Vijenac 494

Glazba

Glazbeni globus

Mirta Špoljarić

Jubilarno natjecanje Vaclav Huml


ZAGREB – Jubilarno 10. međunarodno violinističko natjecanje Vaclav Huml ove će godine biti održano od 8. do 15. veljače pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika RH Ive Josipovića.


slika


Ove se godine ne obilježava samo deseta obljetnica natjecanja već i 35 godina od početka natjecanja i četrdeset godina od održavanja Memorijala Vaclav Huml, kada je natjecanje utemeljeno. Također se navršava 110 godina od dolaska Vaclava Humla u Zagreb te šezdeset godina od njegove smrti. Na ovogodišnje je natjecanje prijavljeno čak 79 natjecatelja iz 26 zemalja, od kojih je devet iz Hrvatske, što je najveći broj hrvatskih kandidata od sama početka natjecanja. Predsjednik žirija bit će ruski violinist Viktor Tretjakov, koji će na svečanom koncertu otvaranja 7. veljače u KD Vatroslava Lisinskog uz Simfonijski orkestar HRT-a pod vodstvom Pavla Dešpalja izvesti violinski koncert Johannesa Brahmsa.


Praizvedba Papandopula i Seletkovića


ZAGREB – Ansambl Cantus održat će 11. veljače novi koncert u svom ciklusu u Maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskog s početkom u 20 sati. Pored djela inozemnih autora Michela Calsa, Ollija Mustonena i Luca Brewaeysa, kantusovci će pod ravnanjem Ivana Josipa Skendera praizvesti dva djela hrvatskih skladatelja – Trio za trubu, rog i trombon Borisa Papandopula te Koncert za violinu i komorni ansambl Krešimira Seletkovića.


Drukčija kvartetska literatura


ZAGREB – Kvartet Alisios Camerata čine hrvatski glazbenici Radovan Cavallin, klarinet, Vlatka Peljhan, violina, Branimir Pustički, violončelo te Mia Elezović, glasovir. S programom djela Wolfganga Amadeusa Mozarta, Frane Paraća i Waltera Rabla nastupit će 12. veljače u sklopu ciklusa 3 plus/minus Koncertne direkcije Zagreb. Koncert će biti priređen u Muzeju Mimara s početkom u 20 sati.


Koncert Krešimira Starčevića


ZAGREB – Pijanist Krešimir Starčević, apsolvent diplomskoga studija na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u razredu Đorđa Stanettija, održat će solistički recital 18. veljače u Maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskog u 20 sati, a u organizaciji Hrvatskoga društva glazbenih umjetnika. Glazbenik koji, u sklopu programa studentske razmjene Erasmus, akademsku godinu 2012/13. provodi na Sveučilištu za glazbu i primijenjene umjetnosti u Beču u razredu austrijskog pijanista Stefana Vladara, predstavit će se izvedbama djela Wolfganga Amadeusa Mozarta, Johannesa Brahmsa, Ive Josipovića, Željka Brkanovića, Feruccija Busonija i Claudea Debussyja.


Večer zadarskih umjetnika


ZADAR – U okviru ciklusa Zadarskog komornog orkestra u Svečanoj dvorani Sveučilišta 18. će veljače biti priređen koncert na kojemu će svoja glazbenička umijeća predstaviti Lidija Ledinić, violončelo, i Tanja Grubić, violina. Izvest će skladbe Amanda Ivančića, Françoisa Couperina, Pabla de Sarasatea i Edvarda Griega.


Koncert posvećen Wagneru


ZAGREB – U povodu 200. obljetnice rođenja Richarda Wagnera i 145. obljetnice praizvedbi djela, Simfonijski orkestar i Zbor HRT-a pod ravnanjem Tončija Bilića priredit će 21. veljače u KD Vatroslava Lisinskog s početkom u 19.30 sati koncert posvećen Wagneru i njegovu pokloniku Arrigu Boitu.


slika


Na programu će biti prolog i epilog iz opere Mefistofele Arriga Boita te predigra i završni prizor iz Wagnerovih Majstora pjevača. U izvedbi će sudjelovati niz vrsnih vokalnih solista, a izravni prijenos koncerta moguće je pratiti na Trećem programu Hrvatskog radija.

Vijenac 494

494 - 7. veljače 2013. | Arhiva

Klikni za povratak