Vijenac 493

Kazalište

Kazališni globus - Hrvatska

Lidija Zozoli

Iglica u kazalištu Mala scena

U kazalištu Mala scena 31. siječnja dogodit će se praizvedba dramskog teksta Lane Šarić Iglica u režiji Ivice Šimića. U predstavi namijenjenoj mlađem uzrastu (od 4 do 10 godina) a govori o djevojčici koja nosi iglice po cijelom tijelu. Najveća je zabodena u njezino srce. Neprilagođena i neobična djevojčica iglicama je zaštićena od cijeloga svijeta, ali zbog njih ne može biti kao druga djeca. Jedino mjesto gdje je prihvaćena je cirkus u kojem Iglica, uz pomoć sva klauna, svoju životnu priču pretvara u cirkusku točku. Kada upoznaje dječaka koji joj pomaže da skine svoje iglice, djevojčica se vraća u stvarni svijet. U predstavi glume Nikolina Majdak, Iva Peter Dragan i Nikola Mijatović, a nastala je u suradnji s Triko Cirkus Teatrom iz Zagreba.


Random House Two u ZPC-u


Premijera plesnog projekta koreografkinje Andreje Široki pod naslovom Random House: Two najavljena je za 25. siječnja, a održat će se u Zagrebačkom plesnom centru u Ilici. Drugi je to dio trilogije, koja se bavi koreografskim istraživanjem posebnosti ženskih izvođačkih tijela, te njihovim provođenjem kroz zadane i već postojeće materijale. Pitanja forme, njezina konstruiranja i dekonstruiranja te problem virtuoznosti i / ili senzualnosti ženskog tijela na sceni trajna su preokupacija autorica Andreje Široki. U predstavi koncipiranoj na materijalu za dva sola plešu Maja Marjančić i Ivana Pavlović s kojima je autorica surađivala u ranijim plesnim projektima.


Cijena sreće u HNK u Osijeku


U autorstvu i režiji nekadašnjeg kantonalnog ministra kulture Bosne i Hercegovine i poznatog Ante iz reklame za Tomato mobilnog operatera, Emira Hadžihafizbegovića odvit će se sljedeća premijera u HNK u Osijeku pod nazivom Cijena sreće. Emir Hadžihafizbegović potpisuje i izbor glazbe u svojoj predstavi za koju je scenu i kostime osmislila Jasna Bošnjak. U predstavi koja nosi podnaslov, priča o ljubavi i pohlepi u šest slika glume Vladimir Tintor, Tatjana Bertok-Zupković, Miroslav Čabraja, Duško Modrinić, Jasna Odorčić i Aljoša Čepl. Premijera predstave najavljena je za 8. veljače.


Stilske vježbe u zagrebačkom HNK-u


Najdugovječnija predstava na hrvatskim, ali i na svjetskim pozornicama, Stilske vježbe, svečanom izvedbom u HNK-u 3. veljače proslavit će 45. godina stalnog izvođenja. Predstava kojoj je četrdeseta obljetnica izvođenja, proslavljena u Dramskom kazalištu Gavella, donijela upis u Guinnessovu knjigu rekorda, praizvedena je 19. siječnja 1968. u Teatru &TD prema tekstu Raymonda Queneaua, koji je za scenu preveo i adaptirao Tonko Maroević, a postavio Tomislav Radić. Iako je premijeru i prve dvije sezone u predstavi igrala Mia Oremović, već 1970. uz nenadmašnog i sjajnog Peru Kvrgića nastupa Lela Margitić, i ta postava i danas oduševljava gledatelje. Osim obljetničke izvedbe, Stilske vježbe imat će i dvije reprize (6. i 14. veljače) u Maloj dvorani Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski. Najdulje izvođenu predstavu na svijetu s istom glumačkom postavom, Perom Kvrgićem i Lelom Margitić, svakako treba pogledati – čak i više puta.

Vijenac 493

493 - 24. siječnja 2013. | Arhiva

Klikni za povratak