Vijenac 495

Matica hrvatska

Gostovanjem ogranaka iz Križevaca i Murtera obilježen Dan Matice hrvatske

Matica bez ogranaka kao ptica bez krila

Goran Galić

Djelovanje Matice hrvatske u najširim slojevima naroda, diljem Hrvatske, ubrzava i olakšava razvoj svijesti o hrvatskom nacionalnom identitetu. Matici je to lakše, a može to uspostaviti i mnogo uspješnije nego mi putem partijske organizacije. Njezini su ogranci življi, dinamičniji od djelomice slabokrvna Socijalističkog saveza ili još više formaliziranog sindikata, riječi su Savke Dabčević Kučar koje je na svečanom obilježavanju Dana Matice hrvatske pročitao Igor Zidić. Tim zapisom u svojim memoarima i predsjednica ondašnjega CK SKH priznala je vrijednost Matičina rada i njezinih ogranaka koji uspješnom suradnjom hrvatski kulturni prostor oplemenjuju već više od stotinu i sedamdeset godina.


slika

Igor Zidić obraća se uzvanicima na svečanom obilježavanju Dana Matice hrvatske u Zagrebu / Snimio Mirko Cvjetko


Dan Matice hrvatske obilježen je već tradicionalnom gostovanjem ogranaka u središnjici. Ove su godine svoj plodan rad predstavili matičari iz Križevaca i Murtera, uz pratnju Hrvatskoga pjevačkoga društva Kalnik i sopranistice Natalije Kralj s izvedbama nekolicine skladbi preporodnih autora. Predsjednik MH Igor Zidić pohvalio je rad dvaju Ogranka ocijenivši kako bi Matica bez ogranaka bila kao ptica bez krila, a i ogranci bi bez Matice bili slabiji. Dodao je kako su i ogranci iz Murtera i Križevaca svojom više nego uspješnom djelatnošću potvrdili geslo kojega se Matica već dulje vrijeme drži: „Ne svađajmo se, nego radimo!“.


slika

Predsjednik OMH u Murteru Slobodan Skračić


Potpredsjednik MH Stjepan Sučić Murter je predstavio kao prvo mjesto na hrvatskom jugu koje je osnovalo hrvatsku čitaonicu burne 1866. Dok je tajnik Ogranka Edo Juraga na primjeru memoara živopisnoga Murterina govorio o životu ljudi i arhaičnu jeziku toga kraja, predsjednik OMH u Murteru Slobodan Skračić predstavio je bogatu izdavačku djelatnost. Uz kapitalno djelo Murtersko glagoljaško pjevanje Izaka Špralje, Skračić je apostrofirao ediciju Murterskih godišnjaka, koja je u sedam dosadašnjih brojeva obradila niz relevantnih tema smještajući lokalno u kontekst regionalnog i univerzalnog. Tako je ususret 140. obljetnici osnutka Murterske čitaonice Godišnjak tom kulturnom izvorištu posvetio blok rasprava, sljedeći je broj problematizirao dvije talijanske okupacije, izdanje iz 2008. murtersku tradiciju i običaje, a dvobroj koji je u tisku obnovit će sjećanje na mjesnu tradiciju kazališnoga amaterizma. Skračić je izrazio želju da se njihovo malo kulturno žarište, kako ga je nazvao, umreži s drugim Matičinim ograncima i sredinama kako ne bi došlo do dekulturacije našega nacionalnog prostora.

Grad prosvjete, velikih pisaca, preporoditelja i njegov ogranak predstavili su predsjednica OMH u Križevcima Renata Husinec te povjesničar umjetnosti i prvi predsjednik Sabora u demokratskoj Hrvatskoj Žarko Domljan, koji je vodio četverogodišnji projekt topografije umjetničkog blaga križevačkoga područja. Domljan je križevačko-kalnički kraj opisao jednim od najljupkijih prostora naše zemlje, podsjetivši na njegovu bogatu povijest, osobito na važnost križevačkoga Gospodarsko-šumarskog veleučilišta, osnovana 1860, koje je bilo jedino gospodarsko učilište s nastavom na hrvatskom jeziku u cijeloj Austro-Ugarskoj.


slika

Predsjednica OMH u Križevcima Renata Husinec


Renata Husinec istaknula je suradnju križevačkog ogranka s Maticom od samih početaka, podsjetivši da je samo u posljednjem desetljeću objavljeno tridesetak knjiga i organiziran bogat kulturni život. Prisjetila se i ratnih vremena, kada su se članovi Ogranka bavili i humanitarnim radom, tribina i gostovanja veleposlanika susjednih zemalja s temom bilateralne gospodarske suradnje, kao i promocija od Zagreba i Münchena do Pariza i Ženeve. Uz brojna kulturološka, u nakladi Ogranka objavljen je i niz stručnih izdanja na stranim jezicima, a engleski prijevod knjige In Egypt znamenitoga hrvatskoga liječnika Frana Gundruma Oriovčanina, predstavljena na krstarenju Nilom u sklopu Svjetske konferencije kirurga ortopeda i traumatologa 2003, dostupna je i u čuvenoj Aleksandrijskoj knjižnici te Kongresnoj biblioteci u Washingtonu s najvećom bazom podataka na svijetu.

Ovogodišnja manifestacija u povodu Dana Matice hrvatske još je jednom podsjetila na povijesno zajedništvo, uspješnu suradnju i koegzistenciju Matice hrvatske i njezinih ogranaka u misiji očuvanja temeljnih kulturnih i duhovnih vrijednosti. I danas, u eri malodušja, opće letargije i krize identiteta takvi su napori od neizmjerne važnosti.

Vijenac 495

495 - 20. veljače 2013. | Arhiva

Klikni za povratak