Vijenac 488

Glazba

Glazbeni globus

Mirta Špoljarić

Večeri Bjelinskog,

Langove i Gotovca


ZAGREB – Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem Alana Bjelinskog priredit će svečani koncert u povodu 20. obljetnice smrti skladatelja Brune Bjelinskog. Večer njegovih djela bit će 15. studenoga u KD Vatroslava Lisinskog s početkom u 19.30 sati u sklopu Majstorskog ciklusa. Na programu će biti Divertimento za orkestar i Prva simfonija, a u izvedbi Koncerta za violinu i orkestar kao solist orkestru će se pridružiti violinist Anđelko Krpan. Dva tjedna kasnije, 29. studenoga, priređuju večer u kojoj će odati počast Ivani Lang, izvedbom Simfonijskog plesa, op. 33, i Jakovu Gotovcu, izvedbom Ode zemlji iz opere Mila Gojsalića. Ciklus pjesama Ljetne noći Hectora Berlioza pjevat će Dubravka Šeparović Mušović, a skladateljeva Fantastična simfonija ispunit će drugi dio večeri, pod ravnanjem Nade Matošević Orešković.


U čast Ivani Lang


SLAVONSKI BROD – Kazališno-koncertna dvorana Ivana Brlić-Mažuranić u suradnji s Glazbenom školom Slavonski Brod priredit će svečani koncert u povodu 100. obljetnice rođenja hrvatske skladateljice i pijanistice Ivane Lang.


slika


Večer njezinih klavirskih i violinskih skladbi te popijevaka za ovu je prigodu osmislila skladateljičina kći i neumorna promicateljica njezina života i opusa, mezzosopranistica Kristina Beck-Kukavčić, koja je okupila nekoliko umjetnika, pijanisticu Tamaru Jurkić-Sviben, violinisticu Vlatku Peljhan, sopranisticu Anu Karuza Lovrić i pijanista Krešimira Popovića. Koncert će biti održan 16. studenoga s početkom u 19 sati u dvorani Glazbene škole Slavonski Brod.


Koncert Trija Egmont


VELIKA GORICA – Pijanistica Maja Bakrač, violist Milan Čunko i klarinetist Milko Pravdić članovi su Trija Egmont, sastava raznorodnih glazbala, bez preteče u hrvatskoj izvođačkoj praksi, koji od osnutka 1992. popunjava taj dio komorne glazbe u hrvatskom glazbenom životu. U okviru ciklusa Glazbeni prsten priredit će koncertnu večer s djelima Györgyja Kurtága, Roberta Schumanna i Maxa Brucha, 22. studenoga u Dvorani Galženica u Velikoj Gorici s početkom u 19.30 sati.


Glazbena prošlost Kvarnera


RIJEKA – U atriju HNK Ivana pl. Zajca 23. studenoga svečano će biti otvorena izložba naslovljena Zaboravljeni tonovi glazbene prošlosti Kvarnera: skladatelj Marcel Tyberg (1893–1944), autorica Diane Grgurić i Sanje Simper.


slika


Izložba je priređena pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika RH Ive Josipovića te pod pokroviteljstvom Grada Rijeke i Grada Opatije. Organizatori izložbe su Katedra za istraživanje glazbene baštine Rijeke i okolice, HNK Ivana pl. Zajca, Državni arhiv u Rijeci i Ustanova Ivan Matetić Ronjgov u Ronjgima.


Od Ljubavi i zlobe

do Maršala


ZAGREB – Solisti, Zbor i Simfonijski orkestar Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu u suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti, Akademijom dramske umjetnosti i Tekstilno-tehnološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu priređuju novi zajednički projekt 24. studenoga u KD Vatroslava Lisinskog u 19.30 sati. Na ovom će koncertu predstaviti izbor glazbenih ulomaka iz brojnih hrvatskih opera kako bi se naša glazbena javnost još jedanput uvjerila u bogatstvo i raznolikost domaćih opernih ostvarenja. Združeni projekt odvija se pod dirigentskom palicom Mladena Tarbuka i u režiji Dore Ruždjak Podolski.


Cantus Bacchanale


ZAGREB – Ansambl Cantus spojio je svoje ime s nazivom skladbe Johna Cagea, da bi opisao novi koncert u svom redovitom ciklusu u Maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskog, koji će biti održan 26. studenoga u 20 sati. Program će činiti izvedbe djela Györgyja Ligetija, Johna Cagea i Silvija Foretića, s koreografskim elementom Milka Šparembleka, a u izvedbi plesačice Ive Vitić Gameiro. Nastupit će solisti Srebrenka Poljak, klavir, Lidija Horvat Dunjko, sopran, Ivana Srbljan, mezzosopran, Stjepan Franetović, tenor, i Ivica Trubić, bariton, a izvedbama će ravnati Berislav Šipuš.

Vijenac 488

488 - 15. studenoga 2012. | Arhiva

Klikni za povratak