Vijenac 492

Glazba

Glazbeni globus

Mirta Špoljarić

Dvije Martine u spomen na Senu


Zagreb U subotu 12. siječnja u 20 sati u Hrvatskom glazbenom zavodu Koncertna direkcija Zagreb priređuje treći sezonski, a prvi ovogodišnji koncert iz ciklusa koncertnih portreta hrvatskih opernih pjevača Molto cantabile. Nakon jesenskih nastupa tenora Tomislava Mužeka i basa Luciana Batinića pjevat će sopranistica Martina Zadro. Uz glasovirsku pratnju Martine Filjak predat će svoj izabrani program koji se najavljuje kao Dvije Martine u spomen na jedinstvenu, neponovljivu Senu. Martina Zadro će kao i ostali sudionici toga pjevačkog ciklusa svoju nastup posvetiti jednoj od velikanki hrvatske pjevačke umjetnosti – sopranistici Srebrenki, Seni, Jurinac. Na programu Martina Zadro ima popijevke Roberta Schumanna te napjeve Petra Iljiča Čajkovskog i arije velikana operne umjetnosti Giuseppea Verdija.


Rođendanski koncert


ZAGREB – Istaknuti hrvatski pijanist Vladimir Krpan svečanim će koncertom 11. siječnja u Hrvatskome glazbenom zavodu proslaviti 75. rođendan. Svirat će djela Baldassarea Galuppija, Roberta Schumanna, Jean-Philippea Rameaua i Johannesa Brahmsa, a koncert, koji organizira Art agent, započet će u 20 sati.


Elina Garanča konačno u Zagrebu


ZAGREB – Letonska mezzosopranistica Elina Garanča održat će 21. siječnja dugo iščekivan koncert u Zagrebu, u KD Vatroslava Lisinskog, s početkom u 19.30 sati.


slika


Njezin nastup pratit će Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem Karela Marka Chichona, a na pozornici će joj se pridružiti i tenor Ho-yoon Chung. Na koncertnom programu bit će djela Mihaila Glinke, Petra Iljiča Čajkovskog, Francesca Cilee, Camillea Saint-Saënsa, Vincenza Bellinija, Pascuala Marquine Narra, Santiaga Lopea, Manuela Penelle Morena i Georgesa Bizeta.


Glazba iz baroknih opera


ZAGREB – Hrvatski barokni ansambl priredit će 20. siječnja u Hrvatskom glazbenom zavodu u 20 sati glazbenu večer posvećenu opernom stvaralaštvu trojice baroknih velikana – Jean-Philippea Rameaua s operom Les Paladins, Georga Friedricha Händela s operom Scipione i Henryja Purcella s operom Dioklecijan. Glazbu iz ovih opera izvodit će mezzosopranistica Kora Pavelić, a ansambl će nastupiti pod umjetničkim vodstvom čembalista Laurencea Cummingsa.


Aria di carnevale


RIJEKA – Orkestar Opere HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke priredit će 22. siječnja koncertnu večer pod naslovom Aria di carnevale. Orkestrom će tom prigodom ravnati dirigentica Yuko Tanaka, koja je sudjelovala na hrvatskom dirigentskom natjecanju Lovro pl. Matačić, a kao solist nastupit će bugarski violinist Pavel Minev.


slika


Zbornik za Nikšu Gliga


Zagreb – Zagrebački nakladnik DAF i Muzički salon Studentskoga centra Sveučilišta u Zagrebu objavili su i promovirali svečani zbornik Nova nepoznata glazba, posvećen akademiku Nikši Gligu u povodu njegova 65. rođendana. Zbornik su uredili Dalibor Davidović i Nada Bezić. „Muzikolog, promotor, pedagog i leksikograf, Nikša Gligo bio je dugogodišnji voditelj Muzičkog salona SC-a, a kao umjetnički direktor MBZ-a sudjelovao je u profiliranju festivala u međunarodno prepoznatljivu lokaciju suvremene umjetnosti. Svojom je znanstvenom i nastavnom djelatnošću (kao redovni profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i gostujući profesor na nekoliko inozemnih sveučilišta) bitno proširio okvire muzikoloških istraživanja, a raspravama o glazbenim terminima dao je dalekosežan doprinos standardiziranju hrvatskog nazivlja s područja glazbe“, ističu urednici. Zanimljivo je da su u zborniku objavljene skladbe Silvija Foretića, Marka Ruždjaka, Miloša Raičkovića i Ališera Sijarića, posvećene slavljeniku.

Vijenac 492

492 - 10. siječnja 2013. | Arhiva

Klikni za povratak