Vijenac 493

Likovna umjetnost

Likovni globus

Marko Kružić

Noć muzeja 2013.


Hrvatska – Po osmi put diljem Hrvatske, u petak 25. siječnja, Hrvatsko muzejsko društvo organizira Noć muzeja. Na prošlogodišnjoj noći, u osamdesetak gradova, muzejske, galerijske i srodne kulturne institucije posjetilo je rekordnih 325.000 građana. Ove godine očekuje se probijanje broja posjetitelja te broja gradova i institucija koje sudjeluju u dugoj Noći muzeja. Program ovogodišnje Noći potražite na www.hrmud.hr.


Gabro Rajčević u Dubrovniku


Dubrovnik – O stotoj obljetnici rođenja, u dubrovačkoj Galeriji Dulčić Masle Pulitika otvorena je izložba Gabra Rajčevića na kojoj je predstavljeno šezdesetak slika i crteža iz fundusa galerije, uključujući i najnoviju akviziciju, Portret Meha iz 1936. Riječ je o impulzivnom autoru koji slika žarkim, čistim bojama, široko, pastozno, sumarno, a sklonost socijalnom očituje se u velikom broju njegovih radova. Kustosice su izložbe Petra Golušić i Rozana Vojvoda, a izložba bi trebala biti otvorena do 15. veljače. Više o Rajčevićevoj izložbi potražite na www.ugdubrovnik.hr.


Kata Mijatović na Bijenalu


Zagreb / Venecija – Ocjenjivački sud za izbor povjerenika za ovogodišnji venecijanski bijenale, koji će se održati od 1. lipnja do 24. studenog, odlučio je među devet prispjelih prijedloga prihvatiti onaj Branka Franceschija da Hrvatsku zastupa Kata Mijatović s programom pod naslovom Između neba i zemlje. Taj se projekt temelji na već postojećem višegodišnjem projektu arhiviranju snova umjetničinih bližnjih, prijatelja i znanaca, u okviru kojeg autorica snove sakuplja i bilježi, a potom se i njima koristi za vlastiti umjetnički rad. Kompletno izvješće pročitajte na www.min-kulture.hr/default.aspx?id=8329.


Retrospektiva Pavla Vojkovića


Varaždin – U Galeriji starih i novih majstora Gradskoga muzeja Varaždin otvorena je retrospektivna izložba Pavla Vojkovića.


slika


Autorica koncepcije izložbe i popratne monografije Mirjana Dučakijević piše kako je Vojkovićevo likovno djelo, tijekom šest desetljeća rada, obilježilo nekoliko faza, od figuracije do apstrakcije, i tematskih rješenja realiziranih u pejzažima, mrtvim prirodama, portretima i aktovima. Usto, umjetnik je galeriji 2003. donirao više od osamsto radova. Izložba ostaje otvorena do 3. ožujka 2013. Ostale informacije na www.gmv.hr.


Redizajnirano Carmen Mikuš


Zagreb – U Centru za dizajn Hrvatske gospodarske komore u Draškovićevoj 45 otvorena je izložba Redizajnirano Carmen Mikuš. Riječ je o izložbi pet kategorija predmeta produkt-dizajna putem redizajniranja materijala, ideje, onoga što nas okružuje te djetinjstva. Ideja redizajniranja na svim tim razinama zapravo je ideja sama stvaranja, kako javljaju iz HGK-a. Izložbu možete pogledati do 8. veljače, a informacije potražite na www.hgk.hr/category/sektor-centar/centar-dizajn.


Renata Poljak u New Yorku


New York – Naša umjetnica Renata Poljak predstavlja se izložbom Uncertain Memories u njujorškoj Stephan Stoyanov Gallery. Među radovima koji su na izložbi, videoradovima, fotografijama i filmoviima nastalim unatrag pet godina ističe se multimedijska serija Staging Actors / Staging Beliefs. Naslov izložbe naglašava zaokupljenost Renate Poljak načinima transformacije ideologija i političkih planova te konstruiranja i zapisivanja sjećanja i povijesti. Kustosica je izložbe Željka Himbele, izložba traje do 11. veljače, a ostalo potražite na www.stephanstoyanov.com.


Baselitz u Esslu


Klosterneuburg – Vezano uz 75. rođendan njemačkog umjetnika, Zbirka Essl u Klosterneuburgu pokraj Beča organizirala je izložbu Georg Baselitz: Werke von 1968 bis 2012. Izloženo je četrdeset i četiri Baselitzova djela nastala unatrag četiri desetljeća te trometarska drvena skulptura Meine neue Mütze iz 2003. Baselitz, i sam uključen u organizaciju izložbe zajedno s Karlheinzom Esslom, Lisom Grünwald i Andreasom Hofferom, jedan je od ključnih njemačkih poslijeratnih umjetnika, dok izložbu možete pogledati do 20. svibnja te na www.sammlung-essl.at.

Vijenac 493

493 - 24. siječnja 2013. | Arhiva

Klikni za povratak