Vijenac 487

Glazba

Glazbeni globus

Mirta Špoljarić

Mozartov Rekvijem

za Dušni dan


SPLIT – Zbor i Orkestar HNK-a iz Splita će 2. studenoga, na Dušni dan, izvesti Mozartov Rekvijem. Ansamblom će ravnati Hari Zlodre, a solisti su Valentina Fijačko, sopran, Terezija Kusanović, mezzosopran, Špiro Boban, tenor i Ivica Čikeš, bas.

Mozartov Rekvijem je u srodnoj prirodi izveden i u Zagrebu u dva navrata. 21.listopada u ciklusu Virtuoso Muzičke akademije u HGZ-u izveli su ga Zagrebački zbor i orkestar mladih pod vodstvom Igora Tatarevića sa solistima Nikolinom Pinko, Jelenom Kordić, Josipom Čajkom i Filipom Severom.

U Lisinskom su 26.listopada, uoči blagdana Svih svetih i Dušnog dana, Amadeusovo remek djelo izveli Zagrebačka filharmonija i Akademski zbor Ivan Goran Kovačić pod vodstvom Leopolda Hagera sa solistima Evelinom Novak, Martinom Gojčeta Silić, Tomislavom Mužekom i Antom Jerkunicom.


Ljudmila Monastirska

u Lisinskom


ZAGREB – Ukrajinska sopranistica Ljudmila Monastirska, koja je nakon debija u ulogama Aide i Lady Macbeth u Covent Gardenu pobrala najbolje kritike, nastupit će 3. studenoga u KD Vatroslava Lisinskog s početkom u 19.30 sati. Pratit će je Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem Ivana Repušića, a publika će je također moći čuti u ulozi Aide u istoimenoj Verdijevoj operi, 15. prosinca, u prijenosu iz njujorškog Metropolitana.


Hrvatska zborska glazba


SLAVONSKI BROD – Komorni zbor Ivan Filipović pod ravnanjem Gorana Jerkovića priredit će 4. studenoga glazbenu večer posvećenu suvremenoj zborskoj glazbi na hrvatske narodne motive, iz pera hrvatskih skladatelja, među kojima su Joško Ćaleta, Davorin Kempf, Anđelko Igrec, Josip Magdić, Tomislav Uhlik, Massimo Brajković i Trpimir Jerković. Riječ je programu koji su praizveli 16. lipnja ove godine u Palači HAZU-a u Zagrebu. U Slavonskom Brodu nastupit će u Dvorani Glazbene škole s početkom u 19 sati.


Novi orguljaški ciklus


ZAGREB – Nakon integralne izvedbe skladbi za orgulje Johanna Sebastiana Bacha, orguljaši Ante Knešaurek i Pavao Mašić započeli su novi ciklus, kojim će predstaviti orguljski opus Bachova suvremenika i važnoga njemačkog orguljaša Dietericha Buxtehudea. Dugo zaboravljen, čak i u vlastitoj domovini, Buxtehude danas konačno zauzima mjesto među velikim skladateljima baroka, a u okviru šest koncerata orguljaški duo predstavit će oko 90 sačuvanih skladbi namijenjenih orguljama. Svi koncerti održavat će se u zagrebačkoj Bazilici Srca Isusova s početkom u 20 sati, uz slobodan ulaz, a drugi po redu koncert bit će 11. studenoga, naslovljen Stylus phantasticus.


Flaute na Gornjem gradu


ZAGREB – U novom ciklusu Koncertne direkcije Zagreb, nazvanu Anno della fede, 7. studenoga s početkom u 20 sati gornjogradska crkva Sv. Katarine ugostit će Zagrebački ansambl flauta. Kao umjetnička voditeljica nastupit će Renata Penezić, solo flautistica Zagrebačke filharmonije, a na programu će, među ostalim, biti djela Arva Pärta i Vanje Lisjaka.


Puhači u Glazbenom

prstenu


DUGO SELO – Srednja škola Dugo Selo ugostit će 8. studenoga renomirani Zagrebački puhački trio, koji čine redom solisti Simfonijskog orkestra HRT-a, oboist Dario Golčić, klarinetist Domagoj Pavlović i fagotist Žarko Perišić. Koncert, koji će započeti u 19.30 sati, ostvaren je u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Dugo Selo, a na programu će biti Pet komada za trio Jacquesa Iberata, Divertimento u B-duru br. 2 Wolfganga Amadeusa Mozarta i Gumpis trio Brune Bjelinskog.


49. glazbena tribina


OPATIJA – Od 8. do 11. studenoga Opatija će ugostiti 49. glazbenu tribinu, na kojoj će i ove godine biti izvedena i praizvedena brojna djela hrvatskih skladatelja te organizirana predavanja, prezentacije i slušaonice. Gostovat će ansambl Sonemus pod vodstvom Ališera Sijarića iz Bosne i Hercegovine, a manifestaciju će otvoriti Komorni studio Zagrebačke filharmonije pod umjetničkim vodstvom Martina Draušnika. Dva kasna večernja termina bit će posvećena elektroničkoj glazbi, a ansambl Cantus priredit će koncert u čast skladatelja Marka Ruždjaka. Posebno su važni nastupi mladih, studenata te učenika glazbenih škola iz Zagreba, Opatije i Rijeke, koji će održati dva koncerta s izvedbama skladbi hrvatskih autora.

Vijenac 487

487 - 1. studenoga 2012. | Arhiva

Klikni za povratak