatrajući taj prizor, upitao sam se, zar je stvarno moguće da ove veličine koje pronose slavu grada po svim zemljama i kontinentima mogu pasti u zaborav. Onda sam rekao, idemo napisati jednu knjigu, napravit ćemo ogrlicu mostarskih dragulja“, rekao je Muselimović.

Na kraju svečanosti gradonačelnik Ljubo Bešlić uručio je mostarskim draguljima te autoru knjige Josipu Muselimoviću Orden za zasluge u promociji sporta i kulture Grada Mostara. Knjiga Mostarski dragulji – za sva vremena predstavljena je i u Sarajevu, u hotelu Europa.

Vijenac 495

495 - 20. veljače 2013. | Arhiva

Klikni za povratak