Vijenac 487

Film

Filmski globus

Josip Grozdanić

Pismo ćaći u kinima


Nakon nedavnog prikazivanja u sklopu 6. MaxTv Filmomanije, u redovitu kinodistribuciju 8. studenog kreće Pismo ćaći, dugometražni igranofilmski prvijenac Damira Čučića, cijenjena i nagrađivana autora niza eksperimentalnih filmova i dokumentaraca. Posve zasluženo ovjenčano Velikom zlatnom Arenom za najbolji film, Zlatnom Arenom za najbolju sporednu mušku ulogu i za montažu, posebnom Zlatnom Arenom za ton te nagradom Breza za najboljega debitanta, Pismo ćaći vrlo je uspio križanac igranog, eksperimentalnog i dokumentarnog filma temeljen na autobiografskoj monodrami glumca Milivoja Beadera. U priči mjestom radnje većinom smještenoj u seosku provinciju blizu Drniša, u dramskom je središtu zategnut odnos sina i njegova grubog oca, kompleksna relacija u prve dvije trećine izložena i putem videoporuka koje sin šalje ocu, a koje on gleda uz sočne komentare. U ispovjednoj elektroničkoepistolarnoj formi tako otkrivamo da je otac sina u djetinjstvu psihofizički zlostavljao i ponižavao, da je planirao napustiti obitelj te da je neprekidno destruirao njegovo samopouzdanje. Unatoč tomu ipak nije riječ o pesimističnom, već o sjetno-nostalgičnom filmu u čijoj će se završnici sin metaforički izmiriti s duhom pokojnog oca.


Iberoamerički film

u Tuškancu


Od 2. do 14. studenog u sklopu Filmskih programa u zagrebačkom kinu Tuškanac traje još jedan ciklus iberoameričkoga filma, koji i ovaj put nudi nekoliko vrlo zanimljivih i iznadprosječno uspjelih naslova. Kao i na prošloj reviji, i na ovoj je najzvučnije redateljsko ime ono neumornoga doajena španjolskoga filma Carlosa Saure, koji se sad predstavlja nagrađivanom ratnom mjuzikl-dramom Aj, Carmela! iz 1990, ekranizacijom sjajnoga kazališnog komada Joséa Sanchísa Sinisterre, postavljena i na našim pozornicama.


slika


U vrijeme španjolskoga građanskog rata smještenu storiju o sudbini zabavljača Carmele i Paulina, koji u zarobljeništvu moraju zabavljati Francove postrojbe, odlikuju uspio spoj političkog angažmana sa satiričnom tragikomedijom i burleskom, uz apostrofiranje tragičnoga nacionalnog konteksta. Ciklus otvara odličan animirani romantični mjuzikl Chico i Rita redatelja Tona Errandoa, Javiera Mariscala i Fernanda Truebe, Europskom filmskom nagradom ovjenčan ovogodišnji kandidat za Oscar u kategoriji najboljeg animiranog filma. Nadahnut pjesmama glasovitoga kubanskog glazbenika Compaya Segunda, film na emotivan način govori o životu starog Chica, čistača cipela iz Havane koji se prisjeća mladosti i minulih desetljeća.


slika


Ciklus nudi i u nas distribuiran te u Veneciji 2002. nagrađen mjuzikl Moj glas suscenaristice i redateljice Flore Gomes, priču o djevojci prekrasna glasa koja unatoč roditeljskoj zabrani i strahu od davne kletve kao svoj životni poziv odabere pjevanje.


Skyfall u kinima


U kina stiže i akcijski triler Skyfall, 23. izdanak najdugovječnije i najuspješnije filmske franšize, one o neuništivom tajnom agentu Jamesu Bondu. Režiju potpisuje oskarovac Sam Mendes (Vrtlog života), čiji je dosad najuspjeliji film izvrsna psihološka egzistencijalna drama Put do iskupljenja, a scenarij na serijalu već dokazani Neal Purvis i Robert Wade, za predložak Casina Royale 2007. nominiran za nagradu BAFTA te triput za Oscar nominiran John Logan (Gladijator, Avijatičar, Hugo). Posrijedi je navodno najozbiljnija i najmračnija pustolovina u točno pet desetljeća dugoj karijeri agenta koji ljubi i ubija, no koji iz marketinških razloga više ne vozi Aston Martin i ne pije protreseni, a ne promiješani martini. Bond kojega treći put tumači Daniel Craig ovaj se put bori protiv opakoga Silve u interpretaciji Javiera Bardema, a na kocki je i njegova odanost energičnoj šefici M u uobičajeno autoritativnoj ulozi Judi Dench, koju sustižu tamne sjene prošlosti.

Vijenac 487

487 - 1. studenoga 2012. | Arhiva

Klikni za povratak