Vijenac 495

Likovna umjetnost

Likovni globus

Marko Kružić

Naušnice i mumije


Zagreb – Arheološki muzej postavio je dvije zanimljive izložbe. Prva predstavlja Rimske zlatne naušnice iz fundusa Muzeja kojoj su kustosice Dora Kušan Špalj i Nikoleta Perok i gdje je većinom riječ o slučajnim nalazima s raznih poznatih antičkih lokaliteta kao što su Siscia, Salona, Viminacium, Sirmium, dok druga, Mumije – znanost i mit, autora Igora Uranića, progovara o mitologiji zagrobnoga života faraonskog Egipta i znanstvenim istraživanjima mumija uz pomoć najsuvremenije medicinske tehnologije. Otvoreno do 1. ožujka te na www.amz.hr.


Dani grafike u Osijeku


Osijek – U Osijeku su u Galeriji likovnih umjetnosti otvoreni VI. dani grafike.


slika


Na Danima grafike sučelit će se tradicionalna i suvremena grafika dvjema izložbama autorice Lovorke Magaš Bilandžić: Ekspresionizam u hrvatskoj grafici te Suvremena hrvatska grafička scena uz sudjelovanje petero umjetnika: Igora Čabraje, Marija Čaušića, Kristine Restović, Celestine Vičević i Silvija Vujičića, koji na inovativan način promišljaju grafički medij. Autorica manifestacija i programa je Jasminka Najcer Sabljak. Izložbe će biti otvorene do konca ožujka. Više na www.glou.hr.


Pokusni rad Gordane Bakić


Zagreb – Galerija Marisall predstavlja izložbu Pokusni rad / Test Run Gordane Bakić. Željko Marciuš napominje kako Gordana Bakić pretače prostorni imaginarij u polje slike u kojem se sve izrazito koloristički kreće i miruje, uz unutarnju ravnotežu koja je ujedno i dinamična i smirena, završena i nezavršena, svakako intenzivna. Filmičnim mogućnostima imaginacije izmjenjuju se crteži i slike, verbo-vizualni znakovi umjetničina laboratorija, sublimiranih i opredmećenih snaga. Izložba ostaje otvorena do 1. ožujka. Više na www.marisall.com.


18. međunarodna izložba crteža


Rijeka – Do 16. ožujka riječki Muzej moderne i suvremene umjetnosti ugošćuje 18. međunarodnu izložbu crteža. Središnjom temom izložbe preispituje se aktualiziranje ishodišnih postavki crteža, originalni crtež oblikovan kao cjelovito i završeno umjetničko djelo koji ne služi kao predradnja za neki drugi oblik likovnog izražavanja. Među četrdesetak odabranih vrsnih crtača, na izložbi možete vidjeti i radove Tomislava Buntaka, Tine Gverović, Zlatka Kesera, Igora Rončevića, Roberta Šimraka, Marka Tadića, Josipa Zankija... Ostalo potražite na www.mmsu.hr.


Tolj u Radničkoj


Zagreb – Izložba Ahilova peta Slavena Tolja otvorena je u Radničkoj galeriji u Zagrebu. Među ostalim, umjetnik na izložbi pokazuje i privatno lice s tetovažama dubrovačkih Lazareta gdje je radio te loga riječkoga MMSU-a, gdje je danas ravnatelj, ali i lice aktivista koji je velik dio djelovanja usmjerio izravno na grad Dubrovnik. Izložba traje do 14. ožujka.


Trebotićeve Krhotine otoka


Split – U splitskoj Palači Milesi u organizaciji HAZU-a otvorena je izložba Krhotine otoka Matka Trebotića. Dio je to dugogodišnjega ciklusa Mediteranski zapisi, a u katalogu izložbe, uz tekst Viktora Žmegača, Igor Zidić piše kako Trebotić primarno ne teži estetskoj ili simbolskoj hijerarhiji, nego se otvara slapu znakova, tragova, slova, bilješki, brojeva, ureza, šara, nacrta... Ta nekonvencionalna povezivanja postaju motorima njegova bijeloga jezika. Krhotine otoka možete pogledati do 10. ožujka, a tijekom srpnja izložba će biti postavljena u rovinjskom MMC-u.

Popijač u Inkubatoru


Zagreb – Izložba Izazovi postajanja Petra Popijača otvorena je u zagrebačkoj Galeriji Inkubator u Tkalčićevoj ulici 30. Ona naizgled predstavlja zasebne skupine radova s odvojenim, pa i oprečnim tokovima, a zapravo dijele snažno integrirajuću unutarnju priču. Umjetnik serijom radova problematizira upravo (društvene) zahtjeve i prilagodbe koje se pred nas postavljaju u procesu postajanja čovjekom. Izazovi postajanja otvoreni su do 18. ožujka. Ostale informacije potražite na www.galerija-inkubator.hr.

Vijenac 495

495 - 20. veljače 2013. | Arhiva

Klikni za povratak