Vijenac 493

Matica hrvatska

Iz ogranaka

Čitluk

Predstavljanje zbirki pjesama U pogledu i Ljubim te pjesmom autorice Anite Martinac održano je 19. siječnja u ambijentu Galerije Hrvatskoga doma hercega Stjepana Kosače. Knjige, tiskane u nakladi Ogranka MH u Čitluku, nose u sebi domoljubne, duhovne i drukčije pjesme. „Domoljubne su mojim prijateljima, duhovne mojoj obitelji i drukčije svima drugima“, riječi su kojima autorica Anita Martinac definira svoje knjige. Prvu zbirku pjesama autorica je objavila 1994. pod naslovom Krvari brig. Zbirke je predstavio Marko Tokić naglasivši da je autorica nadahnuta ljubavlju prema čovjeku, Domovini i Bogu, darivajući pjesmama komadić svoje duše. U programu je sudjelovala i pjesnikinja Sanijela Matković. Govorila je o objavljivanju i promicanju poezije putem elektroničkih medija poput bloga i društvenih mreža i e-knjiga. Za glazbeni dio večeri pobrinuo se trio – Ana Puljić, pjevačica, uz pratnju pijanista Domagoja Mustapića i violinistice Nikoline Pandža. Program je vodila Maja Knezović Lasić. (Andrija Stojić)


Dubrovnik

Ogranak MH u Dubrovniku prošlu je godinu ispratio četvrtim brojem časopisa Dubrovnik, jedne od rijetkih domaćih publikacije koja je dijelom financirana iz europskih fondova. Broj tradicionalno donosi niz zanimljivih priloga, a među njima je i memoarski blok o sedamdeset godina dugoj tradiciji radija u Dubrovniku. U članku Radijska kulturna povjesnica Davor Mojaš podsjeća kako je Radio Dubrovnik 1945. bio prvi radio koji je odaslao signal s oslobođenoga teritorija, a iz njegova okrilja nastajale su inicijative za nastanak mnogih kulturnih ustanova.


slika


Zanimljiv je i vrijedan tekst akademika Tonka Maroevića o Juliju Bajamontiju, njegovoj zaljubljenosti u Dubrovnik i druženju s poznatim Dubrovčanima te članak Marinka Tomasovića o osmanlijskom kartografu Piriju Reisu, koji je, opisujući istočnu obalu Jadrana, krivo ucrtao Ston, ali to ipak ostaje najstariji prikaz tog mjesta. Nadahnut je i esej o hrvatskoj književnici njemačkoga jezika Mari Čop, o kojoj piše Slavica Vrkić Žura, posebnu pozornost posvetivši drami u stihovima Bogumil, kao i igrokazu Lubuška svatovska pjesma. U bloku ogleda među brojim vrsnim radovima izdvajamo filozofski esej Dubrovčanina Antuna Nodila Dubrovnik kao nebeski grad i analiza čuvena dijalektologa Josipa Lisca Dalibor Brozović i jezik franjevaca. Uz 70. rođendan akademika Luke Paljetka, koji obilježavamo u ovoj godini, Ogranak u Dubrovniku najavljuje niz važnih manifestacija. (G. G.)


Grude

Manifestacija Noć otvorenih muzeja 2013. održat će se u suorganizaciji Ogranka MH iz Gruda u petak 25. siječnja. Program počinje u staroj crkvi u Gorici u 19 sati, a uslijedit će otvaranje izložbe sakralnih skulptura akademskoga kipara Ilije Skočibušića i razgledavanje hrvatske franjevačke arheološke zbirke Sv. Stjepana u staroj crkvi i upoznavanje s novom vitrinom u koju su pohranjeni nalazi iz Ravlića pećine. U nastavku programa slijedi otvaranje izložbe slika akademske slikarice Kristine Kramer u Galeriji bratovštine i župe Gorica–Sovići. Na programu je i izložba skulptura u drvu Vjekoslava Pejića te predstavljanje mladih pjesnika Marka Čuljka i Marija Grizelja uz glazbeni program klape Bratovština. Na svečanosti će sudjelovati brojni visoki uzvanici: među njima i Helena Lončar, ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i športa Županije ZH te Vlado Majstorović, rektor Sveučilišta u Mostaru. Noć otvorenih muzeja 2013. u Gorici otvara načelnik općine Grude Ljubo Grizelj. (G. G.)


Kutina

Na četvrtom velikom hodočašću u Gvozdansko u nedjelju 13. siječnja, točno na 435. obljetnicu, u spomen na hrvatsko velejunaštvo u otporu turskoj opsadi bili su i članovi OMH iz Kutine i Nove Gradiške. Uz predstavnike braniteljskih udruga i postrojbi iz Domovinskoga rata svojih gradova, i oni su ime ogranaka položili vijence i zapalili svijeće. U crkvi Sv. Filipa i Jakova sisački biskup Vlado Košić podsjetio je na dan kada su braneći utvrdu Gvozdansko smrznuti na zidinama grada izginuli svi hrabri hrvatski branitelji, njihove obitelji i djeca, o čemu piše i turski kroničar. Predvodeći misno slavlje vojni biskup Juraj Jezerinac, podsjetio je da „za slobodu ne samo da smo rođeni, nego i kršteni.


slika Gvozdansko


Štoviše, Hrvati su se preko kneza Branimira obvezali da će svoje braniti, a tuđe poštivati. I ta je naša odrednica ostala sve do danas. O tome postoje brojni primjeri, među njima i obrana Gvozdanskog“. Ukazao je i na potrebu nasljedovanja spomena na taj jedinstveni velejunački čin, bez premca u svjetskoj povijesti, povezujući ga s i mučki ubijenim nevinim hrvatskim žrtvama u Gvozdanskom na Badnjak 1941. kao i u rujnu 1991. Predsjednik Hrvatskoga žrtvoslovnog društva Zvonimir Šeparović najavio da će se 6. kongres toga Društva, uz naglašen spomen Gvozdanskog, održati u Sisačko-moslavačkoj županiji. (Dragutin Pasarić)


Lipovljani

Uz 155. obljetnicu rođenja Josipa Kozarca (Vinkovci, 1858–Koprivnica, 1906) Lipovljani sredinom ožujka dobivaju važni skup. Zaključak je to sjednice Odbora za pripremu skupa održane 16. siječnja. Posebno je naglašeno desetljeće Kozarčeva života (1885–1895) u Lipovljanima, gdje je bio i upravitelj šumarije, vrlo aktivan u književnom radu. Teme skupa usuglasili su čelnici i predavači sa Šumarskog i Učiteljskog fakulteta u Zagrebu te Filozofskog fakulteta u Osijeku. U radu aktivno je sudjelovala i Melita Lenička, predsjednica lipovljanskog OMH, i izvršna tajnica Odbora za obilježavanje Kozarčeve obljetnice. Posebno je naglašeno da je Josip Kozarac bio član povjerenstva lipovljanske MH. Inače MH, a osobito ogranak iz Vinkovaca, na njegove književne teme objavili su djela i brojne prikaze. Radovima će u skup biti uključeni i studenti šumarstva i književnosti, a objavit će se i prigodni zbornik. Predsjednik Odbora Josip Krajči najavio je po motivima Kozarčeve pripovijetke i izvedbu predstave Lipa si, Teno (HNK Osijek). Potporu ovogodišnjem skupu, koji se održava uz 19. ožujka – Dan Općine Lipovljani – dao je i načelnik Mario Ribar. (Dragutin Pasarić)


Metković

Ogranak Matice hrvatske Metković u subotu je održao redovitu Izbornu skupštinu. Jednoglasnom odlukom novi predsjednik Ogranka dugogodišnji je član Matice hrvatske Božidar Lovrić, dopredsjednik Ogranka ostao je Ratko Krstičević, a tajnik je dalje Ivan Nadilo. Funkciju rizničara u sljedeće će četiri godine obnašati Željko Veraja. U Upravni su odbor izabrani: Jozo Jurković, Tonći Jerković, Dragan Tolić, Blagotvor Grgurinović, Ivana Ilić i Ivan Čikara. Nadzorni odbor ostao je u sastavu Jure Mijić, Vesna Vidović i Ivo Veraja. Izvješće o radu Ogranka u protekle četiri godine podnio je Ratko Krstičević najavivši pritom i velik broj projekata koji bi se u idućem razdoblju trebao realizirati. Uime Nadzornog odbora izvješće je podnio Jure Mijić, koji je ustvrdio da su, nakon uvida u rad Ogranka, svi postupci usklađeni sa zakonskim odredbama. Rizničar Željko Veraja pročitao je financijsko izvješće za razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca 2012, u kojem je rečeno kako je Ogranak u tom razdoblju imao priljev sredstava u iznosu od 24.257 kuna, dok su rashodi iznosili 28.516 kuna. U sredstva je ušlo i 13.000 kuna prenesenih iz prethodnih godina zahvaljujući kojima je Ogranak prošlu godinu završio u plusu. (G. G.)


Nova Gradiška

Dvadeset i prva obljetnica međunarodnoga priznanja Republike Hrvatske u Ogranku Matice hrvatske u Novoj Gradiški svečano je obilježena 15. siječnja. Uz predstavnike udruga proisteklih iz Domovinskog rata, profesore i učenike Industrijsko-obrtničke škole te one najmlađe, polaznike dječjeg vrtića, sudjelovali su i članovi Ogranka Matice hrvatske u Novoj Gradiški. Kod spomen-obilježja odana je počast poginulim braniteljima i prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, a sat povijesti održali su profesori Ante Vukšić i Kata Vuk, članica Ogranka. Uslijedio je mimohod sa zastavama i transparentima i zajedničko fotografiranje pred zgradom Gradskoga poglavarstva. (Josip Ostić)

Vijenac 493

493 - 24. siječnja 2013. | Arhiva

Klikni za povratak