Vijenac 490

O tome se govori

Predstavljanje Vijenca posvećena oslobođenim generalima u palači Matice hrvatske

Gotovina i Markač u Matici

Marko Bregović

Na predstavljanje novog broja Vijenca, u kojem je opširno i cjelovito obrađena tematika o oslobađanju hrvatskih heroja, generali su došli na poziv prijatelja, predsjednika Matice hrvatske Igora Zidića


Iako je od povijesne oslobađajuće presude hrvatskim generalima, Anti Gotovini i Mladenu Markaču, prošlo već više od tri tjedna, „potražnja“ za njima u cijeloj Hrvatskoj, još ne jenjava. Tako bi ih svi htjeli vidjeti, čuti, slikati se i razgovarati s njima. Priliku za to imali su posjetitelji predstavljanja posljednjega broja Vijenca, koje se 5. prosinca održalo u prostorijama Matice hrvatske, a čije su održavanje posjetom uveličala i dvojica generala. Na predstavljanje posebnog broja Vijenca, u kojem je opširno i cjelovito obrađena tematika o oslobađanju naših heroja, generali su došli na poziv prijatelja, predsjednika Matice Igora Zidića, koji im sve vrijeme sudskoga procesa davao potporu, a s Gotovinom se i osobno upoznao kada ga je posjetio u Haagu. Na predstavljanju, pred brojnim posjetiteljima, među kojima je bilo uglednih članova društva, govorili su Igor Zidić, književnik Ivan Rogić Nehajev, glavni urednik Vijenca Luka Šeput i glavni tajnik Matice hrvatske Zorislav Lukić.


slika

Generali Mladen Markač i Ante Gotovina, bivša ministrica prosvjete i športa Ljilja Vokić i potpredjsednik Matice hrvatske akademik Stjepan Damjanović / Snimio Mirko Cvjetko


Književnik Ivan Rogić Nehajev pružio je pregled tematskog bloka o presudi, pod naslovom Slom specijalnog rata protiv Hrvatske, odmah na početku ustvrdivši kako su članke napisali vrsni politolozi, povjesničari, analitičari i esejisti te je samim time pokazano kako je Vijenac imao namjeru objaviti kvalitetan uradak. U osvrtu napomenuo je kako riječ o inteligentnim i odmjerenim tekstovima koji normiraju način javnoga komuniciranja o presudi i kako svi autori smatraju da je oslobađajućom presudom generalima ispisana povijest te da je rat time napokon završio.

Kao urednik jednog, kako je sam rekao, malog medija, Luka Šeput u govoru se osvrnuo na nemoralnost političara, pojedinaca i medija koji se koriste generalima u ideološke svrhe, kao i nemoralnošću onih koji imaju negativan stav o domoljublju te ga stoga na sve načine pokušavaju ocrniti. Naglasio je važnost presude te rekao kako je ona, napokon, uskladila svjetsko poimanje Domovinskoga rata, generala i nas samih s istinom koju mi znamo, zato što je važno da nas svi vide onako kako i mi sebe same vidimo.

Lukić se pak osvrnuo na napetost, iznenađenje i oduševljenje svih nas koji smo s iščekivanjem pratili presudu te na breme koje nam je s njom skinuto, rekavši pritom: „Generali su jedni od najzaslužnijih za našu slobodu, stoga je u potpunosti jasno zašto smo svi bili toliko oduševljeni.“

Glavnu riječ na predstavljanju imao je predsjednik Matice Igor Zidić, koji je rekao: „Naši generali zaslužili su da ih pustimo na miru, a ne da se koristimo njima za svoje svakodnevne male potrebe. Oni su svoje za Hrvatsku dali, i to su učinili od srca.“ Govoreći o žrtvi koju su oba generala podnijela Zidić ih je nazvao primjerom tragične hrvatske sudbine, s obzirom na godine koje su proveli u zatvoru čekajući potvrdu svoje nevinosti. Istaknuvši kako je ovdje riječ o ljudima koji su prošli osobni martirij i pritom ne govore da su pripadnici stranke hrvatskih mučenika, osvrnuo se na aktualnu hrvatsku zbilju zaključivši kako bi se i naši političari mogli ugledati na generale jer su oni dobar primjer slobodnih ljudi, koji se ne moraju uvijek svrstavati na određenu stranu, a takvih bi trebalo biti svagdje u Hrvatskoj i posebice u Saboru. Kritizirao je i one koji analiziraju svaku riječ generala i dižu svoje glasove nepoštovanja prema njima te naglasio kako je potrebno voljeti naše generale, jer onaj tko voli njih voli i Domovinu, i obrnuto.

Gotovina i Markač pozorno su slušali sve govornike, a nakon predstavljanja Gotovina je izrazio svoje zadovoljstvo naslovom tematskoga bloka u Vijencu, rekavši: „On sadrži svu istinu svih ovih godina. To je bila naša istina i iz nje smo izašli kao pobjednici. U ratu oružjem i sad kroz ovu pravnu bitku koja je vođena protiv nas. Sve to sadrži ovaj naslov“, dok je Markač pohvalio zrelost analitičkih tekstova u Vijencu.

Vijenac 490

490 - 13. prosinca 2012. | Arhiva

Klikni za povratak