Vijenac 488

Kazalište

Kazališni globus - Hrvatska

Lidija Zozoli

Gospođica Julija u Šibeniku


Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku tijekom studenoga premijerno će izvesti Strindbergovu dramu Gospođica Julija u režiji Franke Perković i dramaturškoj obradi Gorana Ferčeca. U predstavi glume Nataša Dangubić, kojoj ovo nije prva Gospođica Julija u kojoj glumi, Mladen Kovačić i Franka Klarić.


Nu:Write u Teatru &TD


Treće izdanje festivala Nu: Write 12–17. studenoga u prostore zagrebačkoga Studentskog centra dovodi kazališne trupe i izvođače iz Velike Britanije, Irske, Italije i Srbije.


slika


Premijerno će biti izvedena nova drama londonskoga dramatičara Lukea Barnesa. Tako će se tijekom festivala predstaviti mali kazališni oblici, monodrama Silent Pata Kinevanea iz Irske u produkciji Fishamblea, zatim Babilonia teatri iz Italije s predstavom Made in Italy, srpska Predstava u stanu prema motivima drame Marriage Play Edwarda Albeeja i hrvatska premijera Scottstowna Lukea Barnesa u režiji Morane Foretić i izvedbi Aima Ugljena i Karla Mrkše. Osim kazališnih izvedbi festival Nu: Write nudi radionice posvećene novim trendovima u kazalištu te koncertne i druge programe.


Premijera u splitskom HNK-u


Dramski tekst katalonske spisateljice mlađe generacije Marte Buchace Djevojčice ne bi trebale igrati nogomet u Splitu premijerno će se igrati 23. studenoga u režiji Nenni Delmestre. Trilersku dramu koja postavlja pitanja o bliskosti i povezanosti, osobnom identitetu i potrebi povezivanja s najbližima na sceni će interpretirati Snježana Sinovčić Šiškov, Goran Marković i Lara Živolić.


Noć kazališta


Ove godine obilježavanju Noći kazališta 17. studenoga pridružilo se trideset gradova u Hrvatskoj, a sa svojim programima sudjelovat će 82 institucije s više od 120 predstava i šezdesetak popratnih programa. Noć kazališta, čiji je idejni začetnik i organizator Leo Vukelić, inače ravnatelj Dječjega kazališta Dubrava, vrlo brzo proširila se iz Hrvatske na okolne zemlje. Tijekom jedne večeri gledatelji mogu besplatno pogledati predstave, ali da bi ih vidjeli, na vrijeme moraju osigurati karte jer su kapaciteti gledališta ograničeni. Neka su kazališta, primjerice HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, na samu Noć kazališta pripremila premijerne izvedbe te je tako u Rijeci najavljena premijera opere Figarov pir.


Leda u ZKM-u


U ZKM-u 23. studenoga moći će se premijerno pogledati još jedna koprodukcija tog kazališta, ovaj put ona s Kraljevskim pozorištem Zetski dom iz Cetinja i Međunarodnim festivalom Kotor Art. Riječ je o Krležinoj Ledi u režiji Anice Tomić i dramaturškoj obradi Jelene Kovačić s kostimima Doris Kristić i glazbom Frane Đurovića, koja je premijerno izvedena u Cetinju u listopadu. U predstavi glume zagrebački i crnogorski glumci – Ksenija Marinković (Klara), Nataša Dorčić (Melita) te Srđan Grahovac (Urban), Mirko Vlahović (Klanfar) i Dejan Ivanić (Aurel).


Premijera u Sisku


Gradsko kazalište Sisak program Pete revije regionalnih kazališta (PROLOG), od 12. listopada do 21. studenog, završit će premijerom predstave Krajolik s oružjem Joea Penhalla. Riječ je o dramskom tekstu suvremenoga britanskog (1967) dramskog pisca i scenarista koji je, nakon praizvedbe drame Some Voices u The Royal Court Theatre 1994, ostvario sjajan niz nagrađivanih drama i scenarija. Među njima je i scenarij za film The Road prema romanu Cormaca McCarthyja i Enduring Love prema romanu Iana McEwana. Režije njegova novijega teksta, Landscape With Weapon (2007) prihvatila se Aida Bukvić, a u sisačkoj predstavi glume Ivana Buljan Legati, Filip Juričić, Ivan Glowatzky i Amar Bukvić.

Vijenac 488

488 - 15. studenoga 2012. | Arhiva

Klikni za povratak