Vijenac 492

Književnost

Književni globus

Iva Krtalić Muiesan

Otvorena godina braće Grimm

NJEMAČKA – S gotovo 200 priredbi, među kojima su kazališne predstave, koncerti i nova izdanja, ove se godine obilježava Godina braće Grimm.

Otvorena 20. prosinca u Kasselu, godina je započela obilježavanjem 200. obljetnice izdanja najpoznatijega djela Jacoba (1785–1863) i Wilhelma Grimma (1786–1859), njihove zbirke Dječjih i kućnih bajki. Zbirka u kojoj su neke od najpoznatijih bajki, poput Crvenkapice, Mačka u čizmama, Ivice i Marice, Matovilke, prevedena je na više od 170 jezika, a 2005. uvrštena je u UNESCO-vu svjetsku baštinu. Jezikoslovci i istraživači kulture, braća Grimm, skupljali su razne oblike usmene književnosti, napisali zbirke njemačke i skandinavske mitologije te 1808. započeli rad na rječniku njemačkog jezika. Do kraja godine Kassel, u kojemu su braća provela veći dio radnoga vijeka, ugostit će međunarodni Kongres, brojne pisce poput Martina Walsera i Bode Kirchhoffa, izložbu Expedition Grimm i brojne druge priredbe.

Eskalirao sukob

u Suhrkampu

NJEMAČKA – Spor oko budućnosti Suhrkmap Verlaga eskalirao je posljednjih tjedana do te mjere da bi čak mogao dovesti do raspada te, jedne od najvažnijih, njemačke izdavačke kuće, smatraju komentatori.

Nakon što je berlinski sud u neočekivanoj presudi dao za pravo manjinskom vlasniku koji traži ostavku dosadašnje direktorice Ulle Unseld-Berkéwicz, više je autora zaprijetilo odlaskom. Uwe Tellkamp, autor bestselera Der Turm, Peter Handke te dobitnica Kleistove nagrade Sibylle Lewitscharoff i niz drugih autora javno su stali na stranu dosadašnje direktorice. Udovica izdavača Siegfrieda Unselda putem obiteljske zaklade posjeduje 61 posto Suhrkampf Verlaga, a Hans Barlach je 2006. protiv njezine volje preko medijskog holdinga Winterthur ušao u izdavačku kuću i sada posjeduje 39 posto. Od njegova dolaska vode se sukobi oko izdavačke politike kuće, na čijem čelu Ulla Unseld-Berkéwicz za mnoge simbolizira kontinuitet nakon Unseldove smrti. Barlach je putem više sudskih postupaka pokušao dovesti do njezine ostavke, za što mu je u nepravomoćnoj presudi berlinski sud sada dao za pravo.

Houellebecq se vraća

u Francusku

FRANCUSKA – Francuski pisac Michel Houellebecq napušta Irsku, gdje je godinama živio i radio, i vraća se u Francusku.

Kao glavni razlog za ovu odluku, koju je priopćio novinskoj agenciji AFP, naveo je da u svakodnevnom životu ponovno želi govoriti svoj materinski jezik, pa se nakon više godina na jugozapadu Irske Houellebecq namjerava trajno nastaniti u Parizu. U Francuskoj se posljednjih tjedana vodila debata o lojalnosti poznatih osoba domovini, nakon što je milijunaš glumac Gérard Depardieu radi štednje poreza najavio preseljenje u Belgiju. Houellebecq, autor više bestselera i dobitnik nagrade Goncourt 2011, navodi da je odluku donio „iz osobnih razloga“, neovisno o trenutnoj debati o porezu.

Otkrivena nepoznata bajka H. Ch. Andersena

DANSKA – Danski povjesničar pronašao je dosad nepoznatu bajku Hansa Christiana Andersena (1805–1875).

Kako je rekao Esben Brage, naišao je na šest stranica dug tekst ispisan rukom u jednoj od kutija kopenhangenskog nacionalnog arhiva. Kutije potječu iz posjeda bogate obitelji iz Andersenova rodnog grada Odensea u Danskoj. Bajka pod naslovom Talglicht posvećena je udovici koja je živjela preko puta Andersena. Stručnjaci smatraju da je riječ o jednoj od najranijih priča Hansa Christiana Andersena, koji ih je napisao ukupno oko 160, među njima Ružno pače, Malu sirenu i Djevojčicu sa žigicama.

U svibnju knjiga pisama Coetzeea i Austera

SAD – Početkom ljeta bit će objavljena opsežna korespondencija autora Paula Austera i JM Coetzeea, koja se bavi raznovrsnim temama: od očinstva, preko sporta, do filozofije, javljeno je iz izdavačke kuće Faber.

Južnoafrički nobelovac iz 2003. i američki autor već godinama se međusobno poštuju kao pisci, ali osobno su se upoznali tek 2008, nakon čega su započeli redovitu korespondenciju. Kako je javio izdavač, knjiga će biti „epistolarni dijalog dvojice velikih pisaca koji su postali veliki prijatelji“, a pisma će pokriti razdoblje od tri godine te niz tema. Kako je rečeno, korespondencija nudi „intiman i često zabavan portret te dvojice dok istražuju kompleksnosti sadašnjice i odražava dva oštra intelekta kojih je prijateljstvo očigledno na svakoj stranici.“

Vijenac 492

492 - 10. siječnja 2013. | Arhiva

Klikni za povratak