Vijenac 489

Časopisi

Novi dvobroj Dometa

U znaku Biblije i književnosti

Marko Bregović

Novi dvobroj znanstveno-kulturne smotre Dometi ovoga je puta i zbornik za simpozij Biblija i književnost, koji se 26. i 27. rujna, ove godine, održao u Rijeci i Zagrebu. Tako je ovoga puta cijeli časopis, u izdanju Ogranka Matice hrvatske u Rijeci, tematski posvećen upravo raznolikosti i širini polja biblizama u interakciji sa simbolima pisane ili govorene riječi. Pod raznolikošću i širinom misli se na one tekstove u časopisu koji nisu posvećeni biblizmima u književnosti, već biblizmima u glazbi, filmu i etici, a koji su prikazani i interpretirani u vrlo zanimljivim člancima.


slika


U tekstu Nick Cave i biblijski intertekst u njegovoj poetici Davora Kristića riječ je o osvrtu iz autorove knjige Poetika Nicka Cavea i biblijski motivi, u kojem je prikazano pjesništvo australskoga rock-pjesnika, nadahnuto biblijskim motivima, njegov životopis, kao i pregled ovitaka s religioznim referencijama na njegovim albumima. Tekst Anamarije Lovaković i Deana Slavića Razmatranje biblijskoga interteksta u filmu Ben-Hur Williama Wylera interpretira i preispituje biblijski intertekst u filmu u kojem su biblizmi dograđeni novim pojedinostima, bitnima za protagonista filma, ali im nije promijenjeno osnovno značenje. Manuel Frias Martins pak s tekstom Nasilje, književnost i kanon zalazi u područje etike, ideologije, politike, pa čak i same psihologije čovjeka, ne izostavljajući šire shvaćenu vjersku problematiku, Bibliju kao i stalnu poveznicu s književnosti.

Osim tri posebno izdvojena, u ovome se broju nalaze još mnogi zanimljivi napisi koji su bliski temi Biblija i književnost, ponajprije zato što je riječ o interpretacijama biblizama u književnim djelima: Interpretacija biblizama u romanu Húrinova djeca J. R. R. Tolkiena autorice Tee Sabol; zatim Biblijski motivi u poeziji Line Galli Marije Stanković; Biblijski intertekst u znanstvenofantastičnom romanu „Evo čovjeka“ Michaela Moorcocka Domagoja Brozovića te članak Snježane Vlahović Biblijski intertekst u romanu „Majstor i Margarita“ Mihaila Afanajseviča Bulgakova; ali i još nekoliko kvalitetnih članaka koji će biti poznatiji vrsnim poznavateljima kršćanske poetike, govorništva i drame.

Posve u skladu s tematikom, naslovnicu Dometa krasi slika razapetoga Krista, djelo hrvatskoga slikara Josipa Botterija Dinija, poznata po djelima sakralne tematike, a važno je i spomenuti kako je broj uredio Dean Slavić, profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, na kojemu predaje kolegije Uvod u biblijski intertekst i Biblija kao književnost. Vrsni poznavalac tematike, on je još jednom preuzeo ulogu gosta urednika, kao i koautora u nekim od tekstova objavljenih u časopisu, te time pridonio objavljivanju ovog posebnog broja časopisa kojemu je ovo, s nekoliko prekida, već 22. godina izlaženja.

Vijenac 489

489 - 29. studenoga 2012. | Arhiva

Klikni za povratak