Vijenac 489

Književnost

Književni globus

Iva Krtalić Muisean

Philip Roth prestaje pisati

SAD – Nakon što je neočekivano objavio da prestaje pisati, Philip Roth dao je intervju New York Timesu, u kojemu je objasnio razloge svoje odluke.


slika


79-godišnji pisac nakon 31 knjige napušta pisanje, kako je rekao u intervjuu, ne zbog starosti ili bolesti nego zato jer nakon više desetljeća pisanja nema više što reći. „Sjedio sam mjesec ili dva pokušavajući se sjetiti nečega, a onda sam pomislio: Možda je gotovo“, rekao je jedan od najpoznatijih američkih živućih pisaca. Roth je nadalje New York Timesu ispričao da se osjeća opušteno i slobodnije, da se namjerava posvetiti prijateljima, sportu i čitanju te dodao da je počeo rad na autobiografiji. Odluku da prestaje pisati Roth je prvo objavio u intervjuu francuskom magazinu Les InRocks.


Louise Erdrich dobila

Nacionalnu nagradu


SAD –Louise Erdrich za knjigu The Round House dobila je cijenjenu američku Nacionalnu književnu nagradu.


National Book Award, koja se predaje svake godine, predana je 58-godišnjoj autorici u New Yorku. The Round House govori o tinejdžeru koji pokušava istražiti napad na svoju majku u indijanskom rezervatu u Dakoti i njegovim naporima da se nosi s nasiljem u vlastitoj kulturi. Louise Erdrich, koja ima njemačke i indijanske korijene, objavila je više pjesničkih zbirki, knjiga za djecu i romana, među njima Love Medicine, The Antelope Wife i Shadow Tag. National Book Award je uz Pulitzerovu nagradu najvažnija američka književna nagrada, predaje se od 1950. i među dosadašnjim su dobitnicima bili William Faulkner, John Updike, Don DeLillo, Susan Sontag, Jonathan Franzen i drugi.


Predstavljena novootkrivena pisma braće Mann


NJEMAČKA – Novootkrivena pisma Thomasa Manna, prvi put predstavljena javnosti u Lübecku, pružaju novi pogled na odnos njemačkoga nobelovca s njegovim četiri godine starijim bratom Heinrichom.

Za razliku od dosadašnje slike distanciranog odnosa, korespondencija pokazuje da je odnos dvojice pisaca bio otvoren i blizak. Unuci Heinricha Manna, Jindrich i Ludvik, 81 rukom napisano pismo pronašli su u ostavštini svoje majke Leoni. Nakon dvogodišnjih pregovora muzeji grada Lübecka uz pomoć brojnih donatora uspjeli su kupiti vrijedne dokumente. Posljednji važniji pronalazak korespondencije Thomasa i Heinricha Manna datira od prije tridesetak godina, a sada se broj poznatih pisama braće Mann popeo se na 252.


Ernesto Cardenal nagrađen u Španjolskoj


ŠPANJOLSKA / NIKARAGVA – Nikaragvanski teolog, pjesnik i bivši ministar kulture, 88-godišnji Ernesto Cardenal, dobitnik je ovogodišnje Nagrade kraljice Sofije za iberoameričku poeziju.

Cardenal se zaredio 1965, a nakon pada Somozine diktature 1979. u Nikaragvi preuzeo je ministarski položaj u novoj sandinističkoj vladi. Nakon višegodišnjih sukoba s Rimom 1985. zabranjeno mu je obavljanje svećeničkog zvanja. Jedan od najpoznatijih teologa oslobođenja rano je počeo pisati, a u svojoj se prozi i poeziji često bavio političkim pitanjima. Nagrada vrijedna 42.100 eura dodjeljuje se živućim autorima čije je djelo obogatilo kulturno nasljeđe Latinske Amerike i Španjolske, a među dosadašnjim su dobitnicima bili primjerice španjolski autor José Antonio Múňoz Rojas i kolumbijski autor Álvaro Mutis.


Fred Vargas nagrađena Europskom nagradom

za krimi-literaturu


FRANCUSKA / NJEMAČKA – Francuska spisateljica Fred Vargas dobila je Europsku nagradu za kriminalističku književnost 2012, poznatiju kao Ripper Award.

Nagrada vrijedna 11.111 eura dodijeljena joj je na međunarodnom festivalu kriminalističke literature u Unni, gdje je pobijedila u konkurenciji u kojoj su bili i njemački autor Veit Heinichen i grčki bestselerski autor Petros Markaris. Povjesničarka i arheologinja Frédérique Audoin-Rouzeau, koja živi u Parizu, pod pseudonimom Fred Vargas već godinama objavljuje krimiće o komesaru Jean-Baptisteu Adamsbergu, koji su prevedeni na brojne jezike i u više su zemalja na popisima bestselera. Ripper Award predaje se svake dvije godine, a cilj je nagrade, među čijim su dosadašnjim dobitnicima bili i švedski autori Henning Mankell i Hakan Nesser, ojačati književno značenje žanra kriminalističke literature.


Vijenac 489

489 - 29. studenoga 2012. | Arhiva

Klikni za povratak