Vijenac 495

Kazalište

Kazališni globus - Hrvatska

Lidija Zozoli

Obnove uspješnica u HNK-u Ivana pl. Zajca Rijeka


Nedugo nakon svečane obnove Ruzzanteova Muškardina (Mušice), HNK Ivana pl. Zajca na Sceni Zajec Off obnavlja predstavu Bludi (Zozňs), koje je svečana izvedba 20. veljače.


slika


Crna komedija Giuseppea Manfridija u režiji Matijaža Latina nekoliko je sezona uspješno nasmijavala „starije od šesnaest godina“, a s obzirom da je riječ o maloj produkciji u kojoj glume Alen Liverić, Andreja Blagojević i Damir Orlić, predstava je često gostovala. Nakon osam godina neizvođenja Riječani će ponovno biti u prilici vidjeti bizarnu i provokativnu, ali ponajprije smiješnu predstavu.


U znaku vage u zagrebačkom HNK-u


Naslovljena prema jednoj od novela Ranka Marinkovića, ova predstava koja će premijerno biti izvedena u HNK-u na samu stotu obljetnicu autorova rođenja okupila je mladi autorski tim koji čine Helena Petković, Ivan Plazibat, Olja Lozica kao redatelji te Ana Tonković Dolenčić, Tomislav Zajec i Matko Botić kao autori dramatizacija. Scenski pokret potpisuju Maja Marjančić i Blaženka Kovač, a predstava ima tri dijela (Karneval, Prah i treći dio po motivima nekoliko Marinkovićevih novela). U ovom projektu sudjeluje veći dio ansambla Drame HNK u Zagrebu, a reprizne su izvedbe najavljene 25. i 27. veljače te 1, 2. i 6. ožujka.


Peer Gynt u splitskom HNK-u


Ibsenov Peer Gynt u režiji Gorana Golovka bit će premijerno izveden 6. ožujka uz sudjelovanje svih triju ansambala.


slika

U redateljsko-dramaturškoj verziji jednog od najvažnijih djela svjetske dramske književnosti koju potpisuju Golovko i dramaturg Jasen Boko Peer Gynta će, u različitim životnim dobima, glumiti Trpimir Jurkić, Goran Marković i Marko Petrić. U predstavi glume i Anastazija Jankovska, Jelena Posavec Tušek, Nenad Srdelić, Tatjana Jovanović, Nikša Arčanin i drugi. Scenski pokret potpisuje Alen Čelić, kostime Marija Žarak, oblikovanje svjetla Zoran Mihanović. Postavljanje ove filozofske drame u pet činova uvijek je izazov, koji je ansambl Drame splitskoga HNK-a sigurno s nestrpljenjem dočekao.


O usvajanju djece u Kazalištu Mala scena


Kazalište Mala scena 21. veljače praizvest će predstavu JaTiOnoMi... u režiji Jelene Vukmirica Makovičić. Predstava je nastala u suradnji s ArtLabom iz Zagreba, a govori o posvajanju djece.


slika


Predstava je namijenjena djeci u dobi od četiri do deset godina, a priču o posvajanju djece kao načinu zasnivanja obitelji ispričat će na sceni Jelena Vukmirica, Marko Makovičić i Silvio Vovk. Predstava je društveno angažirana i aktualna, a izvođači će u predstavi pokušati približiti djeci tu vrlo osjetljivu temu prolazeći kroz proces posvajanja iz konteksta obitelji.


Očevi i sinovi u Teatru Exit


Teatar Exit početkom ožujka najavljuje novi projekt, autorsku predstavu Ksenije Zec i Saše Božića pod naslovom Očevi i sinovi. U predstavi igraju Petra Hrašćanec, Nikša Butijer, Matija Čigir, Damir Klemenić i Jerko Marčić, glazbu potpisuje Damir Šimunović, videoprojekcije Ivan Faktor, a scenu i kostime Zdravka Ivandija. Ako je suditi prema kratkoj programskoj najavi, riječ je o performativnom, glumačko-plesnom projektu koji nastoji evocirati sjećanja, a temelji se na propitivanju arhetipskih obrazaca muškoga nasljeđa i temeljnog odnosa sinova i očeva na sociološkoj i kulturološkoj razini. Autori su osmislili projekt na uvjerenju kako je upravo odnos između muških potomaka u literaturi (romanesknoj i dramskoj) zanemaren i nedovoljno opisan, navodeći da se on „podrazumijeva“... Kako izgleda scenska eksplikacija podrazumijevanog odnosa „po muškoj liniji“ u Teatru Exit, moći će se premijerno vidjeti – kako stoji u programu kazališta – od 8. ožujka, simbolički ili ne, na međunarodni Dan žena.

Vijenac 495

495 - 20. veljače 2013. | Arhiva

Klikni za povratak