Vijenac 490

Likovna umjetnost

Likovni globus

Marko Kružić

Svestrani Kršnjavi


Zagreb – Hrvatski povijesni muzej priredio je, u povodu osamdeset pete obljetnice smrti, izložbu Iso Kršnjavi – veliki utemeljitelj / ministar europskog duha. Velika izložba predstavit će putem originalnih predmeta, dokumenata, djela likovnih umjetnosti te multimedijalno svestranu osobu Isidora Kršnjavog, najvažnije političke i događaje u kulturi te duh vremena s kraja 19. i početka 20. stoljeća. Autori izložbe i kataloga su Marina Bregovac Pisk i Kristian Gotić. Više o izložbi koja će potrajati sve do sredine svibnja potražite na www.hismus.hr.


Brač u Splitu


Split – Izložba Srednjovjekovna arheološka baština otoka Brača otvorena je u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu. Autor izložbe je Hrvoje Gjurašin, koji je naglasio kako je njezina namjera upoznati ljude s iznimno bogatom i nedovoljno poznatom srednjovjekovnom arheološkom baštinom otoka Brača i njezinim brojnim crkvama od kojih se mnoge nalaze na vrlo nepristupačnim mjestima i o kojima se vrlo malo zna. Izložba, koja je posvećena Davoru Domančiću, dobrom duhu bračke srednjovjekovne arheologije, ostaje otvorena do 1. ožujka dogodine.


Taktilni Murtić


Zagreb – Iznimna inicijativa zagrebačke Moderne galerije donosi nam novu, šestu po redu, multisenzornu instalaciju namijenjenu slijepim i slabovidnim osobama kojom se predstavljaju kapitalna djela hrvatskoga slikarstva i kiparstva iz vlastite zbirke. Ovog puta to je slika Highway Ede Murtića iz 1952. Dizajniran je poseban stol s ugrađenim dijagramima izrađenima u staklu i snimljen novi audiovodič kojima je omogućeno njezino razgledavanje dodirom i zvukom. Autorica je vrlo pohvalna projekta Nataša Jovičić.


Biffel u Brodu


Slavonski Brod – Do Badnjaka u brodskom Likovnom salonu Vladimir Becić možete pogledati izložbu Josipa Biffela. Prva samostalna izložba ovog umjetnika u Slavonskom Brodu sastoji se od tridesetak radova koji uključuju ulja na platnu i pastele nastalih u razdoblju od 1967. do danas. Kako piše Tonko Maroević, Biffel nije pripadao svijetu arhetipskih geomorfoloških nakupina već određenim urbanim ili barem prigradskim ambijentima, koje je obilježila upravo nazočnost čovjeka. O izložbi se možete detaljnije informirati na www.gugsb.hr.


Mali formati


Zagreb – Treće izdanje izložbe Mali formati, postavljeno u Galeriji Marisall u Mesničkoj ulici, predstavlja umjetnike različitoga likovnog izraza, čije se kompozicije radova manjih formata unutar galerijskoga prostora međusobno prožimaju i nadopunjuju u zaokruženu cjelinu. Među ostalima na izložbi sudjeluju i Bojan Šumonja, Tomislav Buntak, Ana Sladetić, Marko Zeman, Mia Orsag i Tamara Štambuk. Uvjetovanost formatom, i to malim formatom, pred umjetnike postavlja specifičan izazov; odnos prema priči i kompoziciji prilagođava se zadanim granicama. Otvoreno do kraja godine. Više na www.marisall.com.


Naši uz Cagea


Budimpešta – Budimpeštanski Muzej Ludwig postavio je veliku studijsku izložbu Sloboda zvuka. John Cage iza Željezne zavjese, obilježavajući stotu obljetnicu rođenja velikog umjetnika. Među brojnim radovima na izložbi se nalaze i oni naših umjetnika: Ivana Ladislava Galete, Ive Gattina, Tomislava Gotovca, Marijana Jevšovara i Sanje Iveković. Kustosica izložbe Katalin Székely posebnu je pozornost posvetila Cageovim istočnoeuropskim putovanjima i vezama s lokalnim umjetničkim scenama, prikazujući njegovo značenje u kreiranju suvremene likovne scene. Izložba traje do 17. veljače, a o njoj se informirajte na www.ludwigmuseum.hu.


Dalí nakon više

od 30 godina


slika


Pariz – Nakon više od tri desetljeća pariški Centre Pompidou priredio je veliku izložbu radova Salvadora Dalíja. Uz više od dvije stotine slika, crteža, skulptura izložbi su pridodani i filmski radovi, isječci iz emisija u kojima je sudjelovao kao pionir hepeninga. Glavni je kustos izložbe Jean-Hubert Martin, a radovi su stigli iz brojnih muzeja i institucija poput njujorške MOMA-e, Figueresa, Madrida, Floride... Dalíjeva izložba u Beaubourgu trajat će do 25. ožujka dogodine. Ostale informacije potražite na www.centrepompidou.fr.

Vijenac 490

490 - 13. prosinca 2012. | Arhiva

Klikni za povratak