Vijenac 489

Časopisi

Književna Rijeka, br. 2, god. XVII, Rijeka, 2012.

Svježina književnoga pera

Martina Lončar

Val svježine koji je zahvatio drugi broj Književne Rijeke u ovoj godini osjeća se već na njezinoj žutoj naslovnici. Časopis u izdanju riječkoga ogranka Društva hrvatskih književnika na više od tristo stranica donosi radove 23 autora.


slika


Ljetno izdanje donijelo je i jednu novost. Riječ je o izdvojenoj rubrici drame u kojoj su zastupljena dva istaknuta autora, Miro Gavran s komedijom Lutka (2011) i Riccardo Gigante, nekadašnji gradonačelnik Rijeke, s komedijom Ujak iz Amerike (1914). Iako ih dijeli nešto manje od stotinu godina, tematski se sloj dviju komedija može vješto povezati i aktualizirati. Potvrđuje to i urednik časopisa Igor Žic kazavši kako je upravo jedan od ciljeva Književne Rijeke široko zahvaćanje književnosti, ne samo u prostoru nego i u vremenu.

Upravo o vremenu i životu nekadašnje Rijeke progovara iskrenim tonom Antun Barac u Feljtonu o Rijeci (1953), nadovezujući se tematski na svoj esej Fiume objavljen u prošlom broju. Svakako treba istaknuti ulomak iz Kineskog šapta, meditativno putopisne proze Davora Velnića, koja će nakon više desetljeća nastajanja uskoro ugledati svjetlo dana. Putujući krajevima Kine i Dalekoga istoka, uronjen u drukčije kulturno bogatstvo, Velnić lako uspoređuje i uviđa brojne sličnosti i razlike s Europom, pa tako putovanje prestaje biti samo zadovoljenje turističke znatiželje, već postaje pravo duhovno iskustvo i napredak: „Putovanje je izazov, dobar lijek oholosti i još bolja okrjepa nesigurnosti.“

Poetska riječ Književne Rijeke obogaćena je domaćim i stranim imenima pa tako Fernando Sabido Sánchez (u prijevodu Željke Lovrenčić) progovara španjolskim duhom o vječnim pjesničkim temama: smrti, vremenu, ništavilu i ljubavi. Među mnogim autorima i autoricama, drukčijim se pjesničkim jezikom izdvaja Davor Grgurić, sidreći često svoje pjesme u morski pejzaž, i Anela Borčić, oplemenivši poeziju daškom viškoga otoka i njegove bogate kulturne baštine.

Tematski blok pod naslovom Sudbina knjige donosi prikaze mnogih vrijednih izdanja, poput prikaza Željke Lovrenčić o knjizi Neukrotivo svoji: kroatističke rasprave i članci (2011) Tihomila Maštrovića, Emilije Kovač o pjesničkoj zbirci Ivana Kutnjaka Lilije za Lilienne (2010) ili poeme Ustani kada kažeš Vukovar (2010) Nikole Šimića Tonina u prikazu Rajka Glibe.

Časopis plovi riječkim književnim nebom već punih 16 godina, učvršćujući tako kontinuitet i svježinu književnoga pera, a kako su čvrsti i u svojim zahtjevima da u prvi plan ne ističu vizualni dio časopisa, usmjeravajući se na vrijednost same riječi, Književna Rijeka završava plovidbu ovoga broja sažetim pregledom važnijih događanja unutar riječkoga ogranka Društva hrvatskih književnika.

Vijenac 489

489 - 29. studenoga 2012. | Arhiva

Klikni za povratak