Vijenac 490

Glazba

Glazbeni globus

Mirta Špoljarić

Hrvatska zborska glazba

u Parizu


PARIZ/ZAGREB – Zbor HRT-a pod ravnanjem Tončija Bilića gostovat će 16. prosinca na Francuskom radiju u Parizu u sklopu festivala Hrvatske u Francuskoj nazvana Croatie, la voici. Tom će prigodom predstaviti djela Julija Skjavetića, Ivana Lukačića i Franza von Suppéa. Dva dana poslije, 18. Prosinca, nastupit će u Muzeju Mimara u Zagrebu s programom Hrvatska božićna priča, u kojemu će izvesti hrvatske tradicijske božićne pjesme u aranžmanima Igora Kuljerića. Koncert započinje u 20 sati.


Barokni koncerti u HGZ-u


ZAGREB – Hrvatski barokni ansambl priredit će 16. prosinca u Hrvatskom glazbenom zavodu s početkom u 20 sati večer posvećenu trima baroknim skladateljima. Uz virtuozne instrumentalne koncerte Georga Friedricha Händela i Antonija Vivaldija, publika će imati priliku čuti djela manje poznata njemačkoga ranobaroknog skladatelja i orguljaša Franza Tundera. Ansamblom će ravnati Saša Britvić, a kao solisti nastupit će Martina Klarić, sopran, Krešimir Has, orgulje, te Petra Labazan i Zoltan Hornyanszky, oboe.


Božić uz Renatu Pokupić


VIROVITICA – Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem Tončija Bilića održat će redoviti božićni koncert 22. prosinca u 19 sati, ovaj put u crkvi Sv. Roka u Virovitici. Tom će prigodom ugostiti istaknutu hrvatsku sopranisticu bogate inozemne karijere Renatu Pokupić. Program će činiti djela Josepha Haydna, Ludwiga van Beethovena, Wolfganga

Amadeusa Mozarta, Vanje Lisjaka i Igora Kuljerića.


Lisinski slavi svoj dan


ZAGREB – Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog već dugi niz godina bogatim događanjima u svojim prostorima obilježava 29. prosinca svoj dan. Za ovu godinu najavljuju večernji koncert, u 19.30 sati, Simfonijskog orkestra HRT-a pod ravnanjem Ive Lipanovića, na kojemu će se orkestru pridružiti dvije solistice, pijanistica Yulianna Avdeeva, pobjednica Chopinova natjecanja, i violinistica Alena Baeva, pobjednica natjecanjaWieniawski. Svirat će dva remek-djela glazbene literature, Chopinov Koncert za klavir i orkestar u f-molu, br. 2, op. 21, i Čajkovskijev Koncert za violinu i orkestar u D-duru, op. 35. A organizator za tu večer najavljuje još mnogo drugih iznenađenja.


Bijeli Božić u Rijeci


RIJEKA – Božićni koncerti naslovljeni Bijeli Božić obogatit će blagdansku ponudu grada Rijeke 12. i 13. prosinca, a novogodišnji koncerti bit će priređeni 27, 28. i 29. prosinca, u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, s početkom svih programa u 20 sati. Bijeli Božić donosi najpoznatije hrvatske i svjetske božićne pjesme u izvedbi zbora i orkestra Opere HNK Ivana pl. Zajca uz posebnoga gosta, poznatoga hrvatskog pjevača Dragu Diklića, te riječke vokalne soliste Leonoru Surian, Vivien Galletta i Voljena Grbca. A sve pod dirigentskim vodstvom Igora Vlajnića. Na novogodišnjim koncertima, uz neizostavne Straussove valcere, posjetitelji će moći uživati u Rapsodiji na Paganinijevu temu za klavir i orkestar Sergeja Rahmanjinova u izvedbi riječkoga pijanista Filipa Faka. U programu će sudjelovati i članovi riječkog Baleta, a ravnat će Nada Matošević Orešković.


Blagdanski koncerti


SPLIT – Blagdansko raspoloženje ispunit će i splitsku glazbenu scenu. Ansambl Opere Hrvatskoga narodnog kazališta iz Splita priredit će dva božićna koncerta, 22. i 23. prosinca s početkom u 20 sati, na kojima će pod dirigentskim vodstvom Harija Zlodrea nastupiti sopranistice Valentina Fijačko i Antonija Teskera, tenor Špiro Boban i bas Ivica Čikeš. Čak tri novogodišnja koncerta splitski HNK priređuje za večeri 28, 29. i 30. prosinca, uvijek s početkom u 20 sati. Kako je uobičajeno, Straussovi valceri i polke ispunit će glavninu prigodnoga programa, a dirigent te večeri, Roberto Gianola, Straussovim će poletnim ritmovima pridružiti i uvertiru William Tell Gioacchina Rossinija.


Humanitarni novogodišnji koncert


SLAVONSKI BROD – Prigodan blagdanski glazbeni program imat će priliku poslušati i slavonskobrodska publika. U suorganizaciji s Rotary Clubom Slavonski Brod, Kazališno-koncertna dvorana Ivana-Brlić Mažuranić najavila je humanitarni novogodišnji koncert 30. prosinca u Velikoj dvorani kazališta s početkom u 19.30 sati. S raznovrsnim programom nastupit će Hrvatska komorna filharmonija pod ravnanjem Luke Vukšića, uz niz solista i gostiju. Humanitarna nota namijenjena je poticanju izvrsnosti putem dodjeljivanja stipendija najuspješnijim učenicima srednjih škola i studentima.

Vijenac 490

490 - 13. prosinca 2012. | Arhiva

Klikni za povratak