Vijenac 490

Književnost

Koja si ti LEGEnda!?, ZBORNIK O OSJEČKIM GRADSKIM LEGENDAMA

Osječki kulturolozi mapiraju grad

Mirta Bijuković Maršić

Dva su studentska zbornika već samom svojom pojavnošću prerasla studentske okvire i izazvala veliku pozornost javnosti. Studenti prve generacije Odjela za kulturologiju u Osijeku predstavili su svoj prvi zbornik naslovljen Probudi se, protuho, zar ne znaš koliko je sati?! na Osječkom ljetu kulture 2010. i osvojili nagradu Prosudbenoga povjerenstva za koncept urbane provokacije. Nakon dvije godine izašao je i drugi zbornik naslovljen Koja si ti LEGEnda!? i aktivirao je oko sebe i druge sveučilišne sastavnice, posebice Umjetničku akademiju te tako urbanu provokaciju pretvorio u urbani projekt novog i drukčijeg čitanja urbanog prostora kao i njegove promocije.


slika


Dalmacija: kultni osječki kafić


Tekstovi zbornika Probudi se, protuho, zar ne znaš koliko je sati?! prvobitno su pisani kao seminarski radovi studenata u okviru kolegija Odjela za kulturologiju. Obilježeni su žanrovskom i modalnom raznolikošću. Izmjenjuju se eseji, intervjui i kratke priče, a podijeljeni su u poglavlja Prema gradu, Oko grada, U gradu i Za grad. Dio tekstova upozorava na opći problem ili predstavlja veću povijesnu cjelinu, dok drugi dio tekstova skreće pozornost na izdvojen događaj ili pojedinačnu sudbinu, što je rezultiralo time da poneki pristupi ustrajavaju na objektivnosti, a drugi su intonirani izrazito intimistički. Ono što tekstove povezuje njihova je temeljna namjera promišljanja iskustva življenja u gradu i značenje sintagme urbana kultura. Predstavljanju zbornika – urbanoj provokaciji – u Muzeju Slavonije i na Trgu Svetog Trojstva u osječkoj Tvrđi središnji je događaj bilo crtanje grafita na lesonitnim pločama koje su bile postavljene oko baroknoga Kužnog pila do kraja njegove restauracije.

Zborniku Koja si ti LEGEnda!? predmet proučavanja bile su gradske legende – zanimljivi i osebujni pojedinci koji su zahvaljujući neobičnoj osobnosti, životnim izborima, zvanjima ili načinu na koji se svakodnevno predstavljaju gradu postali legendama gradskog prostora, noseći, u samoj činjenici takve svoje prepoznatljivosti, oznaku pripadnosti gradu, njegovim ljudima, ulicama, trgovima, kavanama… U zborniku su studenti pokazali na koji je način moguće čitati grad, mapirati prostor i čimbenike tzv. slabe kulturne povijesti, ponegdje i urbanu supkulturu i alternativnu kulturu o kojoj se najčešće ne može čitati u povijesnim i znanstvenim zapisima, već ona redovito ostaje dijelom usmene predaje ili svakodnevice grada. I u ovom se zborniku nalaze stilski i žanrovski različiti tekstovi (ponajviše intervjui, ali i kratke priče i eseji) koji predstavljaju raznolikost grada više ili manje poznatim pričama, osobama, prostorima, događajima, pojavama...


slika

Mapiranje tzv. slabe kulturne povijesti


Broj od točno 54 izabrana teksta referira se na stari poštanski broj Osijeka – 054. Većina je naslova odjek suvremene popularne kulture, kao i svojevrsno poigravanje općim mjestima u hrvatskoj i inozemnoj književnosti, glazbi, stripu, filmu, ali i u svakodnevnom životu. Tekstove simbolično povezuje i tramvajska pruga – podjelom na poglavlja naslovljenima prema osječkim tramvajskim postajama (Sveučilišni kampus, Tvrđa, Glavna pošta, Sakuntalin park, Trg Ante Starčevića, Podgrađe, Retfala, Željeznički kolodvor, Gajev trg, Mačkamama, Vatrogasna, Bikara, Zeleno polje, Donji grad, Remiza), ali i grafičkim rješenjima Darka Vukovića. Uz zbornik osmišljen je i dodatni materijal novog i drukčijeg predstavljanja grada – plakati s motivima iz zbornika (gradskim legendama: Saša Benček, Brmba, Ivan Hegedušević, čuvar lavova, Jozo Trovač, Katarina Kulenović Matanović, Šero, Zlatko Uvanović, majstor Željko, Legice…, gradskim prostorima koji su postali legenda: Korzo, Dalmacija…), videomaterijal na CD-ima i naljepnice za automobile s naslovnom sintagmom.

Ukoričeni zbornici, popratni materijal, urbane provokacije i ine ostvarene i moguće intervencije potaknute energijom mladih kulturologa pokazali su nova čitanja grada, otkrivanja novih i razotkrivanja starih/zaboravljenih urbanih prostora, ali i prostore novih načina predstavljanja grada. Studenti su iznova mapirali svoj grad.

Vijenac 490

490 - 13. prosinca 2012. | Arhiva

Klikni za povratak