Vijenac 493

Glazba

Glazbeni globus

Mirta Špoljarić

Tvrtko Emanuel Galić dobitnik Šuleka


ZAGREB – Tvrtko Emanuel Galić dobitnik je nagrade Stjepan Šulek za 2012. To je nagrada koju dodjeljuje Fond Stjepan Šulek za izvedbu skladbe za violinu u prethodnoj godini. Nagradu je primio za izvedbu 1. stavka Koncerta za violinu i orkestar u fis-molu Henryka Wieniawskog. Tvrtko Emanuel Galić (Tübingen, 1993) prvu poduku iz violine primio je od oca Petra, graditelja violina, te očeve sestre Julije, učenice Ingolfa Turbana. Po preseljenju u Hrvatsku, 2002, nastavio je učiti violinu kod Armina Sešeka u Ljubljani, od 2006. kod Marine i Leonida Sorokova u Beču i Zagrebu te od 2007. kod Davora Philipsa na Glazbenoj školi Pavla Markovca u Zagrebu. Trenutno je student Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu u klasi Leonida Sorokova.


Beethoven na način ZOM-a


ZAGREB – Zagrebački orkestar mladih priredit će 26. siječnja drugi koncert u ovogodišnjoj glazbenoj sezoni, u Hrvatskom glazbenom zavodu s početkom u 20 sati, isti kakav je u ožujku 1807. održan u raskošnoj palači kneza Lobkowitza u Beču. Koncert su nazvali Beethoven na treću, jer mladi pijanist Stipe Bilić i mladi maestro Veton Marevci pripremaju tri remek-djela iz opusa bonskog majstora Ludwiga van Beethovena. Uvertiru o slavnom rimskom vojskovođi Koriolanu slijedi Četvrti klavirski koncert, op. 58, a u drugom dijelu večeri orkestar će izvesti Četvrtu simfoniju, op. 60.


Recital Đure Tikvice


ZAGREB – Zagrebački pijanist Đuro Tikvica održat će pijanistički recital 29. siječnja u Hrvatskome glazbenom zavodu s početkom u 20 sati. Svirat će raznovrstan repertoar Antonija Solera, Wolfganga Amadeusa Mozarta, Frédérica Chopina, Johanna Sebastiana Bacha i Césara Francka. Koncert organizira Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika.


Mozartov Rekvijem


RIJEKA – Orkestar i zbor Opere HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci priredit će izvedbu jednog od najpopularnijih djela klasične literature, Rekvijema Wolfganga Amadeusa Mozarta. Izvedbom, koju publika može očekivati 30. siječnja s početkom u 20 sati, ravnat će Nada Matošević Orešković, a kao vokalni solisti sudjelovat će Vanja Zelčić, Kristina Kolar, Ivan Kruljac i Siniša Štork.


Berlin i Zürich u Hrvatskoj


ZAGREB – U okviru ciklusa Molto cantabile 2. veljače u Hrvatskom će glazbenom zavodu nastupiti sopranistica Evelin Novak i bas-bariton Krešimir Stražanac uz klavirsku pratnju Corneliusa Witthoeffta. Od sezone 2010/11. Novakova je članica ansambla Državne opere u Berlinu, a od sezone 2007/08. Stražanac je član ansambla Operne kuće u Zürichu. Oboje ih povezuje studij kod istaknute glazbene umjetnice Dunje Vejzović u Stuttgartu. Večer će biti ispunjena Liedom (Léo Délibes, Dora Pejačević, Richard Strauss, Hans Pfitzner, Arnold Schönberg) i ulomcima iz opera i opereta (Giacomo Puccini, Jules Massenet, Carl Millöcker, Imre Kálmán, George Gershwin).


Nove jazz-skladbe


ZAGREB – Glazbena proizvodnja HRT-a i Jazz orkestar HRT-a raspisali su natječaj za nove jazz-skladbe, koje će biti izvedene u ožujku 2013. u Studiju Bajsić u sezoni Jazz orkestra HRT-a. Tim pozivom organizatori žele poticati stvaralaštvo za standardnu formaciju big banda. Autori skladbi trebaju predati partiture i dionice u PDF-formatu na CD-ROM nosaču do 1. ožujka, osobno ili poštom na adresu organizatora. Jedan autor može predati samo jednu skladbu, a HRT će snositi troškove u iznosu od 1500,00 kuna bruto svim autorima čije će skladbe biti izvedene na koncertu.


Uručenje Nagrade Orlando u Salzburgu


ZAGREB / SALZBURG – U ponedjeljak, 28. siječnja, glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman u Salzburgu će predati nagradu Orlando za glazbene domete na 63. dubrovačkim ljetnim igrama članovima puhačkog kvinteta Les vents français. Mala svečanost održat će se u prostorima Mozarteuma nakon koncerta što ga sastav Les vents français u kojem svira i naš kornist Radovan Vlatković ima na ovogodišnjoj priredbi Mozartwoche, glazbenoj manifestaciji što se u Mozartovu rodnom gradu održava od 1956. u danima oko datuma Amadeusova rođenja – 27. siječnja. U Mozartovu tjednu na mnogobrojnim koncertima sudjeluju brojni istaknuti glazbeni umjetnici izvodeći djela raznih autora, ponajviše Mozarta. Od naših umjetnika ove godine nastupa Renata Pokupić, a najavljen je i dirigent Milan Turković. U HRT-ovu je izaslanstvu i predsjednik Vijeća Nagrade Zoran Mihajlović, a dodjelu će zabilježiti i kamera HTV-a.

Vijenac 493

493 - 24. siječnja 2013. | Arhiva

Klikni za povratak