Vijenac 487

Likovna umjetnost

Likovni globus

Marko Kružić

Galantno Zagorje


Gornja Stubica – Muzej seljačkih buna organizirao je izložbu Galantno Zagorje u galeriji dvorca Oršić u Gornjoj Stubici. Riječ je o izložbi koja prikazuje isječke iz kulturne, političke i gospodarske povijesti Hrvatskog zagorja, dijela Hrvatske koji u 18. stoljeću postaje središte društvenog života. Galantno Zagorje upoznajte do 4. studenog kroz virtualne šetnje, karte, makete, slike, uporabne predmete, odjeću, knjige, glazbu i dokumente koji su stigli iz Muzeja seljačkih buna, Velikog tabora, Muzeja za umjetnost i obrt, ali i iz privatnih zbirki. Više na www.mhz.hr.


Kožulove

Misinterpretations


Zagreb – Zagrebačka Lauba predstavlja izložbu Misinterpretations – nove radove Kristiana Kožula. Ona se bavi pitanjem prizorišta fiktivnih događaja, odsutnosti, nove mitologije, javnim tajnama i teorijama zavjere koji su prikazani kao imaginarni postav nekoga povijesnog muzeja naših sadašnjih i bivših naroda i narodnosti. Kako tumači Jasna Jakšić, narativno su ishodište krnjih i prezasićenih uprizorenja Kristiana Kožula glasina, usmena predaja i nova mitologija. Ovaj put riječ je o fotografijama studijski izvedenih diorama u prirodnoj veličini. Kožulove radove možete pogledati do konca studenog te na www.lauba.hr.


Retrospektiva

Josipa Leovića


Osijek – Osječka Galerija likovnih umjetnosti postavila je retrospektivnu izložbu Josipa

Leovića, uz koju je predstavila i kolekciju umjetnina Leovićeva mecene, osječkog industrijalca Rudolfa Povischila. Daniel Zec piše kako je izložba posvećena novom upoznavanju i prevrednovanju slojevitog i nedovoljno poznata stvaralačkog opusa slavonskog umjetnika te njegovom novom i drukčijem uključivanju u korpus osječke likovne povijesti. Osim izložbe, koja ostaje otvorena do 30. studenog, u pripremi je i opsežna publikacija. Ostalo na www.gluo.hr.


Troje kipara u Klanjcu


Klanjec – U okviru manifestacije Zahvala jeseni, u Salonu Galerije Antuna Augustinčića,


slika


otvorena je izložba troje mladih kipara: Jelene Azinović, Predraga Pavića i Petra Popijača. Davorin Vujčić ističe to troje umjetnika koji su se na završnoj izložbi diplomanata ALU-a nametnuli vrsnoćom radova. Njihov je figurativni jezik jednostavan, ali semantički slojevit. Sve troje propituju pojam lijepoga, položaj pojedinca u svijetu i otiske stvarnosti u začudnom kontekstu. Radove možete pogledati do 12. studenog.


Gotovac u Ljubljani


Ljubljana – Izložba Sedanjost in prisotnost – Ponovitev 2 u ljubljanskom Muzeju sodobne umetnosti u Metelkovoj presjek je umjetničke djelatnosti Tomislava Gotovca. Gotovčev opus predstavljen je reprezentativnim izborom djela koji prikazuje svu njegovu medijsku i konceptualnu raznovrsnost od ranih eksperimentalno-dokumentarnih filmova, kolaža sastavljena od isječaka njegovih akcija i filmova te arhivske građe, odnosa prema vlastitom tijelu i neposrednoj okolini... Kustosica izložbe, otvorene do 11. studenog, jest Bojana Piškur. Ostalo potražite na www.mg-lj.si.


Picelj u Parizu


Pariz – Kao dio hrvatskoga kulturnog festivala u Parizu, u Galerie Denise Rene do 24. je studenog otvorena izložba Ivana Picelja Programirani krugovi.


slika


Na njoj su predstavljeni radovi, kolaži, grafike i reljef iz šezdesetih i sedamdesetih godina, u kojima Picelj eksperimentira s motivom kruga postižući mnogobrojne optičke efekte. Ta je galerija s Piceljem i ostalim našim autorima surađivala još od konca pedesetih i nije jenjavala sve do danas, a godine 1966. bila je izdavač Piceljeve mape serigrafija pod naslovom Oeuvre programme No.1. Autorica je izložbe Snježana Pintarić.

Vijenac 487

487 - 1. studenoga 2012. | Arhiva

Klikni za povratak