Vijenac 490

Film

Filmski globus

Josip Grozdanić

Svećenikova djeca u kinima


Dok konac 2012. u kinima prolazi (i) u znaku domaćega filma, jer zabavna populistička romantična komedija Sonja i bik Vlatke Vorkapić ostvaruje sjajne rezultate gledanosti, na sličan bismo način mogli ući i u novo ljeto.


slika


Već 3. siječnja, naime, u kinodistribuciju kreću Svećenikova djeca, također komedija Vinka Brešana temeljena na istoimenoj humornoj drami Mate Matišića. Posrijedi je opet populistički intonirana priča s jednoga malog dalmatinskog otoka, na kojem mladi svećenik don Fabijan (Krešimir Mikić) uz suradnju ne baš stabilna mjesnog ljekarnika (Dražen Kühn) i priprostoga prodavača novina (Nikša Butijer) odluči na specifičan način, bušenjem prezervativa, poraditi na porastu nataliteta u mjestu. No nakon što se njihov plan počne ostvarivati iznad svih očekivanja, na otok će privučen brojem vjenčanja i poroda stići i biskup (Lazar Ristovski), što će don Fabijana uvaliti u prilične nevolje. Redatelj Vinko Brešan potpisnik je komedija Kako je počeo rat na mom otoku i Maršal, najgledanijih domaćih filmova tijekom protekla dva desetljeća, s plodnim i nagrađivanim dramatičarom, glazbenikom i scenaristom Matom Matišićem prethodno je realizirao (post)ratnu humornu dramu Nije kraj, pa ne treba sumnjati u kreativne i komercijalne potencijale i njihova novog projekta.


Alain Resnais i

Djeca i more

u Filmskim programima


U Filmskim programima na Tuškancu kraj godine rezerviran je za hrvatske dječje filmove tematski vezane uz more te za reprezentativan ciklus filmova francuskoga klasika Alaina Resnaisa. Sve donedavno filmovi za djecu u domaćoj su kinematografiji bili prilična rijetkost, no nakon što su statistiku tijekom posljednjih godina znatno popravili Duh u močvari, Koko i duhovi i Duh babe Ilonke te dok se snimaju Šegrt Hlapić i Zagonetni dječak, tijekom Vikenda Hrvatske kinoteke 14. i 15. prosinca vrijedi se prisjetiti vrijednih najmlađoj publici namijenjenih pustolovnih naslova s mirisom mora. Pored antologijskog Sinjeg galeba Branka Bauera iz 1953, adaptacije romana Družina Sinjeg galeba Tone Seliškara, na programu su također Bauerovi Milioni na otoku, kultni Kapetan Mikula Mali Obrada Gluščevića iz 1974. te desetljeće poslije snimljena i elementima fantastike prožeta Tajna starog tavana Vladimira Tadeja. Vikend-program Djeca i more prekida dvotjedni ciklus još aktivna 90-godišnjaka Alaina Resnaisa, započet remek-djelom Hirošima, ljubavi moja, impresivnom adaptacijom istoimenoga romana Marguerite Duras, i sjajnim dokumentarcem Noć i magla u kojem se autor na iznimno intrigantan način bavi nacističkim koncentracijskim logorima i konačnim rješenjem. Do 21. prosinca ciklus se među ostalim nastavlja u Cannesu 1974. nagrađenom krimi-dramom Stavisky..., izvrsnim dokumentarnim omnibusom Daleko od Vijetnama, koji su uz Resnaisa realizirali Godard, Chris Marker, Joris Ivens, Claude Lelouch, William Klein i Agnčs Varda, dojmljivom romantičnom komedijom Moj ujak iz Amerike te nagrađivanom romantičnom dramom Mélo.


Hobit i Pijev život u kinima


U drugoj polovici prosinca u kinima će na svoje doći i ljubitelji fantasy-proze J. R. R. Tolkiena, koji će pohrliti na premijeru filma Hobit: Neočekivano putovanje Petera Jacksona, prvoga nastavka trodijelne adaptacije Tolkienove epske fantasy-pustolovine.


slika Pijev život


Oni koji su ga već vidjeli tvrde da je posrijedi zbog trilogije Gospodar prstenova pomalo déjŕ vu-efektom opterećeno, ali svakako vizualno dojmljivo te scenografski i ikonografski iznimno bogato djelo. S druge strane, veliki Ang Lee navodno je vrlo uspješno i prilično dojmljivo uspio izbjeći sve zamke pretencioznoga, trivijalnom filozofijom new agea impregnirana i Bookerovom nagradom ovjenčana romana Pijev život Yanna Martela.

Vijenac 490

490 - 13. prosinca 2012. | Arhiva

Klikni za povratak