Vijenac 489

Likovna umjetnost

Likovni globus

Marko Kružić

Ružić i učenici

Slavonski Brod – U Likovnom salonu Vladimir Becić u organizaciji Galerije umjetnina grada Slavonskog Broda otvorena je izložba Ružić i učenici na kojoj izlažu njegovi formalni učenici Ljubica Dragojević Buble, Aida Alikadić, Petar Ujević, Nikola Matijević i Mladen Mikulin.


slika


Iz obavijesti o izložbi doznajemo kako je njezina namjera prije svega pružiti uvid u njihove individualne opuse, ali i usporediti međusobne veze i utjecaje njihova učitelja Branka Ružića u metodama pristupa plastici, kao i izboru motiva. Više o izložbi koja će biti otvorena do 4. prosinca možete doznati na www.gugsb.hr.


Marija Ujević Galetović

u Forumu

Zagreb – Do 3. prosinca u Galeriji Forum otvorena je izložba slika i skulptura Marije Ujević Galetović. Umjetnica izlaže sedam slika većih dimenzija u tehnici akrilika na platnu i tri skulpture, a svi su radovi nastali unatrag nekoliko godina. Ishodište slikarstva Marije Ujević Galetović izrastalo je iz neprekidna stvaralačkog procesa koji se tijekom minulih desetljeća autorski oblikovao poglavito u kiparskom jeziku. Njezino je slikarsko djelo svojom pojavnošću izražavalo duhovnu cjelovitost i slikarsku dovršenost. Ostalo na www.kic.hr/galerija_forum.php.


Hraste u Makarskoj

Makarska – Izložba skulptura Bliskost oprečnog kipara Kažimira Hraste otvorena je u Gradskoj galeriji Antuna Gojaka u Makarskoj. Prva je to samostalna Hrastina izložba u Makarskoj, na kojoj se predstavio s devet skulptura izrađenih od stakla i metala. Za njega su ovi hladni materijali samo sredstvo kojima prenosi ono što čini njegovu stvaralačku nutrinu. Njihova ograničenost i odbojnost pada u drugi plan jer je u tim skulpturama bitno ono što poručuje duša koja daje toplinu naizgled nespojivom. Izložba ostaje otvorena do 6. prosinca.


Crtalićeva Introspektiva

Zagreb – U Galeriji PM Hrvatskoga društva likovnih umjetnika otvorena je izložba Introspektiva Marijana Crtalića. Kako kaže sam autor, izložba obuhvaća radove nastale od predškolskih dana, preko studiranja na ALU, sve do recentne produkcije,


slika


i prikazuje njegov razvoj izučavanja crtačkog i slikarskog zanata, a potom i konkretiziranja naučenog u artikulirani osobni izraz. Crtalićevu Introspektivu, crteže, slike, skulpture, instalacije, videa, fotografije i performanse pogledajte do 10. prosinca te na www.hdlu.hr.


Martinisov Data recovery

Split – Galerijski prostor Multimedijalnoga kulturnog centra Split predstavlja izložbu Dalibora Martinisa. Radovi pripadaju ciklusu Data recovery (1976–2012), ali i neki koji ovu temu nadopunjuju te su realizirani u različitim materijalima i medijima. Osim vremenskim transferom, radovi Dalibora Martinisa bave se i prenošenjem podatka ili teorije s fizički izuzeta, marginalizirana ili cenzurirana ideološkog sustava, prenoseći klice ideologija iz jednog sustava u sam centar drugog, piše Ana Peraica. Martinisova izložba otvorena je do 8. prosinca.


Gotovac u Beču i Linzu

Beč i Linz – Foxy Mister, provokativna serija koja se sastoji od četrnaest fotografija Tomislava Gotovca autora Tomislava Čuveljaka nastalih 2002, predstavljena je na dvjema austrijskim izložbe, u bečkom Leopold Museumu na izložbi Nackte Männer von 1800 bis heute te Lentos Kunstmuseumu u Linzu na izložbi Der nackte Mann. Obje su izložbe fokusirane na umjetnički prikaz muškog akta u nedavnoj povijesti te ukazuju na odmak od prikaza gologa muškarca kao kršćanskog mučenika, mitološkog heroja, vladara ili filozofa. Više na www.leopoldmuseum.org i www.lentos.at.

Marko Kružić

Vijenac 489

489 - 29. studenoga 2012. | Arhiva

Klikni za povratak