Vijenac 493

Književnost

Književni globus

Iva Krtalić Muiesan

Nagrada za europsko razumijevanje knjizi o Romima


NJEMAČKA – Klaus-Michael Bogdal, publicist iz Bielefelda, dobitnik je ovogodišnje Leipziške nagrade za europsko razumijevanje.

Bogdal se nagrađuje za djelo Europa erfindet die Zigeuner. Eine Geschichte von Faszination und Verachtung. Nagrada vrijedna 15.000 eura bit će dodijeljena 13. ožujka na otvaranju Leipziškog sajma knjige. Bogdal u knjizi objavljenoj prošle godine analizira povijesne predrasude o Romima koje se provlače književnošću i umjetnošću te pokazuje kako je Europa stupanj vlastite kultiviranosti gradila usporedno s obezvređivanjem Roma u spletu mržnje, odbijanja i folkloriziranja romantične slike Cigana. Kako stoji u obrazloženju, s obzirom na nove sukobe oko Roma u Europi, djelo dobiva dodatnu aktualnost i važnost. Lani su tu, jednu od najvažnijih njemačkih nagrada u području kulture, dobili povjesničari Ian Kershaw i Timothy Snyder.


Sharon Olds dobitnica nagrade T. S. Eliota


SAD – Pjesnikinja Sharon Olds dobila je ovogodišnju nagradu T. S. Eliota za pjesničku zbirku Stag’s Leap, u kojoj se pozabavila svojim razvodom.

U seriji pjesama američka pjesnikinja rođena 1942. u San Franciscu obrađuje oštru bol i polagani oporavak od emocionalnoga šoka rastave. Kako je rekla predsjednica žirija nagrade Carol Ann Duffy, „ovo je knjiga karijere“ za Sharon Olds, u kojoj je opisala „svoje putovanje od boli do ozdravljenja“. Na popisu finalista bili su i Jorie Graham, Kathleen Jamie, Deryn Rees-Jones, Julia Copus i Gillian Clarke. Nagrada T. S. Eliota predaje se svake godine za najbolju pjesničku zbirku objavljenu u Velikoj Britaniji ili Irskoj.


Umro njemački pisac Jakob Arjouni


NJEMAČKA – Pisac Jakob Arjouni umro je u 48. godini nakon teške bolesti u Berlinu.


slika


Arjouni je bio najpoznatiji po seriji kriminalističkih romana o inspektoru turskoga podrijetla Kayankayi. S 22 godine objavio je prvi roman o tom protagonistu, Happy Birthday, Türke!, po kojemu je Doris Dörrie snimila istoimeni film. Uslijedio je još niz romana iz serije, za koju je 1992. Arjouni dobio Njemačku nagradu za kriminalističku književnost. I u toj seriji i u ostalim romanima Arjouni se bavio temama iz suvremenoga života Njemačke: problemima useljenika, rasizmom i antisemitizmom, posljedicama antiterorističke borbe na građanska prava... Posljednji objavljeni roman bio mu je Cherryman jagt Mister White.


Steinbeck je bio „kompromisni kandidat“ za Nobela


ŠVEDSKA – Književni nobelovac iz 1962, američki pisac John Steinbeck, bio je kompromisni kandidat, pokazuju dosad neobjavljeni zapisnici sjednica Švedske akademije.

Kako javlja Svenska Dagbladet, članovi Akademije dogovorili su se oko dodjele nagrade Steinbecku (Plodovi gnjeva, Istočno od raja…), jer nisu imali drugoga jasnog favorita. Među ostalim su kandidatima bili danska spisateljica Karen Blixen, francuski autor Jean Anouilh i Britanci Lawrence Durrell i Robert Graves. Nagrada je u Švedskoj i SAD-u svojedobno kritizirana uz argument da Steinbeckova kasnija djela nisu dosezala razinu ranijih romana. Švedska akademija koja bira laureate Nobelovih nagrada dokumente o odlukama pedeset godina drži pod ključem.


Novi pomaci u svađi oko Suhrkamp Verlaga


NJEMAČKA – Više od 70 autora u svađi unutar njemačke izdavačke kuće Suhrkamp uputili su upravi otvoreno pismo.

U pismu su se autori Durs Grünbein, Sybille Lewitscharoff, Robert Menasse, Uwe Tellkamp, Tankred Dorst i brojni drugi izjasnili protiv namjera manjinskoga vlasnika, koje, smatraju oni, stavljaju na kocku budućnost kuće. Pozadina je višegodišnja svađa između udovice osnivača kuće, Siegfrieda Unselda, Ulle Unseld-Berkéwicz, koja je vlasnica 61 posto poduzeća, i poduzetnika Hansa Barlacha, čija je Winterthur Holding manjinski vlasnik. Barlach je pred sudom u Frankfurtu zatražio zatvaranje društva, nakon što je berlinski sud u prosincu presudio u njegovu korist u postupku kojim je tražio opoziv Ulle Unseld-Berkéwicz s mjesta direktorice kuće.

Vijenac 493

493 - 24. siječnja 2013. | Arhiva

Klikni za povratak