Vijenac 488

Film

Filmski globus

Josip Grozdanić

6. One Take Film Festival

Od 22. do 24. studenog u Zagrebu se održava 6. One Take Film Festival, međunarodni festival filmova realiziranih u jednom kadru. Gledateljima željnim svježih i izvedbom inovativnih ostvarenja i ove se godine u kinu Tuškanac nudi pregršt iznimno zanimljivih naslova, u festivalskoj konkurenciji podjednako kao i u popratnim programima. U konkurenciji će tako biti prikazana hvaljena psihološka drama s elementima fantastike Hors Satan, zasad posljednje djelo glasovitoga francuskog scenarista i redatelja Brune Dumonta, na festivalu u Cannesu prošle godine prikazano u sklopu programa Izvjestan pogled. Riječ je o očekivano estetiziranoj, provokativnoj i slojevitoj storiji o povučenoj i od strane očuha zlostavljanoj tinejdžerici iz provincije koja se počne mijenjati nakon dolaska zagonetnoga dijaboličnog stranca. Festivalska publika ima prigodu pogledati i također prošle godine u Cannesu Velikom nagradom žirija ovjenčanu krimi-dramu Bilo jednom u Anadoliji (Once Upon a Time in Anadolia), recentno ostvarenje cijenjenoga turskog filmaša Nurija Bilgea Ceylana (Tri majmuna), koje kritika hvali zbog sugestivne režije, dojmljive atmosferičnosti i vizualnih stilizacija.


slika


Na programu je i 58-minutni Film za prijatelje pobjednika ovogodišnjega Zagreb Film Festivala Radua Judea (Svi u našoj obitelji), crnim humorom i apsurdom prožeta priča o depresivnom sredovječnom čovjeku koji bezuspješno pokuša počiniti samoubojstvo te se pritom teže rani, nakon čega započinje njegova agonija. A tu je i nagradom Independent Camera na nedavnom festivalu u Karlovim Varima ovjenčana crnohumorna drama Smrt čovjeka na Balkanu redatelja Miroslava Momčilovića, storija o licemjernim susjedima osamljenoga samoubojice koji se pred uključenom web-kamerom okupe oko njegova tijela.


slika


U festivalskoj konkurenciji je i nekoliko domaćih kraćih filmova, poput romantične drame Imaš ti neku priču Darija Juričana, eksperimentalnoga filma Krik Damira Radića i Sanje Ribičić Radić, i također eksperimentalnog naslova Moj posljednji dah Mirande Herceg. Sve su to argumenti da ne propustite ovogodišnji One Take.


44. revija hrvatskoga filmskog i videostvaralaštva

U organizaciji Hrvatskoga filmskog saveza i Foto-kinokluba Đakovo od 23. do 25. studenog održava se 44. revija hrvatskoga filmskog i videostvaralaštva. U konkurenciju je uvršteno 60 radova, a odabrao ih je ocjenjivački sud u kojem su pored filmske i TV-redateljice Čejen Černić nagrađivani glumac, scenarist i redatelj Zvonimir Jurić (Seks, piće i krvoproliće, Crnci), filmski montažer Staša Čelan te filmska kritičarka i teoretičarka filma Leonida Kovač. U konkurenciji su među ostalim filmovi autora doksa Blokada Igora Bezinovića, hvaljenih Sonje Tarokić (Ja sam svoj život posložila) i Barbare Vekarić (Prva dama Dubrave), iskusnoga Željka Radivoja i drugih već afirmiranih autora, što je razlog više da posljednji vikend u studenome provedete u Đakovu.


Izložba Milča Mančevskog u Gliptoteci HAZU-a


Dan prije početka One Takea, a u sklopu festivala u Gliptoteci HAZU-a, otvara se izložba fotografija uglednog makedonskog filmaša Milča Mančevskog, potpisnika naglašeno pesimističnog, oporog i nelagodnog cikličkog dramskog triptiha Prije kiše. Mančevski je vrlo darovit fotograf, a izložbu naslovljenu Pet kapi sna / Five Drops of Dream čini izbor nekoliko tisuća fotografija nastalih između 1999. i 2010. Mančevski je okom kamere zabilježio različite stvari, od svakodnevnih uličnih zbivanja preko grafita i zgoda sa snimanja do zanimljivih detalja sa svojih putovanja diljem svijeta, a izložba je prethodno gostovala na bijenalu fotografije u Amsterdamu GRID, u nacionalnim galerijama u Sofiji, Beogradu i Novom Sadu te u Muzeju suvremene umjetnosti u Skopju.

Vijenac 488

488 - 15. studenoga 2012. | Arhiva

Klikni za povratak