Vijenac 487

Kazalište

Kazališni globus - Hrvatska

Lidija Zozoli

Festival novog cirkusa


Osmi Festival novog cirkusa Mala performerska scena Ivana Kralja realizirala je u suradnji s Međunarodnim centrom za usluge u kulturi u Travnom.


slika


Festival je započeo 24. listopada izvedbom programa Večer čudovišta (Les Soir de Monsters) Etiena Saglia, a trajat će sve do 21. prosinca. Ovogodišnji program predstavlja novu magiju ili magie nouvelle koja se u cirkuseriji proteklih desetak godina razvila u zanimljiv pravac. Već 25. listopada na festivalskoj pozornici u Travnom nastupio je čileanski umjetnik Juan Esteban Varela s predstavom From the Dark, a do kraja festivala na programu su Le Cirque Invisible (predstava se igra u Murskoj Soboti, prijevoz osiguran) Victorije Chaplin i Jean-Baptiste Thierréea (8. studenog), Gravitation Cie 14–20 i Nopeussokeus (Sljepilo za brzinu) Kallea Hakkarainena (obje na programu 9. studenog), zatim L’Autre (Drugo) Claudija Stellata 10. i 11. studenog, Slavuj (Pogon Jedinstvo, 10. studenoga) zagrebačke skupine Triko, Magical Anne Juren (20. prosinca) i Posljednju večeru skupine Freaky Friday kojom u pogonu Jedinstvo festival završava 21. prosinca. Tijekom Festivala novog cirkusa održava se okrugli stol posvećen novoj magiji i radionica mentalizma pod vodstvom Kurta Demeya.


17. revija lutkarskih

kazališta u Rijeci

U riječkom kazalištu lutaka od 4. do 13. studenog održava se 17. revija lutkarskih kazališta na kojoj će ove godine biti prikazano četrnaest predstava domaćih i inozemnih lutkara, a tijekom festivala u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku bit će otvorena izložba Saše Jantoleka Čuvarica muha i prijatelji, dok je najmlađima namijenjena lutkarska igraonica i radionica. Na ovogodišnjoj reviji nastupaju kazališta iz Hrvatske (Lutkarska scena Ivana Brlić Mažuranić, Zagrebačko kazalište lutaka, kazalište Mala scena, Kazalište Tvornica lutaka, Kazalište lutaka Zadar, Gradsko kazalište lutaka Rijeka, zatim kazališta iz Splita, Varaždina i Virovitice), dok iz inozemstva dolaze Kaunas State Puppet Theatre iz Litve, Sparkle Theatre iz Sofije, Pozorište lutaka Niš, Lutkovno gledališče iz Ljubljane i Narodno pozorište Toša Jovanović iz Zrenjanina.


Odisej u Gavelli


Dramsko kazalište Gavella za 7. studenoga najavljuje zagrebačku premijeru Odiseja Gorana Stefanovskog u režiji Aleksandra Popovskog, koja je realizirana u suradnji s Teatrom Ulysses te je izvedena ovoga ljeta na Brijunima. Odisej je dramska replika na Homerov ep kroz čije motive Stefanovski govori o ratovima na ovim prostorima i o raspadu Jugoslavije.


slika


U predstavi glume Ozren Grabarić, Anita Mančić, Branko Jordan, Nataša Matijašec Rošker, Svetozar Cvetković, Boris Isaković, Jasna Đuričić, Dijana Vidušin, Franjo Dijak i Nikola Ristanovski. Scenografiju potpisuje Numen, dramaturgiju Dora Delbianco, kostime Marita Ćopo, glazbu Foltin, a predstava je na Gavellinu repertoaru do 11. studenoga.


Žena bez tijela u ZKM-u


Na rasporedu Zagrebačkoga kazališta mladih u studenom su dvije premijere. Prva, u režiji Božidara Violića, bit će premijera drame Žena bez tijela Mate Matišića 10. studenoga, koja je praizvedbu imala u Varaždinu, a drugu je režirao Dražen Ferenčina. Drama Žena bez tijela dio je Matišićeve trilogije koju još čine drame Sinovi umiru prvi i Ničiji sin, a kao i ostale dvije, bavi se Domovinskim ratom, i zločinima koji su se u njemu događali te krivičnom i moralnom odgovornošću, mogućnošću oprosta i nastavka života. Potresna priča prostitutke Eme i ratnoga veterana koji je bio svjedokom silovanja bit će izvedena u dvorani Polanec Zagrebačkoga kazališta mladih. Druga premijera ZKM-a u studenom je Leda Miroslava Krleže u režiji Anice Tomić i dramaturškoj obradi Jelene Kovačić, koja je realizirana kao koprodukcija s Kraljevskim pozorištem Zetski dom i Međunarodnim festivalom Kotor Art. U Zagrebačkom kazalištu mladih moći će se premijerno pogledati 23. studenog.

Vijenac 487

487 - 1. studenoga 2012. | Arhiva

Klikni za povratak