Vijenac 489

Glazba

Glazbeni globus

Mirta Špoljarić

Nova knjiga Hane Breko Kustura


Muzikologinja Hana Breko Kustura autorica je knjige Najstarija misna knjiga srednjovjekovne Pule (11. stoljeće), koju je objavilo Hrvatsko muzikološko društvo. Autorica je posegnula za već poznatim rukopisom iz Samostana franjevaca konventualaca u Šibeniku, koji se u stručnoj literaturi navodio kao Liber sequentiarum et sacramentarium.


slika

Na temelju komparativnih istraživanja u specijaliziranim institutima i knjižnicama u Erlangenu i Stockholmu, konzultirajući se sa stručnjacima iz europskih i kanadskih instituta, autorica je došla do rezultata koji su ukazali na novi ishod koji je pobijao ranije pretpostavke o svrsi, ishodištu i odredištu tog kodeksa (lokalni skriptorij, kodeks pisan za Šibenik i slično), naime, da je kodeks nastao u bavarskom skriptoriju Tergernsee i da je namijenjen katedrali u Puli. Knjiga (temeljena na autoričinoj disertaciji) donosi i podatke o široj glazbeno-liturgijskoj situaciji na području Istre i Primorja te o vezama sa srednjoeuropskim skriptorijima, nepoznatima u dosadašnjoj stručnoj literaturi.


Trojica puhača u Samoboru


SAMOBOR – Zagrebački puhački trio u sastavu Dario Golčić, oboa, Domagoj Pavlović, klarinet, i Žarko Perišić, fagot, nastupit će 30. studenoga u Galeriji Prica u Samoboru, u okviru ciklusa Glazbeni prsten Koncertne direkcije Zagreb. Izvest će djela Brune Bjelinskog, Wolfganga Amadeusa Mozarta, Jacquesa Iberta i Olje Jelaske, a koncert će započeti u 20 sati.


Večer EPTA-inih

nagrađenika


ZAGREB – Nagrađeni pijanisti EPTA-inih natjecanja priredit će zajedničku pijanističku večer 1. prosinca u Maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskog s početkom u 20 sati. Te će večeri u raznolikom klavirskom programu Rahmanjinova, Prokofjeva, Chopina, Liszta, Schumanna, Debussyja i Balakirjeva nastupiti Sara Komljenović, Ivan Krpan, Nikola Kos, Pandelina Atanasova, Petar Klasan i Aljoša Jurinić, a kao poseban gost pridružit će im se prof. Johan Schmidt iz Belgije.


Festival Diapason


ZAGREB – Festival komorne glazbe Diapason pokrenula je istoimena udruga 2009. godine. Treće izdanje festivala obuhvaća tri koncertne večeri, 25. studenog u Hrvatskom glazbenom zavodu te 6. i 8. prosinca u istom prostoru, ali u okviru ciklusa Da camera KDZ-a. Naslov koncerata Francusko-hrvatske glazbene večeri otkriva o kojem će repertoaru biti riječ, a sudjelovat će Dani Bošnjak, flauta, klarinetisti Davorin Brozić i Danijel Martinović, Branko Mihanović, oboa, Bank Harkay, rog, Žarko Perišić, fagot, Ivan Novinc, violina, Gernot Suessmuth, violina i viola, Krešimir Pustički, viola, zatim violončelisti Michael Flaksman i Jelena Očić Flaksman, te pijanisti Zrinka Ivančić, Mia Miljković i Srđan Čaldarović.


Matthias Görne

u Lisinskom


ZAGREB – Bariton Matthias Görne, jedan od istaknutijih baritona današnjice, gostovat će u Zagrebu u suradnji sa Solistima drezdenske kapele i mladom francuskom oboisticom Céline Moinet, koju je Bečka filharmonija ujesen 2011. pozvala kao gošću na veliku turneju po Aziji i Australiji. Izvedbama Corellijeva Božićnog concerta grossa, Vivaldijeve Zime iz Četiri godišnja doba te Bachovih kantata BWV 56 i 82 te Koncerta za obou BWV 1053a ravnat će Helmut Branny. Koncert će biti održan 8. prosinca u Velikoj dvorani Lisinski s početkom u 19.30 sati.


Sakralni koncerti

Dukea Ellingtona


ZAGREB – Jazz orkestar HRT-a pod vodstvom Saše Nestorovića proslavit će 65. obljetnicu djelovanja koncertom u KD Vatroslava Lisinskog 11. prosinca s početkom u 20 sati. Na tom koncertu pridružit će im se Zbor HRT-a, a interpretirat će djelo desetljećima vodećeg protagonista big band-scene i jednog od najvažnijih jazz-skladatelja, Dukea Ellingtona. Riječ je o njegovim Sakralnim koncertima, djelima koje je sam nazvao „najvažnijom stvari koju je ikada učinio“, a koja očituju posezanje u popularnu i afričkoameričku kulturu, duboku religioznost te osobni skladateljski pečat.

Vijenac 489

489 - 29. studenoga 2012. | Arhiva

Klikni za povratak