Vijenac 489

Film

Filmski globus

Josip Grozdanić

Sonja i bik u kinima

Od 29. studenog u redovitu kinodistribuciju kreće romantična komedija Sonja i bik, Zlatnim Arenama za scenografiju, glazbu i kostimografiju ljetos ovjenčan dugometražni redateljski prvijenac televizijske, kazališne i filmske redateljice te urednice u HTV-ovu Dokumentarnom programu Vlatke Vorkapić, među ostalim i potpisnice kratkiša Vozačka dozvola i dokumentarca Gabrijel.


slika


Riječ je o slikovitim protagonistima napučenoj i humornom eksploatacijom naglašenih kontrasta obilježenoj storiji o mladoj aktivistici za prava životinja iz naslova (raspoložena Judita Franković), Zagrepčanki koju angažman oko zaštite bikova u borbama u Dalmatinskoj zagori dovede u selo na kamenjaru, gdje upozna energičnog Antu (odlični Goran Bogdan), simpatičnoga lokalnog momka koji je kao akviziter osiguravajućeg društva prilično vješt u uvjeravanju ljudi. Dok bučni i temperamentni mještani podnose Sonjine prigovore zbog zlostavljanja životinja te naposljetku padne i oklada usudi li se ona uopće stati pred bika, djevojka se počne zbližavati s Antom koji, u skladu sa žanrovskim konvencijama, nije onakav kakvim se čini. Zbivanja će se zakomplicirati kad se u sve uključe Antin otac (Ivo Gregurević), organizator tradicionalnih borbi bikova, i lakomislena mondenka Nika Pofuk (Csilla Barath-Bastaić), koja je Sonji preotela dečka, a sve navedeno autorici pruža zgodnu priliku za variranje konvencija screwball-komedije.


10. Human Rights Film Festival

Od 8. do 14. prosinca u kinu Europa i Dokukinu KIC u Zagrebu te od 12. do 16. prosinca u Art-kinu Croatia u Rijeci održava se 10. festival filmova o ljudskim pravima. Posrijedi je manifestacija koju u Zagrebu organiziraju Multimedijalni institut i Udruženje za razvoj kulture URK, kojima se u Rijeci pridružuje udruga Filmaktiv, a u sklopu koje se prikazuju angažirana ostvarenja koja se na različite načine bave današnjim društvom. Publika željna ambicioznijih i promišljenijih dugometražnih igranih i dokumentarnih naslova ima priliku uživati u zapaženim i nagrađivanim filmovima novije produkcije, a ove godine posebna je programska sekcija naziva Romi: na rubu u srcu Europe posvećena teškom položaju i marginalizaciji Roma u europskim zemljama. U glavnom festivalskom programu vrijedi izdvojiti hvaljenu biografsku dramu Hannah Arendt glasovite Margarethe von Trotta, prikaz života znamenite filozofkinje koju interpretira izvrsna Barbara Sukowa, kao i uspjelu poluautobiografsku dramu Après mai Oliviera Assayasa, priču o osamnaestogodišnjem Gillesu koji 1971. u Parizu sudjeluje u prosvjedima nadahnutima revolucionarnim zbivanjima tri godine prije. Tu je i zapažena krimi-drama Pokoravanje (Compliance) scenarista i redatelja Craiga Zobela, priča o mladoj Sandri, menadžerici američkoga restorana brze hrane koja se suočava s optužbom za krađu koju je navodno počinila njezina djelatnica. Pored glavnog filmskog programa tu su i popratni koncerti te predavanja i razgovori s članovima udruga za zaštitu ljudskih prava, a sve su to odlični razlozi za posjet festivalu.


Američki uspjeh Kralja


Dokumentarac Kralj scenarista i redatelja Dejana Aćimovića, neposredna, emotivna i ganutljiva biografska priča o paraolimpijcu i bacaču kugle Darku Kralju koji je u povijest ušao kao jedini sportaš koji je u jednom danu pet puta srušio svjetski rekord, odnedavno se s velikim uspjehom prikazuje u Los Angelesu i New Yorku.


slika


Tim su povodom iznimno pozitivne kritike filma objavljene u novinama LA Times, Indiewire i Examiner, a recenzenti ističu da je posrijedi „poticajna priča o pobjedi pojedinca u prevladavanju vlastitih ograničenja“. Djelu koje je na ovogodišnjem Vukovar Film Festivalu ovjenčano Nagradom za najbolji dokumentarni film time se pruža prilika i za oskarovsku kandidaturu.

Vijenac 489

489 - 29. studenoga 2012. | Arhiva

Klikni za povratak