Vijenac 495

Glazba

Glazbeni globus

Mirta Špoljarić

Francuska barokna tradicija


ZAGREB – Hrvatski barokni ansambl s čembalistom Pavlom Mašićem kao umjetničkim voditeljem večeri izvest će 24. veljače odabrana djela francuske barokne tradicije. Koncert će biti održan u Hrvatskom glazbenom zavodu s početkom u 20 sati, a na programu su djela Jean-Philippea Rameaua, Louis-Nicolasa Clérambaulta, Françoisa Couperina i Françoisa Colina de Blamonta. „Premda su ideje ovog koncerta nesretne ljubavi, upravo ćemo se kod francuskih skladatelja uvjeriti da uglavnom završavaju – sretno!“, najavljuju glazbenici.


Večer udaraljkaša


ZADAR – Filip Merčep, student treće godine udaraljki u klasi Igora Lešnika na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, najmlađi dobitnik nagrade Porin i nakon Monike Leskovar jedini hrvatski glazbenik koji je ušao u finale eurovizijskoga natjecanja mladih glazbenika, nastupit će na marimbi 25. veljače u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru. Uz udaraljkaški ansambl SUDAR (Goran Gorše, Josip Blašković i Luka Pešutić) izvest će djela Anne Ignatowicz, Guilla Espela, Nebojše Živkovića, Keiko Abe, Iannisa Xenakisa i Emmanuela Séjournéa.


Gitaristički recital


SPLIT – Istaknuti hrvatski gitarist mlađega naraštaja, čiji životopis krase brojne nagrade domaćeg i međunarodnog karaktera, priredit će solistički recital 25. veljače u foajeu Hrvatskoga narodnog kazališta u Splitu s početkom u 19.30 sati. Na Čulićevu repertoaru naći će se i djela Joaquina Rodriga, Lea Brouwera, Fernanda Sora, Borisa Papandopula i Johanna Sebastiana Bacha.


Citra ponovno u Zagrebu


ZAGREB – „Krajem 19. i početkom 20. stoljeća citra se ubrajala među najpopularnija kućna glazbala u Zagrebu. Budući da je hrvatska prijestolnica u to vrijeme bila dio Austro-Ugarske Monarhije, bio je to evidentan utjecaj austrijske kulture na domaću sredinu.“ U ostavštini Milana Stahuljaka, pohranjenoj u Arhivu Hrvatskoga glazbenog zavoda, nalazi se citra koja potječe iz Češke, vjerojatno s početka 20. stoljeća. „No danas u Zagrebu, koliko nam je poznato, nitko više ne svira citru“, stoga je Klub HGZ-a odlučio večer 26. veljače, s početkom u 19.30 sati, posvetiti ovom instrumentu. Ivan Zupanc, citraš iz Ljubljane, svirat će te održati predavanje o povijesti citre popraćeno slikama, a pridružit će mu se i zagrebačka etnomuzikologinja Irena Miholić.


Bersa, Britten i Elgar


ZAGREB – Simfonijski orkestar HRT-a obnovit će suradnju s nekadašnjim šefom dirigentom Nikšom Barezom na koncertu 28. veljače u KD Vatroslava Lisinskog u 19.30 sati. Za izvedbu će prirediti simfonijsku pjesmu Sablasti Blagoja Berse, Enigma varijacije Edwarda Elgara i jedini klavirski koncert Benjamina Brittena, u interpretaciji Markusa Schirmera.


Mladi za mlade


ZAGREB – Komorni ansambli Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu održat će zajednički koncert u sklopu ciklusa Mladi za mlade u organizaciji Hrvatske glazbene mladeži. S programom djela Wolfganga Amadeusa Mozarta, Felixa Mendelssohna, Igora Stravinskog, Ludwiga van Beethovena, Jeana Riviera i Mélanie Bonis 28. veljače nastupit će niz odličnih studenata, u Maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskog s početkom u 20 sati.


U počast Dubrovniku


ZAGREB / DUBROVNIK – Nakladnik Croatia Records objavio je kompaktnu ploču – reizdanje albuma U počast Dubrovniku što su ga svojevremeno snimili Marija i Ferdo Grazio, klavirski duo, poznat po zauzetosti za domaće, osobito dubrovačko glazbeno stvaralaštvo. Na tom albumu dvoje pijanista solistički te kao duet za klavirom četveroručno ili za dva klavira izvode djela Ivana Mane Jarnovića, Antuna Sorkočevića, Nikše Njirića, Đorđa Murattija i Ferda Grazija.


Gosti iz Barcelone


ZAGREB – Tijekom gotovo sedamdeset godina postojanja Simfonijski orkestar iz Barcelone iskazao se kao najbolji katalonski orkestar. Uz šefa dirigenta Pabla Gonzaleza i solista na gitari Josea Manuela Cańizaresa priredit će 2. ožujka u KD Vatroslava Lisinskog u 19.30 sati večer španjolskih skladatelja Turine, Albéniza, Rodriga i Ravela. Publika će imati priliku čuti uspješnice poput Ravelova Bolera i Rodrigova Concierto de Aranjuez, a u sklopu ciklusa Lisinski subotom.

Vijenac 495

495 - 20. veljače 2013. | Arhiva

Klikni za povratak