Vijenac 492

Matica hrvatska

Iz ogranaka

Blato

U organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Blatu 14. je prosinca održana Večer blatske riči u autohtonom okruženju konobe Zlinje. Članovi Matice te drugi posjetitelji uživali su u nastupu dječje klape Kolajna pod vodstvom profesorice Dalije Gavranić, a učenice OŠ Blato recitirale su pjesme blatskih pjesnika Petra Nadila i Nade Loje. Doprinos tradicionalnoj manifestaciji dale su i blatske pjesnikinje Đurđica Šeparović i Milenka Sardelić, koje su nadahnutim izvedbama okupljene uvele u blagdansko raspoloženje te dijalektalnom poezijom posjetile i oživile neke zaboravljene riječi i događaje. (G. G.


)slika


Dubrovnik


Završna večer radionice kolendi i božićnih pjesama, koju tradicionalno peti put organiziraju Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku i Dubrovačke knjižnice Dubrovnik, održana je u ponedjeljak, 17. prosinca u crkvi Male braće. Na koncertu je sudjelovalo sedamdesetak učenika i učenica dubrovačkih osnovnih škola pod vodstvom Sanje Dražić i Paole Dražić Zekić. „Ovo je postalo tradicionalno okupljanje zahvaljujući sestrama Dražić. Ove godine nastupaju djeca od pet do trinaest godina s područja cijeloga Grada, a svake ih je godine sve više“, rekla je uvodno u ime organizatora Vesna Čučić, ravnateljica Dubrovačkih knjižnica. „Zapazit ćete tijekom naše priredbe da se mi dogovaramo, i da baš svi ne znamo kad treba završiti. Naime, ovdje je mnoštvo djece koja su prvi put došla na radionicu, a ove smo godine radili dvanaest pjesama. A svi žele svirati, čak i jednu žicu kad imaju neki teški akord, pa se švercaju. Zapazit ćete u nekim skladbama da u jednom trenu orkestar zamukne, a glas se čuje“, rekla je voditeljica radionice Paola Dražić Zekić. „Upoznavamo i istražujemo što više naših kolendi, od Zatona, preko Rijeke dubrovačke i Cavtata, do Kalamote i Mljeta“, dodala je, zahvalivši zapisivačima i ljudima koji su se brinuli da se tradicija ne zaboravi. (B. M.)


Grude


Ogranak Matice hrvatske u Grudama u 2012. godini ostvario je iznimne rezultate na polju kulture u općini Grude i u široj zajednici. Ogranak je uz sudjelovanje u manifestacijama Noć muzeja i obilježavanju devedesete obljetnice rođenja književnog povjesničara Ivana Alilovića (1922–2012) organizirao niz važnih manifestacija i priredbi. U sklopu Uskrsa s Maticom hrvatskom u Grudama predstavljene su knjige Glazbena baština Zapadne Hercegovine autorica Anite Miličević, Katarine Katura i Tonćike Kolobarić i U Njemačku, brale Radice Leko iz Posušja, kao i zbirka pjesama Nova svitanja iste autorice. Priređena je izložba slika akademskoga grafičara fra Tihomira Bazine, a Ogranak je pripomogao i u organizaciji Kulturnog ljeta u župi Gorica–Sovići. Prošlogodišnji, 49. Šimićevi susreti, obilovali su kulturnim zbivanjima na najvišoj razini, a Ogranak MH u Grudama, uz općinu Grude, suorganizirao je tu najstariju hrvatsku kulturno-književnu manifestaciji u BiH koja je trajala od lipnja sve do konca studenoga. Sedmi put održani su Dani Matice hrvatske u Grudama – Božiću ususret, koji su u trideset dana objedinili niz različitih programa. U 2012. Ogranak Matice hrvatske u Grudama objavio je i nekoliko zapaženih publikacija. Uz Godišnjak Matice hrvatske Grude i kataloge slika Andrijane Mlinarević-Cvetković, fra Tihomira Bazine i Vesne Ujević objavljena je u suradnji s Hrvatskom franjevačkom arheološke zbirkom Sv. Stjepana Gorica monografija Ravlića pećina, zatim djelo Tractatus in libros de anima akademika Serafina Hrkaća i Marija Bušića (suizdanje s Institutom za latinitet Sveučilišta u Mostaru), Abeceda Ive Nuić i Andrijane Mlinarević-Cvetković te rasprava Što je meni poezija? Marka Čuljka. Svi nabrojani događaji i manifestacije plod su neumorna rada nadahnutih članova koji upornošću i kreativnošću Ogranak Matice hrvatske u Grudama uzdižu na visoku kulturnu razinu. (G. G.)


Metković


U zajedničkoj organizaciji Ogranaka Matice hrvatske Metković i Dubrovnik organiziran je susret sa pjesnikom Lukom Paljetkom. Taj kulturni događaj izazvao je iznimno zanimanje, posebno mladih u Galeriji Gradskog kulturnog središta grada na Neretvi. Sam susret otvorili su Ratko Krstičević, dopredsjednik metkovskog i Ivana Burđelez, predsjednica dubrovačkog Ogranka. Ona je nazočnima predstavila Paljetkovu knjigu Dubrovnik. Moj grad. Tema knjige je Dubrovnik tijekom povijesti, a u njoj se mogu naći brojni podaci iz bogate povijesti Grada. Ono što je posebnost ove knjige zapravo je stapanje kamena i čovjeka, nastajanje više duhovne razine koja toj dubrovačkoj Bibliji daje novu suptilnu dimenziju ispunjenu mirisima okusima i vizualnim doživljajima koje nas vode u sfere nama inače nedostupne, a koje imamo priliku dosegnuti zahvaljujući Paljetkovu velebnom tekstu. O samu Paljetkovu pjesničkom opusu vrlo je nadahnuto govorio akademik Tonko Maroević, a najviše je pozornosti izazvao sam autor, govoreći stihove iz svojih brojnih pjesama. Više nego uspješnu književnu večer s Paljetkovim pjesničkim stvaralaštvom zaokružio je metkovski glazbenik Darko Matičević izvedbom uglazbljenih Paljetkovih pjesama. Večer je završena razmjenom izdanja dvaju ogranaka i ugodnim druženjem zaljubljenika u kulturu. (Božidar Lovrić)


Pula


U prosincu se već tradicionalno obilježavaju Dani Matice hrvatske u Puli nizom kulturnih događanja. Dana 12. 12. točno u 12 sati svečano je otvorena izložba koja predstavlja presjek plakata, CD-ova, nagrada, nota kantautora Bruna Krajcara, koji je ove godine proslavio 30. godišnjicu svog umjetničkoga rada i time zaokružio obljetničku godinu u kojoj je održao veliki koncert u INK-u u Puli u povodu četrdesetoga rođendana i nedavnog predstavljanja novoga CD-a Oči srca u izdanju Ogranka MM iz Pazina. Krajcar na svojim albumima okuplja velik broj glazbenika, umjetnika, književnika, prevoditelja, što je rijetkost na našoj glazbenoj sceni. O Krajcarovu radu govorili su slikarica Vera Kos-Paliska, književnik Boris Domagoj Biletić, o opsežnom glazbenom opusu govorio je dirigent Denis Modrušan, a pjesmom je uveličao ugođaj sam autor te glazbenice Elda Krajcar-Percan i Mila Soldatić-Marić. Istoga dana u večernjim satima održano je izlaganje i prezentacija dijalektološke studije Katarine Nikolić o Govoru Šegotići, nedavno diplomirane na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli. Kako se u Ogranku Matice hrvatske u Puli mnogo polaže na rad s mladima i angažiranju mladih u Matici, dan poslije uslijedila je večer poezije studenata kroatistike (Elis Baćac, Božidar Cvenček, Tea Jakčić, Srđan Kušljić, Matea Kelemenić, Marija Mihalić, Iris Mošnja, Jelena Pavić, Vedrana Štefančić i Laura Udovičić) od prve do pete godine sa Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, koje je zajedno s njima priredila njihova profesorica Irena Mikulaco. Studenti su čitali svoje pjesme i pjesme hrvatskih autora. Osamnaestoga prosinca uslijedio je gitaristički koncert učenika osnovne i srednje glazbene škole I. M. Ronjgova iz Pule. Svi nastavnici i profesori gitare (Goran Benevrkić, Duška Sijarić, Aleks Nadišić, Petar Koroljević i Domagoj Mišković) zajedno sa svojim učenicima od II. razreda osnovne do IV. razreda srednje glazbene škole (Liam i Jan Obić, Nikola Prodanov, Mia Petrinčić, Nikola Tvarog, Andrea Lukanović, Marija Ezgeta, Paolo Moscarda, Gabriel Mikulaco, Moris Arzenšek, Pamela Rajko, Luka Šugar, Nino Atanasković i Carla Božac), svirali su Habea, Stevensa, Messoniera, Anona, Giulianija, Merlina, Farrauta, Carcassija, Lloberta, Scarlattija, Malatsa, Poncea i Grubera. Tim su prigodnim koncertom svim matičarima i posjetiteljima zaželjeli sretne i blagoslovljene blagdane. (Irena Mikulaco)

Vijenac 492

492 - 10. siječnja 2013. | Arhiva

Klikni za povratak