Vijenac 490

Kazalište

Kazališni globus - Hrvatska

Lidija Zozoli

Djevojčica sa žigicama

u kazalištu Komedija


U koprodukciji kazališta Komedija i Aplauz teatra, u Komediji će 13. prosinca premijerno biti izvedena bajka Hansa Christiana Andersena Djevojčica sa žigicama u režiji i dramaturškoj adaptaciji Marka Jurage. Predstava je to koja s pomoću glazbe pripovijeda priču o siromašnoj djevojčici što u badnjoj noći uz pomoć kutije šibica mašta o toplini, blagostanju i obiteljskoj sreći. Iako tužna, ta je priča klasik dječje književnosti, a stihovi Lane Blaće na glazbu Vlaha Prohaske dočarat će sjajan i ganutljiv svijet Andersenove priče. U predstavi glume Ivan Đuričić, Lana Blaće, Jelena Miholjević, Slavko Juraga i Romano Nikolić, uz glazbenu potporu zbora Messingers pod vodstvom Matije Škvorca. Kostime je osmislila Elvira Ulip, a scenografiju Marta Crnobrnja.


Nemirne noge u Teatru Exit


Dugo očekivana zagrebačka premijera nove predstave Saše Anočića, nakon niza pretpremijernih izvedbi u i izvan Zagreba 15. prosinca održava se u Teatru Exit. Predstava radnog naslova The /b/ end u konačnom obliku dobila je ime Nemirne noge. Riječ je o projektu koji je zamišljen kao svojevrstan nastavak Anočićeve predstave Kauboji, ali je vrlo vjerojatno kako je tijekom rada došlo do mnogih promjena izvornoga koncepta te publiku zacijelo očekuje zanimljiv kazališni događaj. U predstavi glume Saša Anočić, Matija Antolić, Tvrtko Jurić, Damir Klemenić, Marina Lamot, Tihana Lazović, Mateja Majerle, Jerko Marčić, Nera Stipičević i Neven Šverko. Kostime je osmislila Danica Dedijer, koreografiju Marina Lamot, a glazbu Matija Antolić i ansambl predstave.


Premijera u Vukovaru


U Hrvatskom domu u Vukovaru, na sceni Martin, 15. prosinca bit će praizveden tekst Dalibora Jurišića Jona, jesi li shvatio? podnaslovljen kao igrokaz za nemalu djecu i djetinjaste odrasle. Nastao prema biblijskoj Knjizi o Joni, koji židovski narod spašava od Asiraca, tekst tematizira netrpeljivost i mržnju, a predstava je lutkarska. Tekst je na scenu postavio sam autor Dalibor Jurišić, a kao suredatelj potpisuje se glavni animator lutaka Ognjen Petković. Osim Ognjena Petkovića lutke animiraju i Katja Petrović i Željko Mandić, glazbu potpisuju Srđan Ćuk (general Woo) i Hrvoje Marjanović, a lutke je izradila Kristina Marić. Produkcija je u potpunosti vukovarska pa je ovaj kazališni događaj tim važniji.


Feydeau u Dubrovniku


Komedija Ne vrti se okolo gola golcata Georgesa Feydeaua, premijerno će biti izvedena u Kazalištu Marina Držića u Dubrovniku 14. prosinca u režiji Maje Šimić prema dramaturškoj adaptaciji teksta koju je napravio Miše Martinović.


slika


U predstavi glume Branimir Vidić Flika, Glorija Šoletić, Hrvoje Sebastijan, Boris Matić i Edi Jertec. Scenograf je Marin Gozze, kostimografkinja Jelka Grljević, a glazbu je skladala Paola Dražić Zekić. Komedija iz 1911. godine bavi se politikom, odnosno političarem koji nastoji izgraditi o sebi pozitivnu sliku u javnosti, ali mu sva nastojanja ruši njegova neobuzdana supruga. Urnebesna komedija bit će izvedena na lokalnom, dubrovačkom dijalektu. ldealna je zabava za dubrovačke gledatelja u predblagdansko vrijeme.


Velesajam kulture

u Teatru &TD


Velesajam kulture, koji će se ove godine održati deveti put, od 13. do 16. prosinca u Teatar &TD (i ostale prostore SC-a) dovest će autorske radove iz svih područja umjetnosti, njih više od 150, koji će zainteresiranima predstaviti 25 različitih programa. Velik dio tih programa odnosi se na performans i kazalište te ovdje ističemo samo neke od onih koji se u Teatru &TD mogu pogledati potpuno besplatno. Među deset su kazališnih naslova predstava Rachel & Sonny Roberte Milevoj i Tomislava Fellera, Žena od prije kao autorski projekt redatelja Vedrana Hleba, Čekaonica ili tragedija o napaćenom narodu i Interes prema surovome životu nestao je poput dima Paola Tišljarića, Čovjek od jastuka Morane Novosel, Zaziv Brune Isakovića i Bolest smrti Saše Božića u produkciji Kufera. Ostali dio programa čine izložbe, koncerti i rasprave o raznim umjetničkim temama te razgovori s autorima blogova.

Vijenac 490

490 - 13. prosinca 2012. | Arhiva

Klikni za povratak