Vijenac 492

Tema

Predstavljanje monografije Sinj i njegova Gospa

Posveta Sinju i njegovoj zaštitnici

Marko Bregović

Samo tjedan nakon što je izazvala veliko zanimanje u Sinju, monografija fra Mirka Marića pod naslovom Sinj i njegova Gospa 20. prosinca predstavljena je pred brojnom publikom u velikoj dvorani Matice hrvatske u Zagrebu. Predstavljanje su svojim dolaskom uveličali mnogi Sinjani kao i brojni ugledni gosti, a o samoj knjizi govorili su akademici Josip Bratulić i Stjepan Damjanović, predsjednik Matice Igor Zidić i autor knjige fra Mirko Marić. Posebnost predstavljanja bile su glazbene točke koje su izveli poznati sinjski pjevač Dražen Žanko, kao i vrsna hrvatska sopranistica Lidija Horvat Dunjko te njezina kći Antonia Dunjko, pod pratnjom Ivana Pernickog na klaviru.

Nazočnima se prvi obratio dopredsjednik Ogranka Matice hrvatske Sinj – Neven Strukan, koji je sve pozdravio i istaknuo kako je Marićeva monografija još jedan prinos kulturnoj baštini Sinja čiji se Ogranak, iako djeluje samo 41 godinu, trudi slijediti stazu najstarije hrvatske kulturne institucije, a spomenuta monografija još je jedan dokaz za tu tvrdnju.


slika


Josip Bratulić, Igor Zidić, fra Mirko Marić i Stjepan Damjanović na predstavljanju monografije


Akademik Josip Bratulić izrazio je zadovoljstvo time što je knjiga izašla upravo uoči Božića, zato što je riječ o jednom, kako je rekao, duhovnom daru, koji bi trebao obnoviti i obogatiti naš duhovni život, a vrijeme Isusova rođenja pravo je vrijeme za to. Akademik se osvrnuo na važnost Gospe u poimanju Sinjana, ali i svih Hrvata koji su oduvijek posebno štovali Isusovu majku te je smatrali svojom sveticom, zaštitnicom i spasiteljicom. Govoreći o Gospi Sinjskoj kao o posebnom fenomenu duboko usađenu u život Sinjana, Bratulić je rekao kako je kult Bogorodice s punim pravom prisutan u našoj kulturi te je ustvrdio kako je ta monografija prava afirmacija ljubavi Sinjana prema njihovoj zaštitnici.

O samu sadržaju knjige i njezinu značenju govorio je Stjepan Damjanović, koji je za knjigu rekao kako priliči hodočašću koje prikazuje prirodne ljepote, kulturu i civilizaciju toga kraja, a s posebnom pomnošću obrađuje tematiku Sinja, Gospe, Cetine, Alke i franjevaca. Govoreći o važnosti franjevaca i franjevačkog samostana kao mjesta molitve i vrela obrazovanja, akademik Damjanović ustvrdio je kako iz knjige pršti religiozni svjetonazor, ali unatoč takvu naglasku riječ je o knjizi koja je pisana za svakoga tko voli ili ga zanima Cetinska krajina, a posebno Sinj.

Igor Zidić govorio je o fra Mirku, Sinju i Sinjanima, koje je okarakterizirao kao ljude kojima je u tradiciji da brane svoj jezik, narod, kulturu, da vole domovinu, ali i da se u miru uz Gospu bore za njegovo duhovno dobro. Ustvrdivši kako su u Sinju i Sinjskoj krajini uvijek rasli oni koji su se zadovoljavali malim, a pružali najveće otpore, rekao je: „Duhovnost Gospina i alkarsko oružje, to je slika potpunog opstanka, to je slika naroda koji je znao da je za njegovo očuvanje potrebno i duhovno i fizičko“. Jendako kao i Damjanović, i Zidić se složio da je ovaj rad fra Marića lijep spomenik Sinju, njegovim građanima, a posebno njihovoj Gospi te kako je ovdje riječ o knjizi koja se izdaje jednom u stoljeću.

Na kraju predstavljanja, nazočnima se obratio i sam autor, fra Mirko Marić koji se zahvalio svima koji su na bilo koji način pomogli u izdavanju knjige, a posebno Matici hrvatskoj i Ogranku u Sinju, te je pritom rekao: „Ovu knjigu posvećujem svim onima koji su štovali i štuju Gospu, koji su o njoj pisali i pišu, onima koji su je opjevali, ali i onima koji su branili Hrvatsku te ukrašavali Gospino svetište.“ I on se osvrnuo na poseban tretman Gospe u Sinju te je ustvrdio kako je ona njima u krvi te se rijetko kada može čuti da bi Sinjanin zazivao bilo koga drugoga osim svoje Gospe.

Svečano predstavljanje, obogaćeno glazbenim točkama poznatih hrvatskih glazbenika, na kraju je završilo jednako onako kako je i počelo, s pjesmom Dražena Žanka – Gospe Sinjska usliši nas, koju je otpjevao zajedno s Antoniom Dunjko.

Vijenac 492

492 - 10. siječnja 2013. | Arhiva

Klikni za povratak