Vijenac 489

Kazalište, Naslovnica

Jubilarna 20. dodjela Nagrade hrvatskoga glumišta, 24. studenoga, HNK-a u Zagrebu

Osijeku nagrada za najbolju predstavu

Mira Muhoberac

Najemotivniji trenutak večeri dogodio se na samu kraju, kad je proglašena Nagrada za najbolju predstavu u cjelini. Tu je prestižnu nagradu dobila osječka predstava Unterstadt, a na proglašenje su na pozornicu uz osječkog intendanta Božidara Šnajdera došli gotovo svi sudionici te velike predstave, svjedočeći da se u teškim uvjetima, gotovo na rubu zaboravljenosti i udaljenosti od središta,

može postići čudo


Hrvatsko društvo dramskih umjetnika u ime utemeljitelja Nagrade hrvatskoga glumišta raspisalo je natječaj za Nagradu hrvatskog glumišta 2012. za umjetnička ostvarenja premijerno izvedena u kazališnoj sezoni 2011/12, i objavilo ga na internetskim stranicama 8. lipnja 2012. Nominacije „predstava i izuzetnih umjetničkih ostvarenja“ za NGH 2012. objavljene su na tim istim stranicama točno pet mjeseci poslije, 8. studenoga 2012.

Dvadeseta svečana dodjela Nagrade hrvatskog glumišta (utemeljena 1992) održala se 24. studenoga – toga je datuma davne 1860. glumac Vilim Lesić iznenađenoj publici objavio da će se na „zagrebačkoj pozornici govoriti samo hrvatski“ – pod pokroviteljstvom ministrice kulture Republike Hrvatske Andree Zlatar Violić.


slika

Ganuti i ponosni: Intendant i članovi ansambla Drame HNK u Osijeku / Snimio Radomir Sarađen


Nagrada se ove godine dodjeljivala u čak dvadeset i osam kategorija, uvijek s trima nominacijama, predočenima tekstom i videomaterijalom (izvrstan spiker bio je Željko Tomac). Sve se nagrade sastoje od plakete, umjetničke skulpture i novčanog iznosa. Na nagradu su posebno ponosni dramski umjetnici jer je to nagrada struke koja se dodjeljuje struci, ili: povjerenstvo sastavljeno od umjetnika dodjeljuje nagradu svojim kolegama umjetnicima, članovima HDDU-a. Svečanost je započela dodjelom nagrade za „najbolji praizvedeni suvremeni hrvatski dramski tekst“ (u kategoriji koja uključuje i „ili najbolju dramatizaciju, adaptaciju, dramaturšku obradu teksta ili dramaturgiju predstave“) Ivoru Martiniću, za dramu Moj sin samo malo sporije hoda praizvedenu u ZKM-u. Mladi je autor održao i jedan od najdojmljivijih govora ovogodišnjih dobitnika, naglasivši duljinu vremena koja je trebala proći da bi dramski autor dobio svoje mjesto u hrvatskome glumištu i da bi se razlikovao dramatičar od dramaturga i dramatizatora.

Osim dodjele nagrada za životno djelo najemotivniji trenutak večeri dogodio se na samu kraju, kad je proglašena Nagrada za najbolju predstavu u cjelini. Tu je prestižnu nagradu dobila osječka predstava Unterstadt, a na proglašenje su na pozornicu uz osječkog intendanta Božidara Šnajdera, koji je istaknuo rad vrsnoga ansambla i „najbolje tehnike“, došli gotovo svi sudionici te velike kazališne predstave o sudbini njemačke manjine u Osijeku, svjedočeći da se u teškim uvjetima, gotovo na rubu zaboravljenosti i udaljenosti od središta, može postići čudo. Za režiju je te predstave, za najbolje redateljsko ostvarenje protekle kazališne sezone, nagradu dobio Zlatko Sviben. U skladu s temom predstave, govorio je o sudbini sebe kao stranca u hrvatskome glumištu, tj. o nemogućnosti režiranja u vlastitu gradu.


slika

Voditelj Dražen Šivaki zvrsno se snašao u ulozi domaćina


Za najbolja glumačka ostvarenja, za najbolju žensku ulogu, nagradu je dobila sjajna Alma Prica kao Medeja, svoju glumačku zrelost dokazavši i zrelim, odmjerenim i emotivnim govorom o sudbini hrvatskoga glumišta i radosti glumljenja s nadolazećim mladima glumcima. Za glavnu mušku ulogu nagradu je dobio Hrvoje Kečkeš, za ulogu Albin u predstavi Krletka Jeana Poireta u režiji Krešimira Dolenčića i izvedbi Satiričkoga kazališta Kerempuh iz Zagreba, kao krunu svojega mladoga glumačkoga vrhunca i izvrsnoga rada. Za sporednu žensku ulogu nagradu je dobila virtuozna Doris Šarić-Kukuljica za ulogu Ane u predstavi Moj sin samo malo sporije hoda. Za sporednu mušku ulogu nagrađen je Mario Mirković za punu energije ulogu Francis. Za „izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina“, za žensku ulogu nagradu je dobila samozatajna i izvrsna glumica Iva Mihalić, za ulogu Helene Vasiljevne Kuragine u predstavi Rat i mir, a za mušku ulogu angažirani mladi glumac Marko Petrić, za ulogu Danijela u predstavi Adio kauboju Olje Savičević Ivančević u režiji Ivice Buljana i izvedbi Dramskog ansambla 58. splitskog ljeta.

Za najbolju lutkarsku predstavu ili predstavu za djecu i mladež nagradu je dobila predstava Rent a friend Saše Božića i Dore Ruždjak Podolski GK Trešnja iz Zagreba. Za najbolja glumačka ostvarenja u lutkarskim predstavama ili predstavama za djecu i mladež, za žensku ulogu nagrađena je Iva Visković za ulogu Juste u predstavi Siromah i vrag Zinke Kiseljak u režiji Saše Broz i izvedbi GK Žar ptica iz Zagreba, a za mušku ulogu Dado Ćosić za ulogu Dječaka u predstavi Ružičasta sanjarica Nine Horvat u režiji Ivice Šimića i izvedbi Kazališta Mala scena iz Zagreba. Darko Petrović nagrađen je za najbolju scenografiju, u predstavi Mletački trgovac Williama Shakespearea u režiji Roberta Raponje i izvedbi HNK-a u Osijeku, a Danica Dedijer za najbolju kostimografiju, u predstavi Rat i mir.

Za najbolje redateljsko ostvarenje u radiodrami nagradu dobiva Darko Tralić za režiju Radio-drame Mor Đure Sudete, a za najbolje glumačko ostvarenje u televizijskoj drami Vedran Mlikota za ulogu Ive Ivića u 4. sezoni humoristične serije Stipe u gostima.


slika

Ivor Martinić, najbolji dramski pisac


Za najbolju predstavu u cjelini u području operete ili mjuzikla nagradu je dobila predstava Cabaret Joea Masteroffa u režiji Dore Ruždjak Podolski i izvedbi ZGK Komedija, Zagreb, a za najbolje redateljsko, dirigentsko ili koreografsko ostvarenje u istom području Igor Barberić za režiju i koreografiju predstave Footloose Deana Pitchforda i Toma Snowa u izvedbi B Glad Produkcije i Udruge KiP. Za žensku ulogu nagradu prima Kristina Kolar za ulogu Mételle u predstavi Pariški život Jacquesa Offenbacha u režiji D. Ruždjak Podolski i izvedbi HNK-a Ivana pl. Zajca Rijeka; a za mušku Dražen Čuček, za ulogu Master of Ceremonies (Emcee) u predstavi Cabaret. Za „izuzetno glumačko ostvarenje mladih umjetnika do 30 godina“ nagradu dobiva Šiško Horvat Majcan, za ulogu Mačka Džingiskana u predstavi Mačak Džingiskan i Miki Trasi Vesne Parun i Ladislava Tulača u režiji Ivana Lea Leme i izvedbi HNK-a u Šibeniku i Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku.

U području plesne umjetnosti nagrada za najbolju predstavu u cjelini pripada predstavi Interface u koreografiji Snježane Abramović Milković te izvedbi i produkciji Zagrebačkog plesnog ansambla u koprodukciji sa ZKM-om. Snježana Abramović Milković prima nagradu i za najbolje koreografsko ostvarenje, za tu predstavu. Za najbolje umjetničko ostvarenje, za žensku ulogu u plesu nagrađena je Petra Hrašćanec za ostvarenje u predstavi Love will tear us apart u koreografiji Saše Božića i Petre Hrašćanec, izvedbi P. Hrašćanec i produkciji kazališne grupe de facto; a za mušku ulogu Ognjen Vučinić za ostvarenje u predstavi Interface.


slika

Alma Prica, najbolja glumica u protekloj godini


Žiri za dramu, u sastavu Boris Svrtan, predsjednik, Jasmina Božinovska-Živalj, Zdenko Jelčić, Marijana Nola, Tomislav Pavković, članovi, Nagradu za svekoliko glumačko ostvarenje u području drame dodjeljuje glumcu i redatelju Zlatku Vitezu, utemeljitelju i umjetničkom rukovoditelju Kazališne družine Histrion, naglasivši, između ostalog: „Zlatko Vitez je po svemu osebujna kazališna pojava zarazne energije i velikog radnog i umjetničkog kapaciteta, jedan od onih ljudi kojima ni tri života ne bi dostajalo da ostvare samo dio vlastitih kazališnih zamisli i snova.“

Žiri za operetu i mjuzikl u sastavu Višnja Mažuran, predsjednica, i članovi Jana Haluza i Branimir Pofuk dodijelio je ovogodišnju nagradu u području operete/mjuzikla za svekoliko umjetničko djelovanje glumcu i redatelju Richardu Diku Simonelliju, naglasivši: „Šest desetljeća na sceni u hrvatskim kazalištima glumca i redatelja Richarda Dika Simonellija trajno vezuje uz glazbeno-scenske žanrove poput pjevane komedije, operete i mjuzikla. Njegovom je zaslugom sedamdesetih godina prošlog stoljeća vraćen dignitet i ugled Gradskom Kazalištu Komedija.“

Dobitnici nagrade za životno djelo Zlatko Vitez i Richard Dik Simonelli nastupili su dostojanstveno, ponosno i nekonvencionalno, s pravom mjerom dostojnom najvećih umjetnika i ljudi.

Žiri za ples, koji je najviše nagrada dodijelio predstavi Interface, djelovao je u sastavu Normela Krešić-Vrkljan, predsjednica, i Adrijana Barbarić Pevek te Jelena Mihelčić, članice.

U programu se dodjele nagrada izmjenjivalo deset točaka. Mario Kovač, redatelj i scenarist scenske provedbe, u svečanosti je spojio hrvatsku amatersku, nezavisnu i institucionalnu profesionalnu scenu, s provodnim motivom navodne apokaliptičnosti i kazališta sjena, tj. prolaznosti. Program je oscilirao u tempu i (ne)duhovitosti, a uspio je zadržati konzistentnost zahvaljujući voditelju Draženu Šivaku, koji se izvrsno snašao u ulozi svojevrsnoga kabaretskoga majstora ili stand-up-komičara.

Nagradu, za neke svojevrstan hrvatski kazališni Oscar, izravno prenosila i Hrvatska televizija.

Vijenac 489

489 - 29. studenoga 2012. | Arhiva

Klikni za povratak