Vijenac 494

Film

Filmski globus

Josip Grozdanić

Snima se Most na kraju svijeta


Redatelj Branko Ištvančić, potpisnik niza odličnih dokumentaraca, među kojima se izdvajaju nagrađivani Plašitelj kormorana i Bunarman, ovih dana u okolici Slunja privodi kraju snimanje novoga projekta, poslijeratne egzistencijalne drame s elementima trilera Most na kraju svijeta. ž


slika


Nakon igranofilmskoga debija filmom za djecu Duh u močvari, drugoga najgledanijeg naslova u domaćim kinima 2006, Ištvančić se u svom drugom dugometražnom projektu odlučio na suradnju s uglednim književnikom Josipom Mlakićem, koji potpisuje scenarij djela. Vremenom radnje smješten u drugu polovicu devedesetih prošloga stoljeća, Most na kraju svijeta govori o nesretnim sudbinama bosanskih Hrvata u ratu protjeranih iz domova, koji zbog nemogućnosti povratka u razorena mjesta žive u kućama hrvatskih Srba. Kad nakon donošenja Uredbe o vraćanju imovine njihovim vlasnicima na područjima od posebne državne skrbi eskaliraju sukobi hrvatskog i srpskog stanovništva te kad se starcu Jozi, bosanskom Hrvatu, izgubi svaki trag, njegov nestanak zaintrigira policajca Filipa. Dok i sam živi u srpskoj kući, Filip kreće u istragu slučaja tijekom čijega će rješavanja na vidjelo izići mnogi detalji o tragičnim posljedicama rata. Glumačku postavu Ištvančićeva filma, koji će biti pretočen i u trodijelnu TV-seriju, čine Aleksandar Bogdanović, Boro Stjepanović, Slaven Knezović, Jelena Perčin, Vlatko Dulić, Nela Kocsis…, producentica je Irena Škorić, direktor fotografije Branko Cahun, scenograf Zvonko Sarić, montažer Veljko Segarić, a skladatelj filmske glazbe Dalibor Grubačević.


Kauboji jašu i na filmu


Nakon punih pet godina uspješna prikazivanja na pozornici Teatra Exit i na kazališnim daskama diljem Hrvatske, sjajna predstava Kauboji Saše Anočića ovih dana počinje živjeti i na filmu.


slika


Filmsku adaptaciju već godinama najpoznatije i najhvaljenije Exitove predstave režirat će daroviti i nagrađivani dokumentarist Tomislav Mršić, ujedno autor scenarija koji je na ljetošnjem Sarajevskom festivalu tada u ranoj fazi nastajanja kao jedan od osam najboljih predložaka ušao u Cinelink. Kauboji su storija o šestero muškaraca i jednoj ženi koji na temelju svojih životnih priča počinju stvarati predstavu u žanru vesterna, a putem eksploatiranja žanrovskih stereotipa o pravdi i bezakonju, divljini i civilizaciji, na vidjelo izbijaju i njihove osobne životne priče i intimne drame, zbog čega konkretan konačni rezultat postaje sve dalji i nedostižniji. Glumačka postava filma identična je onoj predstave, a čine je Saša i Živko Anočić, Rakhan i Ivana Rushaidat, Matija Antolić, Hrvoje Barišić i Kruno Klabučar. Autori su glazbe Ivanka Mazurkijević i Damir Martinović Mrle, premijera filma održat će se na pulskom festivalu, a redovita distribucija slijedi već u listopadu.


Obrana i zaštita u Berlinu


Egzistencijalna drama Obrana i zaštita, drugi dugometražni film pored Olivera Frljića najintrigantnijeg i najzanimljivijega domaćeg kazališnog autora Bobe Jelčića, svjetsku će premijeru doživjeti na 63. međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu koji se održava od 7. do 17. veljače.


slika


Jelčićev film storija je o sredovječnom Slavku (Bogdan Diklić), stanovniku zapadnoga dijela podijeljenoga Mostara kojem na drugoj obali Neretve premine nekad najbolji prijatelj, Musliman, i tijekom rata formalni neprijatelj Đulaga. Dok razmišlja da li otići na Đulaginu sahranu, jer zna da će to izazvati neželjene reakcije njegovih još ratnim traumama obilježenih sugrađana, Slavko će postati svjestan i svojih složenih odnosa sa suprugom (Nada Đurevska) i sinom (Rakan Rushaidat). Obrana i zaštita na Berlinaleu je uvrštena u program Forum, u kojem se prikazuju filmovi nekonvencionalnih oblikovnih postupaka i odmaknuti od matice.

Vijenac 494

494 - 7. veljače 2013. | Arhiva

Klikni za povratak