Vijenac 494

Književnost

Književni globus

Iva Krtalić Muiesan

Nagrada Costa za Hilary Mantel


VELIKA BRITANIJA – Britanka Hilary Mantel dobitnica je književne nagrade Costa, jedne od najvažnijih britanskih književnih nagrada, vrijedne 30.000 funti.

Odluku kojom je nagrađen njezin roman Bring up the Bodies žiri je donio jednoglasno. U povijesnom romanu autorica opisuje Englesku u doba kralja Henrika VIII, za koji je u listopadu već dobila nagradu Man Booker, čime je njezin roman postao dosad prva knjiga koja je dobila obje nagrade zaredom. Hillary Mantel je pravnica i bivša socijalna radnica, koja je živjela u Botsvani i Saudijskoj Arabiji. Bring up the Bodies drugi je dio trilogije o državniku Thomasu Cromwellu (oko 1485–1540), savjetniku Henrika VIII. Za prvi je dio, Wolf Hall, Hilary Mantel 2009. već nagrađena Bookerom. U Bring Up the Bodies u središtu su radnje odnosi Cromwella s kraljicom Anne Boleyn, koju je Henrik VIII. dao pogubiti 1536, a u sljedećem nastavku, The Mirror and the Light, radit će se o Cromwellovu padu i smrti. Nagrada Costa predaje se autorima iz Velike Britanije i Irske, a do 2005. predavana je pod imenom Whitbread.


Objavljeni finalisti za međunarodni Booker


VELIKA BRITANIJA – Na popisu finalista za međunarodnu nagradu Man Booker, vrijednu 60.000 funti, nalazi se desetero autora iz devet zemalja.

Za razliku od britanskoga Bookera, najpoznatije književne nagrade Velike Britanije, koja se predaje za pojedinačno djelo, međunarodni Booker, koji postoji već pet godina, predaje se za doprinos književnosti nekog autora, čije je djelo objavljeno na engleskom ili prevedeno na engleski. Desetero su finalista ove godine U. R. Ananthamurthy iz Indije, Aharon Appelfeld iz Izraela, Intizar Husain iz Pakistana, Yan Lianke iz Kine, Amerikanka Lydia Davis, Francuskinja Marie Ndiaye i Marilynne Robinson iz SAD-a, koja je nominirana i preklani. Na popisu su i ruski pisac Vladimir Sorokin, švicarski Peter Stamm i kanadski pisac podrijetlom iz Daruvara, Josip Novakovich. Pobjednik će biti objavljen u Londonu 22. svibnja.


Turska autorica osuđena na doživotni zatvor


TURSKA – Turski je sud spisateljicu Pinar Selek, koja živi u egzilu, u međunarodno kontroverznom procesu osudio na doživotni zatvor.

Turska autorica i sociologinja, koja trenutno živi u Francuskoj, optužena je za sudjelovanje u terorističkom napadu u Istanbulu 1998. O tom događaju još traju nesuglasice, a vještaci su došli do zaključka da je možda čak bila riječ o eksploziji plina, a ne o napadu. Selekova je zbog slučaja provela dvije i pol godine u zatvoru. Carigradski su sudovi u trima procesima koji su uslijedili, 2001, 2006. i 2011, donijeli oslobađajuće presude, a Vrhovni je sud te presude svaki put ukinuo, zbog čega se već godinama govori o politički motiviranim procesima. Pinar Selek ponajviše se bavi kurdskom problematikom, politikom prema manjinama i rodnim ulogama u Turskoj. Najnovija presuda dovela je do međunarodne osude, a kritizirao ju je i Günter Wallraff, koji je na suđenju bio kao promatrač. Pinar Selek najavila je da će u Francuskoj tražiti politički azil i nastaviti se boriti protiv presude.


Preminuo švicarski pisac Jörg Steiner


ŠVICARSKA – Švicarski pisac Jörg Steiner umro je u 82. godini u svom rodnom gradu Bielu.


slika


Višestruko nagrađivan autor više od trideset djela smatran je jednim od najvažnijih glasova suvremene švicarske književnosti na njemačkom jeziku. Među njegova posljednja djela pripadaju naslovi poput Wer tanzt schon zu Musik von Schostakowitsch i Ein Kirschbaum am Pazifischen Ozean. Steiner je bio poznat i po knjigama za djecu, koje je objavljivao u suradnji s ilustratorom Jörgom Müllerom. Godine 2002. dobio je Nagradu Maxa Frischa.


Rushdie odustao od posjeta Indiji


VELIKA BRITANIJA / INDIJA – Nakon prosvjeda indijskih muslimana, britanski pisac Salman Rushdie otkazao je posjet Kalkuti.

65-godišnji autor trebao je u Indiji predstaviti film po svom romanu Midnight’s Children kanadske redateljice Deepe Mehte. Prošle godine Rushdie je već odustao od sudjelovanja na književnom festivalu u Jaipuru, najvećem književnom festivalu Azije, koji se svake godine održava u indijskoj državi Rajastan. Uoči početka festivala također su održavani prosvjedi protiv autora Sotonskih stihova, protiv kojega je 1989. iranski vođa Homeini izdao fetvu, smrtnu presudu.

Vijenac 494

494 - 7. veljače 2013. | Arhiva

Klikni za povratak